CDA-gedeputeerden Limburg per direct weg om integriteitskwestie
De twee CDA-gedeputeerden van de provincie Limburg zijn vrijdag per direct afgetreden. Ger Koopmans en Hubert Mackus maakten dat in een brief aan Provinciale Staten bekend.
Aanleiding voor het opstappen is de affaire rond voormalig CDA-gedeputeerde Herman Vrehen. Die zou als voorzitter van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) tonnen aan subsidie naar eigen bedrijven hebben doorgesluisd. Een van die bedrijven houdt zich bezig met bosbeheer. Koopmans en Mackus hielpen dat bedrijf van Vrehen volgens een publicatie in NRC aan opdrachten.
De provincie is één van de subsidieverleners van het IKL. Gouverneur Theo Bovens laat een onafhankelijk integriteitsonderzoek instellen naar de gang van zaken rond Vrehen, liet hij dinsdag weten. Daarbij wordt ook gekeken naar de rol van de provincie en haar bestuurders daarbij.
Gedeputeerde Staten gaven vrijdag een korte verklaring uit over het vertrek van Koopmans en Mackus. „Aanleiding is de twijfel die is gerezen over de besteding van subsidiegelden door de directeur van een van de partners van de Provincie in landschapsbeheer”, aldus het college van GS.
Rechtmatigheid bij subsidies is belangrijk, schrijft Koopmans. „Maar er is ook nog zoiets als moraliteit. Mag je elke mogelijkheid te baat nemen die de overheid je biedt? De eerste indruk die ik in de afgelopen dagen gekregen heb van de subsidiestromen, opdrachten aan IKL en zijn directeur Herman Vrehen én Herman Vrehen als persoon en zijn BV’s staat haaks op mijn morele opvattingen.” Koopmans zegt in zijn brief aan de staten zijn verantwoording te nemen als politiek leider van het CDA in Limburg. „Voor mijn partij ontstaat daardoor de ruimte om te werken aan nieuw leiderschap”, schrijft hij.
Provinciale Staten zijn overigens bezig met de voorbereiding van een parlementaire enquête in een andere affaire rond Koopmans, een Venlose grondkwestie waar hij bij betrokken zou zijn geweest.
Mackus van zijn kant wijst ook naar Vrehen als reden voor zijn vertrek. „Er blijken in het landschapsbeheer verwevenheden te bestaan die ongewenst en onacceptabel zijn. Met telkens bestuurder Herman Vrehen als centrale persoon”, aldus Mackus. Hij erkent als portefeuillehouder voor Landbouw en Landschap hierin verantwoordelijkheid te voelen. „En ik neem die ook.”
Limburg heeft een extraparlementair College. „In de context van een extraparlementair College is het aan de Staten om richting te geven aan de wijze waarop dient te worden omgegaan met de nu opengevallen vacatures”, schrijven GS in hun verklaring.