Politiek

De Stemming: Kerkgangers stemmen én spreken verschillend

Volgens onderzoek stemt 6 procent van de kerkgangers op de SGP. Maar klopt dat wel? En twee katholieke lijsttrekkers trekken de aandacht met opvallende uitspraken. Nog vijf dagen tot de verkiezingen.

12 March 2021 11:55
PvdA-lijsttrekker Ploumen (l.) en D66-leider Kaag gingen maandag in debat onder leiding van Jeroen Pauw. beeld ANP, Bart Maat
PvdA-lijsttrekker Ploumen (l.) en D66-leider Kaag gingen maandag in debat onder leiding van Jeroen Pauw. beeld ANP, Bart Maat

Drie kerkgangers

„Er zijn nu eigenlijk drie christelijke lijsttrekkers”, aldus D66’er Paternotte: Van der Staaij (SGP), Segers (CU) en Kaag (D66). „Dat zijn de kerkgaande lijsttrekkers.”

De D66’er reageerde op NPO Radio 1 op onderzoeksresultaten van Direct Reserach, in opdracht van het Nederlands Dagblad en EO-radioprogramma Dit is de Dag.

Het onderzoek richtte zich op christenen die minstens één keer per maand een (online)kerkdienst bijwonen. Deze groep zou goed zijn voor 25 zetels. De belangrijkste conclusie was dat de helft van de kerkgangers die hun keuze al gemaakt heeft, op een seculiere partij stemt. Na CU (21 procent) en CDA (16 procent) volgden VVD (10 procent), D66 (7 procent) en SGP (6 procent).

CDA’er Henrik Wienen rook echter onraad. Als 6 procent van de kerkgangers op de SGP stemt, levert dat anderhalve zetel op (6 procent van 25 zetels), rekende hij uit. „Het echte nieuws zou dan zijn dat de helft van de SGP-stemmers niet naar de kerk gaat.”

Daar lijkt hij een punt te hebben. Kerkgaande SGP’ers waren dus waarschijnlijk ondervertegenwoordigd in het onderzoek. Wel geldt als kanttekening dat er in het onderzoek nog een groep zwevers is van 13 procent.

Christelijke wind

Ook lijsttrekkers van andere dan de drie christelijke partijen noemen zich christen of „gelovig.” Denk aan Rutte (VVD) en D66’er Kaag. Verder noemt een van de lijsttrekkers zich „huis-tuin-en-keukenkatholiek”, zo viel te lezen in Trouw: PvdA’er Ploumen.

Het was dan ook opvallend dat Ploumen maandag in een verkiezingsdebat met kerkganger Kaag zei dat zij elkaar de afgelopen jaren nodig hadden gehad tegen de „rechtse en conservatieve, christelijke wind.”

Ook Kaag trok de aandacht met een uitspraak. De D66’er noemde het bij RTL „terecht” dat de Amerikaanse oud-minister Madeleine Albright altijd zei: „De hel heeft een speciaal plekje gereserveerd voor vrouwen die andere vrouwen niet steunen.”

Sommige christenen waren blij dat Kaag aanvankelijk niet zo’n hoge prioriteit leek te geven aan progressief beleid op medisch-ethische thema’s. „Wat een verademing!” aldus een SGP’er, nadat Kaag in september in een interview met NRC zei dat deze thematiek niet „top of mind” is, oftewel niet bovenaan haar wensenlijstje staat. Recent zei Kaag echter dat zij vindt dat medisch-ethische onderwerpen vrije kwesties moeten worden in de volgende regeerperiode. Gezien de progressieve politieke meerderheid, is de consequentie daarvan voor conservatieve christenen onwenselijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer