Invloed migratie op christendom krijgt vaste plek in museum
De eeuwenlange invloed van migratie op het christendom krijgt een prominente rol in de vaste opstelling van Museum Catharijneconvent in Utrecht. Het gaat hiervoor nauwer samenwerken met SKIN, de landelijke koepelorganisatie voor en van internationale- en migrantenkerken.
Migratie en de invloed daarvan op onze samenleving wordt de laatste jaren wel uitvoerig belicht, aldus het museum, maar wat volgens een woordvoerder amper aan bod komt is de migratiegeschiedenis en hoe die verweven is met het christendom. „Al vanaf de vroege middeleeuwen en met de komst van de eerste missionarissen naar de gebieden die later Nederland zouden worden, is migratie bepalend geweest voor hoe onze maatschappij zich heeft gevormd. En zo is het anno 2021 nog steeds.”
Er wordt speciaal een conservator internationale kerken aangesteld: Madelon Grant, die religiestudies en Hebreeuwse en Aramese talen en culturen studeerde in Leiden. Ze was eerder onder meer betrokken bij het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie.
Het museum heeft ook al tijdelijke tentoonstellingen over het thema op stapel staan, over bijvoorbeeld gospel en de geschiedenis daarvan die terugvoert naar het slavernijverleden en over de Piring Natzar, de offerschaal die een belangrijke rol speelt in de Molukse kerken in ons land.
Ongeveer 80 kerken zijn aangesloten bij SKIN. Het gaat om kerkgemeenschappen met leden afkomstig uit landen waarmee Nederland een historische band heeft, zoals Indonesië, de Molukken en Suriname en de Antillen, maar ook om ‘nieuwe’ migrantenkerken, opgericht of voortgezet door mensen afkomstig uit andere landen.