”Die Partei” wil Berlijnse Muur weer optrekken
Het is dinsdag vijftien jaar geleden dat er een opening kwam in de Berlijnse Muur. De val van de muur zorgde voor een euforische stemming en leidde ertoe dat de beide Duitslanden zich een jaar later herenigden. De euforie was echter snel weggeëbd en nog steeds gaat het herenigingsproces met horten en stoten. Het visioen van Helmut Kohl, die bloeiende landschappen in het Oosten zag ontstaan, is allang begraven.
Afgelopen week zette bondskanselier Schröder zich er persoonlijk voor in om 3 oktober, de dag van de hereniging, als nationale feestdag af te schaffen. Duitsland heeft te veel feestdagen en dat schaadt het herstel van de economie, was zijn betoog.
Met volle instemming van Martin Sonneborn uit Frankfurt. „Het was fijn dat de bondskanselier ons voorstel overnam”, stelt de nieuwe voorzitter van de vers opgerichte politieke partij ”Die Partei” vast.
Niet alleen pleitte Die Partij ervoor de derde oktober als dag van de hereniging af te schaffen, ze stelde tegelijkertijd 13 augustus als nieuwe feestdag voor. Dat was de datum waarop in 1961 met de bouw van de Berlijnse Muur begonnen werd. „Onlangs werd er een enquête gehouden waaruit bleek dat 21 procent van de Duitse bevolking de muur terugwil”, verklaart Sonneborn. In de oude westelijke deelstaten gaat het zelfs om een op de vier mensen.
Volgens Sonneborn wordt hiermee een taboe doorbroken. „Vijftien jaar lang mocht je niet zeggen dat Duitsland gespleten was. We zijn geen eenheid, cultureel niet en ook economisch niet.” Dus moet er weer een muur komen die de westelijke van de oostelijke deelstaten scheidt. „Maar”, zo verzekert Sonneborn zachtmoedig, „we zullen geen schietbevelen geven en mensen kunnen vrij de muur passeren.”
Die Partei is niet zomaar de zoveelste protestpartij. Martin Sonneborn behoort, met een aantal van zijn medeoprichters, tot de redactie van het politieke satirisch maandblad ”Titanic”. Die Partei is hun antwoord op wat zij noemen „een politiek die steeds meer satire wordt.”
Wat betekent satirisch politiek bedrijven? „We willen met populistische en smerige trucs aan de macht komen”, legt Sonneborn zijn kaarten open. „Ons belangrijkste programmapunt, de wederopbouw van de muur, is slechts een middel om stemmen te krijgen en de macht te grijpen. Een referendum moet dan uitsluitsel over de muur geven.”
Doelbewust schaart Die Partei zich met haar naam in een lange politieke traditie, daarmee ook weer een brug slaand tussen Oost en West: zowel de SED in de DDR als de NSDAP in Hitler-Duitsland werd door de bevolking met Die Partei aangeduid. „Zo hebben we nu al een grote naamsbekendheid”, grapt Sonneborn. „Er melden zich al jongeren die zeggen: Ik wil lid worden want mijn opa was ook in Die Partei.”
Elke satire heeft ook een serieuze kern. Martin Sonneborn en zijn partijgenoten willen daadwerkelijk bij de deelstaatverkiezingen mei 2005 in Noordrijnland-Westfalen aantreden. En als ze daar succes hebben ook bij de landelijke verkiezingen in 2006. Hun belangrijkste thema’s zijn de sociale „afbraak” en volksreferenda. „Er wordt hier in Noordrijnland-Westfalen geen oppositie meer gevoerd. Ook binnen de grote partijen zijn er geen kritische stemmen. Alle partijen hebben ingestemd met de harde sociale hervormingen. Als niemand een tegengeluid laat horen, doen wij het.”
„Als we minder dan 21 procent van de stemmen halen, dan zal dat een traumatische ervaring voor me zijn”, zegt Sonneborn. „Ik ben geen politicus, maar als er mensen zijn die na de verkiezingen verder willen gaan, dan juich ik dat toe. Ik hoop dat we een platform kunnen zijn voor de vele ongeorganiseerde lokale partijen.”
De derde oktober blijft nationale feestdag. Schröders voorstel deed van links tot rechts een storm aan protest oplaaien en de kanselier moest zijn voorstel snel weer inslikken. Bij Die Partei heerst voorlopig echter nog de verbeelding. Dinsdag wordt zowaar de eerste steen van de nieuwe muur gelegd. Om te beginnen 10 meter, op de voormalige grens tussen Oost- en West-Duitsland. De bouwvakbond heeft volgens Sonneborn al steun toegezegd.