Vaticaan breekt lans voor palliatieve zorg
Het Vaticaan wil palliatieve zorg verder promoten. De Rooms-Katholieke Kerk ziet deze zorg als alternatief voor euthanasie. Maar het Vaticaan denkt niet dat het goed is medische zorg hardnekkig voort te zetten zonder dat er uitzicht op genezing is.
Dat zei dinsdag de Mexicaanse kardinaal Javier Lozano Barragan, hoofd van de pauselijke gezondheidsraad, ter gelegenheid van een jaarlijks, internationaal congres in Vaticaanstad. Op dit congres zal donderdag de Groningse bisschop dr. W. J. Eijk een van de hoofdlezingen verzorgen.
Het Vaticaan verstaat onder palliatieve zorg niet alleen het toedienen van pijnstillers, maar een geheel van zorg, vooral psychisch en spiritueel van aard, dat de terminaal zieke begeleidt naar het einde. „Op het moment van de dood moeten we de zieke menselijk en spiritueel hulp bieden en hem en zijn familie broederlijk begeleiden”, zei Felice Ruffini, de derde man op het gezondheidsdepartement van het Vaticaan. De palliatieve zorg houdt in de visie van het Vaticaan niet op bij de dood van de patiënt, maar betreft ook nazorg voor familieleden. Het Vaticaan wil, kortom, niet alleen kwaliteit van het leven, maar ook kwaliteit van het sterven. „Uit onderzoek blijkt dat patiënten die voor eutanasie kiezen drie motieven aanvoeren: Ze zijn bang voor de pijn, ze willen geen last zijn voor anderen en ze zijn bang alleen te sterven”, analyseerde oncologe Vittorina Zagonel dinsdag. „Deze drie elementen kunnen worden weggenomen door zorgvuldige palliatieve therapie.” Palliatieve zorg, waarbij rooms-katholieke geestelijken een belangrijke rol moeten krijgen, zou ook moeten leiden tot een vernieuwing van het rooms-katholieke sacrament van de ziekenzalving.
Dat het Vaticaan palliatieve zorg voorstaat, is niet nieuw, meent de arts-onderzoeker Maurizio Evangelista. Al in 1956 toonde paus Pius XII zich een voorstander van wat nu palliatieve zorg heet. „Het verhaal dat Italië achterloopt op het gebied van de toepassing van palliatieve zorg wegens zijn katholiciteit, is onzin. Dat heeft te maken met andere sociaal-culturele kenmerken.” Het bericht dat de (rooms-katholieke) minister van Gezondheidzorg maandag aankondigde dat pijnstillers voor terminale patiënten in Italië vanaf de kerstdagen gratis beschikbaar komen, werd dan ook met instemming begroet. Ook de situatie in Nederland kwam dinsdag nog ter sprake, omdat de kardinaal verwees naar een artikel in L’Avvenire, het dagblad van de Italiaanse bisschoppenconferentie. „In een interview zegt de Nederlandse arts Eduard Verhagen dat lijden geen optie is. Het is jammer dat de christelijke oriëntatie op het lijden van Christus in het geseculariseerde Westen niet in overweging wordt genomen”, aldus Barragan.