Cultuur & boeken

Adviezen van Kasper Bosmans voor communicatie met mensen met dementie

Blijf niet steken in het idee dat mensen met dementie onbereikbaar zijn. Keer de zandloper om en maak tijd voor hen, betoogt dr. Kasper Bormans.

22 March 2021 17:32
Mensen gedragen zich als kameleons en spiegelen de houding van mensen die ze vertrouwen. beeld iStock
Mensen gedragen zich als kameleons en spiegelen de houding van mensen die ze vertrouwen. beeld iStock

In ”Tijd maken voor mensen met dementie” presenteert hij 52 manieren om betekenisvol te blijven communiceren. De jonge Belgische wetenschapper (1987) ging bij het vergaren van zijn adviezen niet over één nacht ijs, maar baseert zich op onderzoeken en praktijktests.

Lezers merken gelukkig weinig van dat laatste. Bormans verrast in zijn toelichting op de tips met talloze voorbeelden uit het dagelijks leven. Aan bod komen onder meer de pretparkpsychologie, het taalgebruik van goed opgeleide obers, de aankleding van pashokjes, trucs van autoverkopers, het IKEA-effect en de werkwijze van reclamepsychologen, Hierdoor zullen Bormans adviezen beter blijven haken. Dat je dergelijke voorbeelden in het leven van alledag tegenkomt en kunt analyseren, maakt de kans op gedragsverandering nog groter.

De auteur bepleit om vergetende mensen niet te vergeten. Dementie is onomkeerbaar, maar de manier waarop we naar deze ernstige hersenziekte kijken, kunnen we in zijn optiek wel degelijk omdraaien. Hierdoor ontstaat er ruimte voor nieuwe inzichten. En dat is hard nodig, omdat dementie niet alleen voor geheugenverlies maar ook voor communicatieverlies zorgt.

Bormans pleit ervoor de zandloper van routine en vanzelfsprekendheid om te draaien. Hij voegt zelf de daad bij het woord aan het begin van ieder hoofdstuk. Tegenover het negatieve „Hij is vergeten wie hij is en wie wij zijn” zet hij bijvoorbeeld het positieve „Ik kan een spiegel zijn voor de ander.” Gevolgd door een aantal bijpassende communicatietips.

Bormans boek is laagdrempelig, leerzaam, praktisch en behapbaar. Mede dankzij de korte tekstgedeelten. Ieder advies kent een vaste opzet. Na een korte praktijksituatie volgt uitleg, krijgen lezers tips en enkele waarschuwingen voorgeschoteld, waarna Bormans met een kort praktijkvoorbeeld afsluit.

”Tijd maken voor mensen met dementie” is geen boek om in één adem uit te lezen. Wie zich af en toe een tip eigen probeert te maken, zal daar zijn handen al vol aan hebben. Samenwerking met familie­leden of collega’s vergroot de kans op succes.

De mede door Bormans ontwikkelde MemoryHome-app moet ook helpen de aangeleerde technieken structureel toe te passen. Om bijvoorbeeld iemand met een waarheid te overtuigen, een springplank te gebruiken, zachte opvulwoorden te hanteren, zich als een kameleon te bewegen of af te wisselen tussen chocolademousse en fruitsla. Vergeet niet om af en toe te lanterfanten, want samen de tijd verliezen, kan heel verbindend zijn.

Boekgegevens

Tijd maken voor mensen met dementie, Kasper Bormans; 
uitg. Lannoo; 224 blz.; € 19,99

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer