Binnenland

Gemeenten strenger rond drugs

Twee derde van de 352 gemeenten verbiedt drugs­gebruik op straat via een Algemene Plaatselijke Verordening (APV), bleek zaterdag uit onderzoek van Trouw. Ze negeren daarmee het landelijke drugsbeleid.

Redactie regio
12 April 2021 10:06
Softdrugsgebruiker. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Softdrugsgebruiker. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

In de Opiumwet heeft de wetgever er vanwege de volksgezondheid van afgezien om het opsteken van een joint of het slikken van een xtc-pil strafbaar te stellen.

Amsterdam was zo’n tien jaar geleden de eerste gemeente die drugsgebruik op specifieke plekken verbood vanwege overlast, stelt de Groningse hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer. „Daarmee is juridisch niets mis. Het probleem is dat ook talloze gemeenten waar drugs amper overlast veroorzaken, die bepaling in hun APV hebben staan. Zij zagen hun kans schoon om drugsgebruik in de héle gemeente te verbieden, waarmee ze ingaan tegen de wil van de wetgever.”

Ook opvallend is dat gemeenten amper boetes uitdelen wegens drugsgebruik. Uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau blijkt dat er vorig jaar 151 boetes zijn uitgedeeld voor het gebruiken van harddrugs in de openbare ruimte, en 104 voor softdrugs.

Brouwer wijst de noodzaak van de verboden van de hand. „Met die algehele verboden op drugsgebruik op straat houden gemeenten zich mijns inziens niet aan de wet. Ik hoop dat een goede advocaat hier eens induikt.”

Tolerantie slinkt

Met de Opiumwet heeft de wetgever de bedoeling gebruikers van soft- en harddrugs niet te criminaliseren, maar waar nodig te helpen. Maar in de praktijk blijkt dat de Nederlandse tolerantie voor hasj, pep en pillen slinkt. Volgens Brouwer heerst er „een enorme angst voor drugs.”

Twee jaar geleden concludeerde de NOS al dat zo’n 60 procent van de gemeenten het gebruik van hard- en softdrugs niet toestond in het openbaar. Uit onderzoek van Trouw blijkt dat inmiddels meer dan twee derde van de 352 gemeenten zo’n verbod heeft opgenomen in de APV.

Verschillende gemeenten stellen dat de verboden simpelweg dienen als stok achter de deur. Maar gemeenten die geen verbod hebben, zeggen zo’n drugsgebruikbepaling helemaal niet nodig te hebben. Het Brabantse Vught bijvoorbeeld, waar het verbod in 2016 weer uit de APV verdween, geeft aan genoeg andere instrumenten te hebben om overlast aan te pakken. Bovendien vinden gemeenten dat gebruiksverboden onwenselijk zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer