Koninklijk Huis

Toch massaal eerbetoon aan Philip bij paleis

Een staatsbegrafenis wilde de Britse prins Philip al niet. Nu het land in lockdown is, kan de uitvaartplechtigheid nog slechts in kleine kring plaatsvinden. Slechts dertig gasten zijn zaterdag welkom in St George’s Chapel op Windsor Castle.

Anne Vader
12 April 2021 12:34
Drukte bij Buckingham Palace, waar de Britten afgelopen dagen massaal bloemen kwamen leggen. beeld AFP, Tolga Akmen
Drukte bij Buckingham Palace, waar de Britten afgelopen dagen massaal bloemen kwamen leggen. beeld AFP, Tolga Akmen

Ga geen bloemen leggen bij het paleis, vroeg de regering de bevolking nog. In plaats van een boeket te kopen, werd verzocht als eerbetoon aan Philip een donatie aan een goed doel te doen. De bloemenzeeën bij de hekken van Buckingham Palace en Windsor Castle maken duidelijk dat de Britten die oproep straal hebben genegeerd. Ook in coronatijd leeft de behoefte om uiting te geven aan nationale rouw.

Nu een condoleanceregister op papier achterwege moet blijven, kan het volk digitaal medeleven betuigen. De vele kaarten en briefjes tussen de bloemen laten echter zien dat veel Britten een online ondertekening te karig en te kaal vinden. De waarschuwingsborden weerhouden hen er niet van toch langs de residenties te komen.

Afscheid

De beperkingen die de coronapandemie oplegt, sluiten nauw aan bij de wensen van prins Philip zelf. De echtgenoot van koningin Elizabeth had in de media al meermaals aangegeven dat hij veel vertoon niet op prijs stelde. De prins deed in 2017 een stap terug binnen het Britse koningshuis en leefde sindsdien een teruggetrokken bestaan.

Op een staatsbegrafenis zat hij niet te wachten. En zijn lichaam opbaren in Westminster Hall, zodat het volk afscheid kon nemen, hoefde wat hem betreft ook niet. Door de coronamaatregelen is zo’n massaal eerbetoon niet eens een optie meer. Massaal zou het anders zeker worden; na het overlijden van Elizabeths moeder in 2002 trokken zo’n 200.000 mensen langs de kist.

Saluutschoten

Wel zullen zaterdagmiddag in diverse Britse steden saluutschoten klinken. In onder meer Londen, Edinburgh, Cardiff, Belfast en Gibraltar zijn vanaf 13.00 uur Nederlandse tijd saluutschoten te horen. Elke minuut één, 41 schoten in totaal. Ook marineschepen doen mee aan het eerbetoon aan de prins, die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Britse marine diende.

Voorafgaand aan de uitvaartdienst, zaterdag, wordt er in het hele Verenigd Koninkrijk een minuut stilte gehouden. De Britse premier Boris Johnson heeft besloten thuis te blijven. Hij staat zijn plaats in St George’s Chapel graag af aan een familielid, nu de coronaregels voorschrijven dat slechts dertig mensen de ceremonie mogen bijwonen.

Prins Harry hoopt wel aanwezig te zijn. Volgens Britse media is de kleinzoon van Philip al gearriveerd in Londen. Na aankomst moet hij immers eerst vijf dagen in quarantaine. Harry’s vrouw Meghan, die momenteel in verwachting is van hun tweede kind, is in de Verenigde Staten gebleven. Haar arts raadde de hertogin van Sussex af om naar Groot-Brittannië te reizen. Na het spraakmakende interview dat het stel vorig maand gaf, voorkomt dat mogelijk ongemakkelijke ontmoetingen met familieleden.

Leegte

De Britse koningin Elizabeth voelt een „enorme leegte” na de dood van haar echtgenoot, liet haar zoon prins Andrew zondag in een televisie-interview weten. Andrew, het derde kind van Elizabeth en Philip, zei dat het Verenigd Koninkrijk zo ongeveer de „grootvader van de natie” heeft verloren.

De Britse kroonprins Charles zei zaterdag tegenover de pers dat hij zijn vader enorm zal missen. „Ik wil in het bijzonder zeggen dat mijn vader de afgelopen 70 jaar een bijzondere en toegewijde dienst heeft bewezen aan de koningin, mijn familie, het hele land maar ook voor het hele Gemenebest”, zei Philips oudste zoon. „Mijn lieve papa was een heel bijzonder mens die waarschijnlijk verwonderd zou zijn door alle ontroerende dingen die over hem gezegd zijn. Daar zijn wij, mijn familie, ontzettend dankbaar voor. Het zal ons sterken in deze bijzonder droevige tijd.”

Ook prinses Anne reageerde ook op de dood van haar vader. „Je weet dat het gaat gebeuren maar je bent er eigenlijk nooit klaar voor”, stelde ze in een verklaring. „Mijn vader was mijn leraar, supporter en mijn criticus, maar vooral een voorbeeld om alles uit het leven te halen en je dienstbaar op te stellen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer