Nederland nog ver weg van halveren ecologische voetafdruk in 2050
Nederland moet nog veel werk verzetten om de ecologische voetafdruk te halveren in 2050, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een rapport dat is gemaakt op verzoek van het kabinet. De regering wil die halvering om te voorkomen dat de biodiversiteit in Nederland achteruitgaat.
Volgens het PBL is er een andere benadering nodig vanuit de overheid. Het planbureau zegt dat er integraal moet worden gekeken naar de overgang naar duurzamer gebruik van voedsel, energie en grondstoffen. Ook is er meer kennis en inzicht nodig om het consumptiegedrag te veranderen.
Alleen Nederlands beleid is niet voldoende om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Voor veel producten die in Nederland worden geconsumeerd, worden broeikasgassen uitgestoten of bomen gekapt in andere landen.
Het PBL stelt dat met een aantal mogelijkheden binnen de productieketen en bij de consumenten het doel al deels gehaald kan worden. Zo moet er minder voedsel worden verspild en moet de efficiëntie bij de voedselproductie omhoog, zodat er minder uitstoot en afval is.
Volgens het PBL is het noodzakelijk dat de hele Nederlandse bevolking zich bewust wordt dat het consumptiegedrag en het productieproces moeten worden veranderd om het probleem echt aan te pakken.