Binnenland

Ziekenhuizen gaan ongebruikte medicijnen opnieuw uitgeven

Vier ziekenhuizen gaan ongebruikte medicijnen die anders weggegooid zouden worden alsnog aan patiënten geven. Het gaat om dure geneesmiddelen tegen kanker die patiënten thuis overhouden. Het Radboudumc (Nijmegen), Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch), St. Antonius Ziekenhuis (Nieuwegein) en het UMC Utrecht stellen dat hun proefproject een wereldwijde primeur is.

ANP
11 March 2021 16:25

Jaarlijks wordt in Nederland voor minimaal 100 miljoen euro aan ongebruikte medicijnen weggegooid, aldus projectleider Charlotte Bekker van het Radboudumc. Soms hebben mensen te veel medicijnen ontvangen. In andere gevallen beviel het middel niet en is overgestapt op een ander medicijn. Na iemands overlijden blijven soms ook geneesmiddelen over. Weggooien van medicijnen is slecht voor het milieu. Er is ook sprake van verspilling, want goede producten waarvoor al is betaald worden niet gebruikt.

De ziekenhuizen gaan een jaar experimenteren met hun plan. In de doosjes van oncologische medicijnen wordt een temperatuurchip mee verpakt. De dozen worden verzegeld. De ziekenhuisapotheken controleren bij ingeleverde, overgebleven medicijnen of het zegel niet verbroken is. Daarna controleren ze de houdbaarheidsdatum en of de bewaartemperatuur niet is overschreden. Als alles in orde is, gaan de medicijnen naar een andere patiënt.

Als de proef met de oncologische middelen een succes is, wordt gekeken of het ook met andere medicijnen kan, zegt het Radboudumc.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer