live
Binnenland

Helft basisscholen stuurt klassen naar huis vanwege corona

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 20 april in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok. Volg in dit liveblog het coronanieuws.

Webredactie30 March 2021 06:59

Advertentie

Einde liveblog

De webredactie sluit dit liveblog.

VWS: geen reden AstraZeneca alleen aan 60-plussers te geven

In Nederland blijven ook mensen jonger dan 60 jaar ingeënt worden met het vaccin van AstraZeneca. Er is geen reden om alleen mensen boven de 60 jaar dit vaccin te geven, stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) desgevraagd.

Duitsland heeft wel besloten deze vaccins vanaf woensdag alleen voor 60-plussers te gebruiken. Dat gebeurt vanwege „zeldzame, maar zeer ernstige bijwerkingen” die kunnen optreden, zoals bloedstolsels in het hoofd. Die traden vooral op bij vrouwen onder de 55 jaar. Voor mensen onder de 60 jaar kan inenting met AstraZeneca alleen nog als een arts dat voor een betrokkene specifiek goedkeurt.

De Duitse autoriteiten volgen hiermee een advies van de Duitse vaccinatiecommissie. De afgelopen tijd hadden landen, waaronder Nederland, uit voorzorg al een algehele pauze ingelast met deze inentingen. In Nederland en de meeste andere gestopte landen, is de vaccinatie met AstraZeneca onlangs hervat.

VWS stelt dinsdagavond te varen op de deskundigen van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Zij zeggen dat het vaccin veilig is. Sindsdien zijn er geen nieuwe ontwikkelingen, aldus een woordvoerder van het ministerie. Zorgminister Hugo de Jonge kondigde vorige week aan dat er „de komende tijd extra wordt ingezet op goede voorlichting” over het Brits-Zweedse vaccin.

Duitsland beperkt AstraZeneca-vaccinaties: alleen nog 60-plussers

Het beleid werd aangepast na „zeldzame, maar zeer ernstige bijwerkingen”, zoals bloedstolsels in het hoofd.

„Invloed warme weer op corona beperkt”

De zon straalt, het kwik stijgt en de voorjaarsplanten bloeien uitbundig. Een jaar geleden ging met het ontwaken van de natuur het coronavirus in slaapstand. Kunnen we dat dit jaar weer verwachten? Een epidemioloog en een viroloog reageren.

Vijf dagen quarantaine voor EU-reizigers naar Italië
david-kohler-VFRTXGw1VjU-unsplash.jpg
Vanaf zaterdag geldt een driedaagse paaslockdown in heel Italië. beeld Rome, Unsplah
Reizigers die vanuit EU-landen naar Italië gaan voor de paasdagen moeten na aankomst verplicht vijf dagen in quarantaine. De maatregel gaat gelden voor zowel inwoners als bezoekers, aldus het ministerie van Volksgezondheid in Rome.

Gezondheidsminister Roberto Speranza maakte bekend dat de verplichting vooralsnog geldt tot volgende week dinsdag.
Iedereen die arriveert moet een negatieve coronatest overleggen en nog een na de vijf dagen quarantaine. Bij „bewezen noodzaak en urgentie” kan een uitzondering worden gemaakt. De maatregel lijkt vooral bedoeld als ontmoediging tegen vakantietrips. Voor reizigers uit talrijke niet-EU-landen geldt de quarantaine- en testplicht al.

In een groot deel van Italië zijn strenge coronamaatregelen van kracht om de derde infectiegolf te bestrijden. Vanaf zaterdag geldt een driedaagse paaslockdown in het hele land. Dat houdt onder meer in dat mensen niet tussen regio’s kunnen reizen, behalve in noodgevallen of voor werk.

Nederlandse intensive cares behandelden 10.000 coronapatiënten
ANP-429690209.jpg
Gemiddeld nemen ic’s jaarlijks 75.000 tot 80.000 patiënten op. beeld AFP, Thomas SAMSON
Het coronavirus heeft in Nederland tot dusver 10.000 mensen op de intensive care doen belanden. Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE), die de cijfers bijhoudt, registreert dinsdag de tienduizendste ic-opname van een Covid-19-patiënt sinds de uitbraak van het virus, nu ruim een jaar geleden. Van alle coronapatiënten die op de ic hebben gelegen, zijn er 2744 overleden.

„Deze trieste mijlpaal geeft ook aan hoe groot de inspanning van de Nederlandse ic’s het afgelopen jaar is geweest”, meldt Amsterdam UMC. In het academische ziekenhuis werkt voorzitter van stichting NICE Dave Dongelmans. Hij wijst erop dat het is gelukt de gemiddelde ligduur op de ic’s behoorlijk te verkorten. Als dat niet was gelukt, „dan waren de laatste golven veel hoger geweest”, zegt Dongelmans. Aan het begin van de coronacrisis lag een patiënt die er slecht aan toe was gemiddeld 20 dagen op de ic. Dat werd mede door betere behandelopties met een kwart teruggebracht, tot 16 dagen. Dat is nog altijd veel langer dan de gemiddelde tijd die een patiënt op een ic doorbrengt: dat is slechts 2,5 dag.

Gemiddeld nemen ic’s jaarlijks 75.000 tot 80.000 patiënten op. Doordat coronapatiënten zo lang intensieve zorg nodig hebben, is de druk die 10.000 extra patiënten met zich meebrengen erg hoog.

De gemiddelde leeftijd van de coronapatiënten op de ic is 63 jaar, meldt Amsterdam UMC. Een afdeling van het ziekenhuis verzamelt de data voor de registratie. Daaruit blijkt dat ongeveer een op de drie ic-patiënten met Covid-19 jonger dan 60 jaar is. De overlevingskans is het laagst onder oudere patiënten. Van de patiënten tussen de 65 en 70 jaar overleeft 65 procent het, maar in de groep van 80 tot 85 jaar overlijdt 65 procent van de coronapatiënten die op de ic worden opgenomen.

Vraag naar tuinkamers uit Alblasserdam neemt sterk toe

Veel mensen zitten graag in de tuin of op het balkon. Maar vanwege wind, regen of kou zitten ze een groot gedeelte van het jaar toch ‘gewoon’ op de woonkamerbank.

WHO: meer onderzoek naar ‘ontsnapping’ coronavirus uit lab

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil verder onderzoek naar de vraag of het coronavirus uit een Chinees laboratorium stamt. WHO-baas Tedros roept zijn deskundigen op dieper in te gaan op de theorie dat het virus uit een laboratorium is ‘ontsnapt’.

De WHO-leider komt met zijn oproep na de presentatie van bevindingen van een internationaal WHO-team dat in het Chinese Wuhan onderzoek deed naar de oorsprong van het coronavirus. In deze metropool was bijna 1,5 jaar geleden het virus opgedoken, waarna het zich over praktisch heel de wereld verspreidde.

De WHO-experts, onder wie de Nederlandse viroloog Marion Koopmans, vinden het waarschijnlijk dat het virus van een vleermuis naar een ander dier en vandaar naar de mens is overgegaan. Ze sluiten vrijwel uit dat het in een laboratorium in Wuhan per ongeluk is overgesprongen, staat in het WHO-rapport dat eerder deze week al uitlekte. „Hoewel het team heeft geconcludeerd dat een laboratoriumlek de minst waarschijnlijke hypothese is, vereist dit verder onderzoek, mogelijk met extra missies waarbij gespecialiseerde experts betrokken zijn, die ik bereid ben in te zetten”, zei Tedros.

Het hoofd van de WHO bekritiseerde verder de beperkte toegang die het team tot Chinese gegevens had. De deskundigen zelf hadden al laten weten dat ze in Wuhan niet voldoende vrij hebben kunnen werken. Tedros zegt te verwachten dat toekomstige samenwerking tussen Peking en het team beter verloopt. „Tijdiger en uitgebreider”, aldus de WHO-baas.

Nederland kreeg miljoen vaccindoses te weinig

Nederland heeft in de eerste drie maanden van het jaar ongeveer een miljoen vaccindoses minder ontvangen dan de bedoeling was.

Advertentie

„Wijzers in het rood", waarschuwt RIVM over toename besmettingen

Het aantal coronabesmettingen is afgelopen week met 13 procent toegenomen. Wat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) betreft staan „alle wijzers in het rood”. De afgelopen zeven dagen kwamen bij het instituut in totaal 51.866 meldingen binnen over positieve coronatesten. Dat is het hoogste aantal sinds begin januari. Toen was sprake van een dalende trend, nu stijgt het aantal coronagevallen al weken op rij.

Politie ontruimt stadspark Maastricht

De politie ontruimt het stadspark in Maastricht. Vanwege het mooie weer hebben zich daar te veel mensen verzameld. Een woordvoerster van de politie zegt dat de coronamaatregelen door de drukte niet nageleefd kunnen worden.

De toegang tot het Vondelpark in Amsterdam werd eerder dinsdagmiddag tijdelijk afgesloten omdat het ook daar te druk is.

RIVM telt fors minder positieve tests in afgelopen etmaal

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen maandagochtend en dinsdagochtend 5909 positieve coronatests geteld. Maandag waren het er 6804 (na correctie).

Op maandagen en dinsdagen zijn er minder positieve tests, omdat in de weekeindes minder mensen zich laten testen. In de loop van de week loopt het aantal meldingen van nieuwe gevallen op, met een piek op vrijdag en zaterdag.

Er zijn het afgelopen etmaal 36 sterfgevallen wegens corona geregistreerd. Een dag eerder waren het er tien.

Toegang Vondelpark in Amsterdam afgesloten wegens drukte

De toegang tot het Vondelpark in Amsterdam is dinsdagmiddag tijdelijk afgesloten omdat het te druk is.

Nog minder mensen op Koningsdag

Het programma van Koningsdag wordt drastisch aangepast: minder mensen ter plekke; nog meer activiteiten digitaal. Het volk kijkt thuis toe. „Op de bank, met de tompouce op schoot.”

Helft basisscholen stuurt klassen naar huis vanwege corona

Meer dan de helft (51 procent) van alle basisscholen in Nederland heeft afgelopen week één of meerdere klassen naar huis gestuurd vanwege coronabesmettingen. Dat meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). Gemiddeld ging het om twee klassen. De vereniging baseert zich op een eigen peiling onder ruim 1400 schooldirecteuren.

ANP-427903832.jpg
beeld ANP KOEN VAN WEEL

De AVS schat dat bijna 220.000 basisschoolleerlingen thuis in quarantaine hebben gezeten, op een totaal van circa 1,6 miljoen leerlingen.

Volgens de peiling moest 1,3 procent van de basisscholen noodgedwongen helemaal dicht vanwege coronagevallen. Op 49 procent van de scholen waren alle klassen gewoon op school. Bij de vorige peiling van de AVS, van 11 maart, was dat nog 57 procent.

Wat de AVS betreft benadrukken de cijfers het standpunt van de organisatie dat onderwijspersoneel met voorrang moet worden gevaccineerd.

„Vaccinatie ouderen blijft achter door gebrekkige communicatie"

Onder ouderen bestaat veel onduidelijkheid over wanneer zij hun coronavaccin krijgen, zeggen ouderenbonden ANBO en KBO-PCOB. Ouderen weten niet wanneer ze aan de beurt zijn en de communicatie over de vaccins was te vaak tegenstrijdig. Ook zijn priklocaties soms te ver weg en zijn ouderen niet enthousiast over het AstraZeneca-vaccin, aldus de bonden.

Uit de laatste RIVM-cijfers blijkt dat 33 procent van de thuiswonende 90-plussers de eerste prik nog moet krijgen. Voor 80-plussers is dat ongeveer 20 procent. Aan de vaccinatiebereidheid ligt dat niet, zeggen woordvoerders van de ANBO en de KBO-PCOB. Uit hun onderzoeken komt namelijk naar voren dat ongeveer 10 procent geen prik wil, terwijl 24 procent zou twijfelen. „Het kan zijn dat bijvoorbeeld de onduidelijkheid over AstraZeneca die twijfel heeft versterkt. Maar wij horen vanuit onze achterban weinig geluiden dat mensen geen vaccin willen”, zegt een woordvoerder van KBO-PCOB.

Volgens een zegsman van de ANBO blijven ouderen vooral door praktische problemen achter. „De meest gestelde vragen op onze corona-adviestelefoonlijn zijn wanneer ouderen aan de beurt zijn en of ze tussen vaccins kunnen kiezen.” Het vaccinatieschema van de Rijksoverheid geeft daar geen antwoord op, zegt hij. „Daar staat: vanaf januari of februari. Maar wanneer is dat dan precies?” Uit de vraag of je mag kiezen tussen vaccins leidt hij af dat wordt getwijfeld over het AstraZeneca-vaccin. Van de 100.000 beschikbare plekken voor dat vaccin, zijn er in de afgelopen week maar 36.000 geboekt. Ruim twee weken gelezen werd het prikken met AstraZeneca tijdelijk gestopt omdat er meldingen binnenkwamen van tromboseachtige klachten. Dat werd vorige week, nadat de Europese toezichthouder EMA oordeelde dat het vaccin veilig en effectief is, weer hervat.

Het vaccineren gaat niet zo snel als gehoopt. Van de 416002 gezette prikken die vorige week werden geambieerd, werd slechts twee derde gehaald. Maandag zei coronaminister Hugo de Jonge daarover dat niet alle prikmogelijkheden worden benut met afspraken. Een verklaring daarvoor had hij niet.

Het kabinet moet consistenter communiceren, zegt de woordvoerder van KBO-PCOB. „Eerst zei De Jonge dat ze met AstraZeneca zouden blijven prikken, toen toch weer niet. Dat zorgt voor verwarring en voedt twijfel.” Beide ouderenbonden pleiten bovendien voor meer mobiele priklocaties. „Van sommige ouderen horen we dat ze een uur moeten rijden naar een priklocatie. Dat werkt niet.” Ze willen dat er priklocaties bij bijvoorbeeld supermarkten komen. „Als het maar dichtbij is. Maak er een militaire operatie van.” Vanaf volgende week gaan huisartsen niet-mobiele mensen aan huis vaccineren, meldde het RIVM maandag.

Pfizer en BioNTech willen kwart meer vaccins produceren in 2021

Pfizer en BioNTech verwachten dit jaar fors meer vaccins te produceren dan ze eerder hadden voorspeld. „Op dit moment hebben we ons ingesteld op de productie van 2,5 miljard doses, maar in principe is er ruimte voor een verdere verhoging”, zei topman Ugur Sahin van het Duitse BioNTech.

De bedrijven hadden eerder nog aangegeven dat ze dit jaar ongeveer 2 miljard doses van hun vaccin konden produceren. Mensen hebben twee doses nodig om volledig beschermd te zijn, dus met zo’n voorraad kunnen in principe een miljard personen gevaccineerd worden.

ANP-425534001.jpg
beeld ANP KOEN VAN WEEL

Het middel van Pfizer/BioNTech was vorig jaar als eerste coronavaccin goedgekeurd in de Europese Unie en de Verenigde Staten. De distributie van het vaccin bleek echter uitdagend te zijn, omdat het middel op zeer lage temperaturen bewaard moest worden.

Sahin verwacht dat daar in de tweede helft van het jaar verandering in komt. Dan moet er een kant-en-klare variant van het vaccin beschikbaar komen die ook in koelkasten bewaard kan worden. Dan kunnen bijvoorbeeld huisartsen en apotheken een grotere rol spelen bij vaccinatiecampagnes.

BioNTech zegt dat er meerdere redenen zijn dat de productie verhoogd kan worden, waaronder de optimalisatie van het productieproces. De Europese toezichthouder heeft inmiddels ook drie andere coronavaccins goedgekeurd. Het gaat om middelen van Moderna, AstraZeneca en het Leidse Janssen.

„1700 ic-bedden is mogelijk, wel ten koste van reguliere zorg"

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) gaat er nog steeds van uit dat het mogelijk is om de capaciteit op de intensive cares uit te breiden tot 1700 bedden, mocht dat nodig zijn. Artsen van ziekenhuizen in Assen en Groningen toonden zich daar in het AD sceptisch over, maar een woordvoerster van het LNAZ laat weten dat „het kan als de nood aan de man is”.

„Dan moet je wel absoluut de reguliere zorg afschalen en anders gaan werken”, aldus de woordvoerster. „Dat vraagt wel wat. Het aantal verpleegkundigen is de bottleneck. Maar als het moet, dan moet het. Dat hebben we zo afgesproken. De plannen liggen er, maar op dit moment is het niet aan de orde. Laten we hopen dat het ook niet aan de orde komt”, benadrukt ze. Bij het LNAZ zijn alle regionale netwerken voor de acute zorg aangesloten.

De ziekenhuizen in het land zien het aantal Covid-19-patiënten al een tijdje toenemen. Volgens de laatste cijfers behandelen ze 2342 mensen die ziek zijn geworden door het coronavirus, van wie er 675 op de ic liggen. Dat zijn de hoogste aantallen sinds eind januari. Het aantal ic-bedden wordt de komende tijd verder uitgebreid, in eerste instantie van 1350 naar 1450.

Voorzitter Ernst Kuipers van het LNAZ zei maandag nog dat het de komende weken zeker drukker zal worden, maar hij verwacht dat „we echt wegblijven van code zwart”. Dat is de situatie waarin ziekenhuizen capaciteit tekortkomen om iedereen te helpen.

Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care (NVIC), zei tegen het AD dat eventuele uitbreiding tot 1700 bedden moeilijk kan worden. Over verwachte aantallen bedden deed hij geen uitspraken. „Op veel ic’s bestaan zorgen over de capaciteit, dat klopt. En als alle 75 ic’s in Nederland twee, vijf of tien bedden minder kunnen leveren dan afgesproken, heb je een probleem.”

Duitsland kondigt strengere controles in grensgebieden aan

Duitsland gaat controles van reizigers in grensgebieden opvoeren. De autoriteiten willen intensiever controleren of mensen die naar Duitsland komen wel een negatieve coronatest bij zich hebben, zei minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer volgens Duitse media.

„Ongeacht waar je vandaan komt, of dat nou Polen, Frankrijk of Denemarken is, iedereen zou een controle moeten verwachten”, waarschuwde de minister. Die heeft de landelijke politie al gevraagd om meer te gaan controleren en wil volgens Duitse media ook een beroep doen op politiekorpsen uit deelstaten.

ANP-429705550.jpg
Seehofer. beeld AFP, HANNIBAL HANSCHKE

Seehofer maakte ook bekend dat de structurele controles aan de grens met Tsjechië met twee weken worden verlengd. Hij zei dat de besmettingscijfers in Tsjechische gebieden bij de Duitse grens nog steeds te hoog zijn om maatregelen te versoepelen.

Vergelijkbare maatregelen aan de grens met de Oostenrijkse regio Tirol worden wel beëindigd, bevestigde Seehofer. Duitsland liet het grensverkeer daar eerder dit jaar verregaand aan banden leggen vanwege een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse coronavariant.

De geplande opheffing van die grensmaatregelen zorgde in Oostenrijk eerder al voor verheugde reacties. De regionale bestuurder Günther Platterzei vorige week al dat het eindelijk was gelukt de Duitsers ervan te overtuigen dat de controles stopgezet moesten worden. Hij noemde die situatie aan de grens „enorm belastend”.

„Vijf dagen quarantaine voor EU-reizigers naar Italië"

Reizigers die vanuit EU-landen naar Italië gaan moeten binnenkort na aankomst verplicht vijf dagen in quarantaine. De maatregel gaat gelden voor zowel inwoners als bezoekers, aldus een bron bij het ministerie van Volksgezondheid in Rome.

Gezondheidsminister Roberto Speranza zou de verplichting later op de dag bekendmaken. Wanneer die ingaat en hoe lang die zou duren is nog niet duidelijk.

Iedereen die arriveert moet een negatieve coronatest overleggen en nog een na de vijf dagen quarantaine. Bij „bewezen noodzaak en urgentie” kan een uitzondering worden gemaakt. De maatregel lijkt vooral bedoeld als ontmoediging tegen vakantietrips. Voor reizigers uit talrijke niet-EU-landen geldt de quarantaine- en testplicht al.

In een groot deel van Italië zijn strenge coronamaatregelen van kracht om de derde infectiegolf te bestrijden. Vanaf zaterdag geldt een driedaagse paaslockdown in het hele land.

Bijwerkingencentrum: 189 sterfgevallen gemeld na coronaprik

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 189 meldingen gekregen over mensen die zijn overleden na inenting met een vaccin tegen het coronavirus. Dat wil niet zeggen dat ze door het vaccin zijn gestorven, het centrum ziet geen „patronen van klachten” die wijzen op bijwerkingen waaraan mensen kunnen zijn overleden.

In de afgelopen twee weken zijn 51 nieuwe sterfgevallen na vaccinatie gemeld.

Verreweg de meeste overleden mensen waren 80 jaar of ouder en hadden al een kwetsbare gezondheid, door hun hoge leeftijd of door andere aandoeningen. Die gezondheidsproblemen lijken volgens het Lareb „de meest voor de hand liggende verklaring” voor het overlijden. Maar bij enkele ouderen kan het zijn dat hun toch al zwakke gezondheid is achteruitgegaan door de bekende bijwerkingen van het vaccin, zoals koorts.

ANP-429393888.jpg
beeld ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW

Het bijwerkingencentrum kijkt onder meer naar het vaccin van AstraZeneca. De inentingen daarmee lagen 1,5 week stil vanwege mogelijke bijwerkingen. Het Lareb heeft tot nu toe drie meldingen gekregen van mensen met een combinatie van bloedstolsels (trombose) met een laag aantal bloedplaatjes in het bloed (trombocytopenie). Zo’n twee weken geleden stond de teller op twee meldingen. Die Nederlandse gevallen wijken wel af van de 25 meldingen uit andere Europese landen.

Het Lareb heeft in de afgelopen maanden 26.015 meldingen gekregen, waarin 151.771 mogelijke bijwerkingen van de coronavaccins worden genoemd. De meeste mensen hadden last van hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid en voelden zich niet lekker. Die bijwerkingen zijn allemaal bekend en ontstaan juist doordat het vaccin zijn werk doet: het vaccin leert het afweersysteem om het coronavirus te herkennen en uit te schakelen. Verder kregen 465 mensen last van zwellingen rond de prikplek. Die klachten verdwenen na een paar dagen.

Het gaat om meldingen die tot en met afgelopen zondag zijn binnengekomen en bekeken bij het Lareb. Ze hebben betrekking op ongeveer 2,3 miljoen gegeven vaccins.

Nederland mag touroperators steunen met voucherfonds

De Europese Commissie geeft Nederland toestemming om reisorganisatoren te steunen met het zogeheten voucherfonds. Met dit fonds van 400 miljoen euro wil de overheid aanbieders van pakketreizen leningen verstrekken waarmee ze klanten kunnen terugbetalen voor reizen die wegens de coronapandemie niet doorgingen.

Het groene licht zal voor opluchting zorgen in de reissector. Veel reisondernemingen zouden zonder de hulp in de problemen komen op het moment dat klanten hun geld voor geschrapte reizen terug moeten krijgen. Aanvankelijk gaven organisatoren van pakketreizen vooral vouchers uit, maar nu reizen nog steeds amper mogelijk is, kunnen ze nog steeds geen vervangende reis aanbieden. Geld in kas om benadeelde klanten terug te betalen is er door de malaise in de sector ook amper.

Onlangs benadrukte een rechter nog dat geld uit het voucherfonds pas na goedkeuring van Brussel kan worden uitgeleend. Die uitspraak deed de rechtbank Rotterdam in een zaak die was aangespannen door D-reizen, die in een kort geding geld eiste uit het fonds.

Grapperhaus in quarantaine vanwege contact met besmet persoon

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaat in quarantaine omdat hij in de buurt is geweest van iemand met corona. De bewindsman werd daarover dinsdag ingelicht tijdens een debat in de Eerste Kamer. Daarop verliet hij het debat.

429486504.jpg
Grapperhaus. beeld ANP SEM VAN DER WAL

Het gaat om iemand met wie hij afgelopen vrijdag op werkbezoek was. Hij heeft toen naar eigen zeggen steeds ruime afstand gehouden. „Het betekent dat ik me morgen laat testen”, zei Grapperhaus voordat hij de senaat verliet. Hij gaat nu vrijwillig in thuisisolatie.

Grapperhaus was kort geleden nog negatief getest. Die test was nodig na de besmetting van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. De minister was in de Eerste Kamer voor de behandeling van het wetsvoorstel Geweldsaanwending opsporingsambtenaren. Dat debat is geschorst.

Al verscheidene bewindslieden zijn het afgelopen jaar in quarantaine gegaan na ontmoetingen met personen die besmet bleken met het coronavirus.

Italiaanse premier Draghi ingeënt met vaccin AstraZeneca

De Italiaanse premier Mario Draghi en zijn vrouw zijn dinsdag in Rome ingeënt met de eerste dosis van een coronavaccin, meldt zijn woordvoerder. Ze zijn allebei 73 jaar oud en kregen het AstraZeneca-vaccin, waarvan de toediening in Italië en andere Europese landen eerder deze maand enkele dagen werd gestaakt vanwege zorgen over de veiligheid.

De regeringsleiders van onder meer het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk gingen Draghi voor. De oud-president van de Europese Centrale Bank moest wachten tot zijn leeftijdsgroep aan de beurt was, meldt persbureau ANSA. Het echtpaar kreeg een prik in het Termini-station in Rome, waar een vaccinatiecentrum is ingericht.

Italië is relatief zwaar getroffen door het coronavirus. De vaccinatiecampagne is nog niet vol op stoom. Van de circa 60 miljoen Italianen hebben er drie miljoen twee doses gekregen en 3,6 miljoen één. Per dag worden nu een kwart miljoen prikken gezet. Dat moeten er in april dubbel zo veel worden.

Syrische leider Assad weer opgeknapt na coronabesmetting

De Syrische leider Bashar al-Assad en zijn echtgenote zijn hersteld van hun besmetting met het coronavirus. Ze hebben volgens het Syrische staatspersbureau inmiddels weer negatief getest en hervatten hun normale werkzaamheden.

AFP_972398.jpg
Assad. beeld AFP

Syrië had begin maart melding gemaakt van de coronabesmetting van de 55-jarige autocraat. Die regeert al zo’n twintig jaar over het land, waar protesten tegen zijn regime in 2011 uitliepen op een slepende burgeroorlog. Infrastructuur ligt in puin, de economie is ingestort, miljoenen Syriërs zijn gevlucht en ook het coronavirus grijpt er om zich heen.

De EU houdt dinsdag opnieuw een donorconferentie voor Syriërs. De Verenigde Naties hopen dat internationale geldschieters dan minstens 10 miljard dollar (zo’n 8,5 miljard euro) uittrekken voor hulpverlening. Noodhulpcoördinator Mark Lowcock zei dat de nood nooit hoger is geweest. Hij schat dat ruim 13 miljoen mensen in Syrië humanitaire hulp nodig hebben.

Afzetprijzen industrie voor eerst sinds begin pandemie gestegen

De afzetprijzen in de industrie waren in februari gemiddeld 0,6 procent hoger dan een jaar eerder. Het is de eerste keer dat de prijzen op jaarbasis zijn gestegen sinds het coronavirus in maart 2020 in Nederland om zich heen greep. Dat komt vooral doordat ook de olieprijzen zijn opgeveerd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De prijzen waarvoor industriebedrijven hun producten verkopen, hangen voor een groot deel samen met de olieprijzen. Na de wereldwijde uitbraak van het coronavirus stortten die in, onder andere omdat er minder vraag naar brandstoffen voor vliegreizen was en de industrie minder hard draaide.

In februari leefden de prijzen voor ruwe olie weer op dankzij verbeterde economische vooruitzichten. Daardoor stegen de prijzen in de chemische industrie met 2,2 procent op jaarbasis. De olie-industrie, die ruwe aardolie bijvoorbeeld verwerkt tot brandstof als benzine, had nog wel te kampen met lagere prijzen dan in februari vorig jaar. Maar die daling was al veel minder hevig dan een maand eerder, toen er bijna een vijfde van de afzetprijzen van de olie-industrie afging.

Rutte staat achter een internationaal pandemieverdrag

Nederland staat achter het sluiten van een internationaal pandemieverdrag. Demissionair premier Mark Rutte heeft een oproep daarvoor van WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus en EU-president Charles Michel, evenals leiders uit andere landen, in een aantal kranten wereldwijd ondertekend.

ANP-428433544.jpg
Tedros Adhanom Ghebreyesus. beeld EPA/MSC/Mueller

Het verdrag moet leiden tot verbetering van de pandemieparaatheid en -respons en zou verankerd worden in de Akte van Oprichting van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De internationale samenwerking op het gebied van waarschuwingssystemen, gegevensuitwisseling en onderzoek moet via het verdrag versterkt worden. Ook de lokale, regionale en wereldwijde productie en verspreiding van vaccins, geneesmiddelen, diagnosemiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen moet verbeterd worden.

„Er zullen zich andere pandemieën en andere ernstige gezondheidscrises voordoen. Geen enkele regering of multilaterale instantie kan deze dreiging alleen aan”, onderschrijven ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Boris Johnson.

Volgens Charles Michel, die het idee in november opperde en daarover vervolgens met Tedros in gesprek ging, groeit de internationale steun voor het initiatief. Ook de presidenten van onder meer Indonesië, Zuid-Afrika en Zuid-Korea zetten hun handtekening onder het stuk. „Onze zwakke punten en onze verdeeldheid hebben Covid-19 vrij spel gegeven. Daarom moeten wij deze gelegenheid aangrijpen en ons verenigen”, aldus de leiders.

Ze willen „een robuustere internationale gezondheidsarchitectuur” opbouwen ter bescherming van toekomstige generaties. „De Covid-19-pandemie heeft er ons op een krachtige en pijnlijke manier aan herinnerd dat niemand veilig is totdat iedereen veilig is.”

Weekcijfers RIVM: meer dan 50.000 nieuwe coronagevallen

Opnieuw stijgt het aantal nieuwe coronagevallen. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk ongeveer 52.000 besmettingen vastgesteld. Dat is 10 tot 15 procent meer dan in de week ervoor. Het zou het hoogste weekcijfer sinds 5 januari zijn.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met het exacte aantal. Vorige week meldde het instituut dat het in een week tijd 46.005 nieuwe gevallen had geregistreerd. Dat was ruim 16 procent meer dan de week ervoor. Gemiddeld kwam het neer op 6572 meldingen per dag.

In de zes dagen na die update zijn al 45.994 besmettingen aan het licht gekomen. Dat zijn gemiddeld 7666 gevallen per dag. Op zaterdag meldde het RIVM meer dan 8800 positieve tests, het hoogste aantal sinds 7 januari.

In de weekcijfers meldt het RIVM dinsdag ook hoeveel coronapatiënten afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen (vorige week 1441, van wie 313 op de intensive care) en hoeveel sterfgevallen zijn gemeld (vorige week 223). Het reproductiegetal staat momenteel op 1,08. Dat betekent dat het virus zich nog uitbreidt.

Verder meldt het RIVM dinsdag hoeveel mensen tot nu toe zijn gevaccineerd. Vorige week stond de teller op bijna 1,5 miljoen gevaccineerde mensen. Van hen hadden meer dan 600.000 mensen ook al de tweede dosis gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zouden moeten zijn tegen het coronavirus. In de afgelopen week is de inenting met het vaccin van AstraZeneca na een prikpauze hervat.

Ziekenhuizen lijken niet te kunnen opschalen naar 1700 ic-bedden

Het plan om in geval van crisis op te schalen naar 1700 intensive care-bedden lijkt onhaalbaar, vertellen meerdere ziekenhuizen aan het AD. Ic-artsen zeggen tegen de krant te vrezen niet genoeg handen aan het bed te krijgen en dat terwijl de derde golf coronabesmettingen oprukt.

ANP-428369144.jpg
beeld ANP KOEN VAN WEEL

„We gaan niet aan het aantal bedden van maart vorig jaar komen, dat kan ik wel voorspellen. Op elke ic is de personeelsinzet gedaald”, zegt Harald Faber, hoofd van de ic in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Zijn collega bij het UMC Groningen, Peter van der Voort, laat weten dat het hem zou ‘verbazen’ als Nederland tot 1700 bedden komt. Vorig voorjaar had het UMCG 112 ic-bedden voor coronapatiënten beschikbaar. Nu zijn dat er 63.

Ook Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care (NVIC), bevestigt dat dat moeilijk wordt. „Op veel ic’s bestaan zorgen over de capaciteit, dat klopt. En als alle 75 ic’s in Nederland twee, vijf of tien bedden minder kunnen leveren dan afgesproken, heb je een probleem.”

Een exact aantal bedden durft Gommers niet te noemen. De NVIC gaat deze week inventariseren hoeveel alle ic’s kunnen leveren,

Willem Engel van Viruswaarheid naar politierechter voor opruiing

Willem Engel, voorman van actiegroep Viruswaarheid, staat dinsdagmiddag voor de politierechter in Den Haag. De Rotterdamse dansleraar moet zich verantwoorden voor opruiing via Facebook en ook voor het voortzetten van een demonstratie op Het Plein in Den Haag, nadat de burgemeester de organisatie al had opgedragen de protestmanifestatie te beëindigen. Zelf spreekt Engel van een „politiek proces”.

De officiële verdenking tegen Engel luidt dat hij op Facebook zijn achterban heeft opgeroepen tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag. Hij riep op om agenten te arresteren middels burgerarrest. Engel schreef op 10 oktober vorig jaar op Facebook over zijn arrestatie tijdens een onaangekondigde demonstratie op Het Plein in Den Haag. „Ja maar dan moeten we misschien agenten onder burgerarrest gaan stellen, want dit ehhh want ze gijzelen nu hè”, zou Engel hebben gepost.

Op de bewuste zaterdagavond waren er zo’n honderd man naar Het Plein gekomen om te protesteren tegen de corona-spoedwet. Eerder op de avond had de politie de aanwezigen al weggestuurd. Daar werd in eerste instantie gehoor aan gegeven, maar tegen 21.00 uur waren de demonstranten er weer. De demonstranten werd opnieuw gesommeerd weg te gaan. Engel werd met vier anderen aangehouden. Hij kreeg daarna een gebiedsverbod van tien dagen voor Den Haag.

Engel kent de weg naar de rechtbank. Als voorman van Viruswaarheid voerde hij al talloze rechtszaken tegen de overheid over de coronamaatregelen. In de meeste gevallen wezen rechters de eisen af. Succes had de groep met een kort geding tegen de avondklok, waarna de overheid in hoger beroep ging en gelijktijdig een nieuwe spoedwet maakte.

Protesten in Roemenië tegen coronabeperkingen

Duizenden mensen hebben maandagavond in Roemenië gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen in het land. Onder meer in de hoofdstad Boekarest en in minstens zeventien andere steden gingen actievoerders de straat op na een oproep van de ultra-nationalistische Alliantie voor de Unie van Roemenen (AUR), die sinds de verkiezingen in december 2020 in het parlement zit.

AFP_96Z67J.jpg
Boekarest. beeld AFP, Daniel MIHAILESCU

Demonstranten droegen onder meer slogans tegen een ‘medische dictatuur’ met zich mee. Een plein voor het gebouw waarin de regering zetelt was goed gevuld en er werd vuurwerk afgestoken. In de Oost-Roemeense stad Galaţi gooiden demonstranten stenen en vuurwerk naar politieagenten, meldde het Roemeense persbureau Mediafax.

In de industriestad Pitești, 100 kilometer ten noorden van Boekarest, riepen demonstranten ook xenofobe leuzen tegen etnische Hongaren die in Roemenië woonden, berichten lokale media.

In Roemenië is het aantal besmettingen de afgelopen tijd flink opgelopen. Na een relatief rustige periode in februari zijn de intensive care-afdelingen weer bijna vol. Op veel plaatsen geldt een avondklok. Al naar gelang het aantal besmettingen in een gebied gelden strenge of minder-strenge maatregelen.

In het land zijn sinds het uitbreken van de coronapandemie pakweg 940.000 Roemenen besmet geraakt, ruim 23.000 van hen hebben dat niet overleefd.

„Coronavaccins zijn binnen een jaar niet meer effectief"

Het gros van 76 epidemiologen uit 28 landen verwacht dat binnen een jaar het coronavirus zodanig muteert dat de meeste huidige vaccins niet meer effectief zijn. Die inschatting doet twee derde van hen in een enquête die is uitgevoerd door de zogeheten People’s Vaccine Alliance, waarvan onder meer Oxfam Novib en Amnesty International deel uitmaken.

Bijna driekwart van de ondervraagden zei dat het delen van patenten en kennis de wereldwijde vaccinatiedekking zou kunnen vergroten. Dat is volgens de geënquêteerden belangrijk omdat 88 procent van hen verwacht dat een aanhoudend lage vaccinatiegraad in veel landen het waarschijnlijker maakt dat vaccinresistente mutaties optreden.

De People’s Vaccine Alliance, een coalitie van meer dan 50 organisaties, waarschuwt dat met het huidige tempo mogelijk slechts 10 procent van de mensen in de meeste arme landen volgend jaar gevaccineerd kan worden. De alliantie roept overheden op er alles aan te doen om vaccins een „publiek goed” te maken.

De Nederlandse epidemioloog Amrish Baidjoe, verbonden aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine, ziet anders een probleem ontstaan. „Ondanks beloftes die gedaan zijn, is er van het eerlijk verdelen van vaccins nog niets terecht gekomen. Als we ons in het Westen kunnen vaccineren, maar in armere landen niet, dan hebben we wereldwijd een probleem. Het opschalen van productie van vaccins is nu essentieel en daarvoor zouden farmaceuten hun patenten en kennis moeten delen.”

Nieuw liveblog

De redactie start een nieuw liveblog. Lees het vorige hier.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer