Just Eat Takeaway stijgt, Fagron onderuit op afwachtende beurs
Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway steeg dinsdag op de Amsterdamse beurs. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl gaf het startsein voor het cijferseizoen op het Damrak en bleef in het eerste kwartaal profiteren van de lockdownmaatregelen. Apotheektoeleverancier Fagron, die ook met cijfers kwam, had wel last van de lockdowns en werd flink lager gezet. De Europese beurzen lieten kleine koersuitslagen zien. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van de Amerikaanse inflatiecijfers, die later op de dag bekend worden gemaakt.
Just Eat Takeaway (plus 1,6 procent) behoorde tot de sterkste stijgers bij de hoofdbedrijven. Het bedrijf zag het aantal bestellingen in het eerste kwartaal met bijna 80 procent groeien. Topman Jitse Groen sprak van een „zeer sterk” begin van het jaar. Het is het vierde kwartaal op rij dat het bedrijf een groeiversnelling doormaakt. Doordat in veel landen de horeca vanwege het coronavirus noodgedwongen gesloten is, worden veel meer maaltijden besteld. In Nederland namen de orders met ruim 50 procent toe.
Bij de middelgrote bedrijven kelderde Fagron bijna 6 procent. De toeleverancier van apotheken boekte afgelopen kwartaal flink minder omzet. Vooral in Europa stond de omzet onder druk door het uitstellen van reguliere zorg door ziekenhuizen als gevolg van de coronapandemie. Ook de dure euro zat het bedrijf dwars.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de plus op 709,22 punten. De MidKap bleef vlak op 1035,54 punten. Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,3 procent. Londen daalde een fractie.
Naast Just Eat Takeaway stonden de chipbedrijven ASMI, ASML en Besi in de kopgroep van de AEX, met winsten tot 1,8 procent. Philips won 0,5 procent ondanks dat het zorgtechnologiebedrijf weer een patentzaak die het had aangespannen tegen navigatiebedrijf Garmin en smartwatchmaker Fitbit heeft verloren. Olieproducent Shell sloot de rij met een min van 1,1 procent.
In de MidKap verloor Air France-KLM 4 procent. China Eastern Airlines koopt net als de Franse overheid extra aandelen in van de luchtvaartcombinatie. De Chinezen maken gebruik van de grote aandelenuitgifte van het Frans-Nederlandse concern die moet helpen om de luchtvaartonderneming door de coronacrisis te loodsen. De Nederlandse overheid doet niet mee aan deze steunronde. Snellaadbedrijf Fastned zakte bijna 5 procent op de lokale markt, na publicatie van de kwartaalcijfers.
De euro was 1,1893 dollar waard, tegenover 1,1909 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 60,14 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent meer op 63,77 dollar per vat.