Spelenderwijs aan de slag met de Bijbel
Groot of klein gezin, jonge of oudere kinderen, de zondagmiddag wil nogal eens stof tot discussie opwerpen. Want wat doe je wel en wat niet? Deze spellen zijn in elk geval ‘zondagmiddagproof’.
Wordt het de route van Elia of de uittocht uit Egypte? Licht gespannen pakken een paar familieleden hun opdrachtenkaart. „Gelukkig, ik hoef maar zeventien stappen”, zucht de een. „Ik wel twintig!” roept een ander. Daarmee lijkt de winnaar van de gloednieuwe Kwistetuitvoering op voorhand vast te staan. Dat is wel niet helemaal zo, maar de nieuwe editie van het beproefde quizvragenspel bevat wel een paar manco’s. En dit is er een van.
Jarenlang gooide de Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeenten (JBGG) hoge ogen met Kwistet. Het overzichtelijke spelbord à la mens-erger-je-niet met Bijbelse kennisvragen op verschillende niveaus veroverde de harten van mensen binnen en buiten het kerkverband. Met diverse thematische uitbreidingssets wisten de makers het succes nog wat uit te melken. Totdat het spel zijn houdbaarheidsdatum bereikte: toen was het voorbij.
Zo leek het tenminste. Want met een prachtig nieuw spelbord en speciale Bijbelse routes is het spel aantrekkelijker dan ooit – voor nieuwe spelers en iedereen die in de achterliggende decennia met het spel opgroeide.
In Kwistet 2.0 reizen spelers over een schitterende plattegrond kriskras door het Beloofde Land. Net als in de oude editie leidt elke goed beantwoorde vraag naar het volgende vakje – al reis je nu stap voor stap in plaats van met meerdere stappen tegelijk. Elke speler volgt bovendien meerdere thematische routes met wisselende lengtes. Speciale Stop!-kaarten beïnvloeden het spel en zorgen dat spelers een beurt overslaan of juist snel verder reizen.
Ondanks de prachtige vormgeving en veelbelovende nieuwe spelelementen zit er echter geen tempo in de gloednieuwe editie. Daarnaast zijn de vakjes te klein voor meerdere pionnen. Lastig is ook het minieme kleurverschil tussen sommige routes: dat leidt nogal eens tot verwarring. En dan de vragen: die zijn soms zo geformuleerd dat spelers niet weten in welke richting ze moeten denken. Dat nodigt na een paar keer niet meer uit tot spelen. Jammer, want met wat goede ingrepen had het spel een waardige opvolger van het oude Kwistet kunnen zijn.
Kwistet Miranda: € 29,90 via jbgg.nl/webshop
+ Schitterende vormgeving. Het spelbord lijkt in niets op het oude Kwistet en is absoluut aantrekkelijk voor jongere generaties.
+/- Als vanouds, met een twist. Bijbelkennis blijft de kurk waarop het spel drijft. De opdrachtenkaarten en Stop!-kaarten zorgen voor wat extra dynamiek, maar zijn niet per se een vooruitgang.
- Niet zo toegankelijk. Spelers die lastig kleuren herkennen of alles heel letterlijk nemen, kunnen zomaar verdwalen in dit spel. Het is dan ook lastig om hen erbij te houden, net als spelers met een korte spanningsboog.