Bedrijfsleven wil graag meedoen aan JSF
Het Nederlandse bedrijfsleven werkt graag mee aan de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF). Slechts een van de 46 bedrijven die eerder aangaven geïnteresseerd te zijn, heeft een principeovereenkomst van die strekking vrijdag niet ondertekend.
Dat heeft secretaris J. van den Heuvel van de Nifarp, de koepel van deelnemende bedrijven, gisteren gezegd. Het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF gaat mogelijk de F-16 van de Nederlandse luchtmacht vervangen. Tijdens een hoorzitting op 11 maart verschilde de defensie-industrie nog van mening met minister Zalm van Financiën over de financiële bijdrage voor het bedrijfsleven.
De bedrijven, waaronder Philips en Stork, denken voor miljarden orders in de wacht te kunnen slepen. Naar verwachting levert de JSF hun ongeveer 8 miljard euro omzet op. Het is volgens Nifarp de bedoeling dat 3 procent van de eventuele omzet terugvloeit naar de staat. Dat komt neer op bijna 0,7 miljard euro.
Afgelopen maandag meldde Stork Aerospace het eerste contract voor het nieuwe vliegtuig al op zak te hebben: voor het ontwikkelen van deuren en het bekabelingssysteem. Behalve 44 ondernemingen, willen ook onderzoeksinstelling TNO en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) meewerken aan de ontwikkeling van de JSF, aldus Van den Heuvel.
Dinsdag buigt de Tweede Kamer zich opnieuw over de aanschaf van de JSF. De Nifarp zal de zogenoemde ”letter of intent” op die dag aanbieden aan de betrokken minister, Jorritsma van Economische Zaken.