Zware klus om even een dagje uit te gaan
Pretparken, musea en dierentuinen mogen hun deuren openen. Eventjes. Op proef. Het bezoeken van een attractie vraagt door een woud aan regels veel tijd en geduld. Een negatieve coronatest is een vereiste.
Het voorjaar staat voor de deur en Nederlanders willen eropuit. Het kabinet verruimt daarom voorzichtig de mogelijkheden voor attracties en evenementen. Bij wijze van proef. Om te bezien of openstelling verantwoord kan.
De belangstelling is groot. In drie dagen tijd zijn ruim 10.000 testafspraken gemaakt voor de uitjes van dit weekend. In totaal zijn 437 evenementen verspreid over het land betrokken bij de pilot. De verdeling is niet helemaal gelijk. Drenthe telt twaalf uitjes voor 3840 bezoekers per maand, Noord-Holland maar liefst 136 uitjes voor 88.662 bezoekers. Behalve attracties doen ook casino’s, voetbalwedstrijden en een zakelijk congres mee aan de pilot.
De Keukenhof is zes dagen open in april. In totaal mogen 5000 bezoekers een kijkje nemen in de aangelegde parken. Een schijntje, in vergelijking met de 50.000 bezoekers die anders per dag de Keukenhof aandoen.
Een gezin uit bijvoorbeeld Nunspeet dat een dagje tulpen en anjers in Lisse wil kijken, moet veel tijd en geduld hebben. Iedereen moet zich vooraf –gratis– laten testen in een speciale voor deze proef ingerichte teststraat. GGD-testen, sneltesten of commerciële testen zijn niet geldig in dit project.
Vanuit Nunspeet zijn de dichtstbijzijnde testlocaties Apeldoorn (37 kilometer), Zwolle (30 kilometer) en Leusden (45 kilometer). Het komt echter ook voor dat dagjesmensen zomaar 1,5 uur moeten rijden om een teststraat te bezoeken.
De testuitslag, die binnen een uur beschikbaar is, moet in een speciale CoronaCheck-app worden ingevoerd. Bij de ingang van de Keukenhof checkt een controleur nog een keer de gegevens.
Pas op! Een testuitslag mag niet ouder zijn dan 40 uur. Krijgen de Nunspeters tussentijds alsnog klachten, dan moeten zij zich opnieuw laten testen en bij een positieve uitslag in quarantaine. Het felbegeerde bezoek aan de orchideeën en hyacinten valt daarmee in duigen.
Het wringt dan ook ergens, die proef. Alle parken in Nederland zijn open, maar de Keukenhof niet; nou ja, eventjes dan. Voor het bloemrijke evenement zijn al duizenden toegangskaartjes over de toonbank gegaan, meldt een woordvoerder.
Ook bij andere attracties loopt het storm, ondanks de administratieve rompslomp. Avonturenpark Hellendoorn mag zaterdag open, als eerste pretpark in Nederland. „Het ticketsysteem lag er binnen tien minuten uit”, meldt een woordvoerder.
Hellendoorn mag 2000 bezoekers ontvangen. Jongeren –en ouderen– nemen het taaie toegangsproces blijkbaar voor lief om weer even gillend in de achtbaan rond te rijden.
Ook dierentuinen zijn enkele dagen open. Artis mag 5000 man per dag verwelkomen, Blijdorp 4000 en Ouwehands Dierenpark 2000. „Op dit moment zijn wij druk bezig met de voorbereiding”, meldt Ouwehands.
Het Rhenense dierenpark ziet voldoende aanleiding om mee te doen aan de pilot. „Nederland verlangt naar buitenactiviteiten.” Het park zoekt daarom naar de mogelijkheden om dit „veilig en verantwoord” te organiseren.
Bij zeventien musea, verspreid over het land, zwaaien binnenkort de deuren een paar dagen open. „Musea willen graag weer laten zien wat ze te bieden hebben”, verklaart woordvoerster Janneke Visser van de Museumvereniging, waarbij zo’n 450 leden zijn aangesloten. De reacties zijn positief. „Mensen hebben er zin in.”
De musea zijn blij met de proef, maar zouden het liefst gewoon helemaal opengaan. Met inachtneming van het door de overheid goedgekeurde coronaprotocol, dat voorziet in looproutes, desinfectie en tijdvakken. „Musea hebben vorig jaar bewezen dat ze veilig open kunnen. Bezoekers ervaren dat ook zo.”
Zijn de dagjesmensen er eenmaal in geslaagd een toegangspoort te passeren, dan nog zijn zij niet af van coronamaatregelen. Ook bij attracties en evenementen geldt de regel om 1,5 meter afstand te houden en de avondklok. Het virus blijft immers loeren.