Duitse vliegtuighangar wordt erfgoedhotel
Rijksmonument De Adelaerthoeve bij Arnhem, van oorsprong een Duitse vliegtuighangar uit de Tweede Wereldoorlog met het uiterlijk van een boerderij, wordt gerestaureerd. De bed & breakfast die erin is gevestigd wordt uitgebreid tot erfgoedhotel.
Vier nieuwe studio’s zijn al in aanbouw. „Dankzij de restauratie, die halverwege volgend jaar is voltooid, en de verdere herbestemming kan het monument ook in de toekomst onderhouden en behouden worden”, zegt eigenaar Şenol Türkel. Met echtgenote Simone runt hij de b&b met drie studio’s en een suite. „Dit is het geboortehuis van Simone. Haar ouders Jan en Maaike Hoogendam waren er boer en boerin. Opa Evert werd in 1949 de eerste boer op De Adelaerthoeve. Zijn eigen boerderij bij Oosterbeek was platgebombardeerd.”
Op een gedenksteen staat inderdaad 1949.
„Toen is de hoeve verbouwd tot boerenbedrijf. In die wederopbouwperiode was er schaarste aan bouwmateriaal, maar er moest ook meer voedsel worden geproduceerd. Het pand stamt uit de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers kozen het gebied rond Deelen als basis voor hun luchtverdediging. De Luftwaffe legde vliegveld Fliegerhorst aan. Om herkenning vanuit de lucht te voorkomen, werden gebouwen en bunkers eromheen gecamoufleerd. Van bovenaf leken ze op boerderijen, maar ze hadden muren van 50 centimeter beton en stalen luiken voor de ramen.”
De hoeve was geen boerderij…
„De grote schuur diende als verwarmde vliegtuighangar. Er stonden twee nachtjagers in, Messerschmitt 110’s. Het woonhuis was het ketelhuis dat de hangar verwarmde. Dat verhaal moeten we er nu altijd bij vertellen aan onze gasten, niemand is zich daarvan bewust. Met de restauratie willen we dat verleden zichtbaarder maken.”
Hoe?
„Op de vloer van de hangar komt een schildering van een Messerschmitt. De buitenzijde wordt in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Zo komen er op het pand weer dakpannen in plaats van golfplaten. De zes nieuwe kamers hebben elk een historisch element, zoals een authentieke muur of een voederbak, die dan is verwerkt in het keukenblok of als wastafel.”
Hoelang bestaat de b&b?
„Sinds 2017. De kamers zijn ingericht in voormalige koeienstallen en opslagruimten. Om de hoeve te kunnen blijven onderhouden, is uitbreiding nodig. Dat kost 2 miljoen euro, de provincie draagt 460.000 euro bij. De hangar wordt ook toegankelijk voor groepen. Er komt een tribune in voor lezingen en concerten. We houden het kleinschalig. Voor een b&b eigenlijk te groot, maar een echt hotel zijn we niet. We kiezen voor ”erfgoedhotel”. De Adelaerthoeve is weliswaar ‘fout’ oorlogserfgoed, maar daarmee wel erfgoed.”
In de schijnwerpers: rubriek met opmerkelijk regionaal nieuws