Kerk & religie

Nieuw kerkgebouw gg Beekbergen: Tot hiertoe geholpen

Eben-Haëzer. Dat stond op de vorige kerk. Dat staat ook op de voorgevel van het nieuwe kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Beekbergen. Zaterdag nam de gemeente het gebouw officieel in gebruik. Dat kon, al is er nog werk te doen.

25 March 2021 19:03
De gereformeerde gemeente in Beekbergen nam zaterdag een nieuw kerkgebouw in gebruik. beeld André Dorst
De gereformeerde gemeente in Beekbergen nam zaterdag een nieuw kerkgebouw in gebruik. beeld André Dorst

Een nieuw glas-in-loodraam in de hal verbeeldt eigenlijk alles wat belangrijk en kenmerkend is voor de Veluwse gemeente. In het midden staat de grijze steen Eben-Haëzer. Een beek slingert er langs. Bomen geven de bosrijke omgeving in het glooiende landschap rond het dorp weer. „De brede gele lichtstraal laat zien dat alles van boven moet komen”, wijst voorzitter van de bouwcommissie D. de Bruin. Daar wees de predikant van de gemeente, ds. A. Schreuder, ook op bij de opening 20 maart. Eben-Haëzer, tot hiertoe heeft de Heere ons geholpen.

Het is het derde kerkgebouw van de gemeente, vertelt De Bruin. „De eerste kerk werd in 1912 in gebruik genomen. In 1960 verhuisde de kerk naar de huidige locatie aan de Ruitersmolenweg.” Dat kerkgebouw was een ontwerp van S. P. Kraayeveld sr. „Voor die tijd een eigentijds ontwerp. Die kerk is een aantal keer verbouwd”, zegt diens zoon S. P. Kraayeveld, tevens diaken in de gemeente. Hij is net als zijn in 1996 overleden vader architect en tekende het nieuwe kerkgebouw.

Daarbij liet hij zich inspireren door elementen uit de vorige kerk. „Dat is vooral te zien bij de torenpartij aan de voorzijde. De oude kerk had een soort betonnen luifel. Die heb ik nu weer terug laten komen.”

De eerste plannen voor verbouw of nieuwbouw ontstonden rond 2000. De Bruin: „De gemeente groeide in die tijd.” Het zou nog tot 2018 duren voordat er echt grote veranderingen kwamen. De eigenaar van een naastgelegen sportschool wilde stoppen en bood zijn gebouw te koop aan de kerk aan. De Bruin: „We kwamen snel tot een akkoord. We hebben er een verenigingsgebouw van gemaakt.” In De Akker zijn vier zalen, een opbaarkamer, een bibliotheek en keuken. Tijdens de bouw van de kerk kon een deel van de gemeente er de diensten bijwonen.

Februari 2020 ging de oude kerk tegen de vlakte. De kelderruimte is net zo groot als de oude, die als zaal en crèche werd gebruikt. Daar staan nu de moderne ventilatie- en luchtverversingsapparatuur, zo laten De Bruin en Kraayeveld zien.

De lichte kerkzaal is breed, legt Kraayeveld uit. „Dat komt mede door de vierkante vorm van het perceel waar de kerk op staat. Het voordeel is dat ook de achterste banken dicht bij de preekstoel staan.”

In de kerkzaal is plaats voor 570 personen. Kraayeveld: „Er is gelijk een galerij in gemaakt, voor het geval de gemeente verder groeit. We zouden de trappen naar de galerij niet plaatsen, maar dat hebben we nu toch gedaan. We kunnen nu stoelen op de galerij plaatsen, zodat er extra zitplaatsen zijn voor kerkgangers zolang de coronamaatregelen gelden.” Onder de galerij hangt een camera die haarscherp beeld in de huiskamers aflevert.

Het liturgisch centrum is niet nieuw. Kraayeveld: „Preekstoel, katheder en doopvont zijn vanuit de oude kerk overgeplaatst.”

Eerste uur

In de hoge consistoriekamer zijn ook herinneringen aan het verleden te vinden. Twee foto’s laten ambtsdragers van het eerste uur zien. Beekbergse namen als Van Grol, Stufken en Wilbrink vallen. De foto’s van de vier predikanten die de gemeente dien(d)en, moeten nog een plekje aan de muur krijgen: ds. L. Blok, ds. J. Karels, ds. A. W. Verhoef en ds. A. Schreuder, die sinds 2017 opnieuw aan de gemeente is verbonden.

Er wacht werk. Buiten moet de stratenmaker nog het nodige doen, net als de tuinman.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer