Binnenland

Viruswaarheid kondigt rechtszaken aan over vaccinadvies en testen

Viruswaarheid blijft het coronabeleid van de overheid bestrijden via de rechter. De actiegroep bereidt onder meer rechtszaken voor tegen de Gezondheidsraad en tegen het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding (ECDC).

ANP
8 March 2021 17:58Gewijzigd op 8 March 2021 18:17

Viruswaarheid beschuldigt de Gezondheidsraad ervan „misleidende en feitelijk onjuiste uitgangspunten” te hanteren in adviezen over vaccinatie tegen Covid-19. De actiegroep eist dat het onafhankelijke wetenschappelijke adviesorgaan de adviezen over vaccinaties intrekt. De Gezondheidsraad laat weten nog geen dagvaarding te hebben ontvangen. Een woordvoerder kan daarom ook nog niet inhoudelijk reageren.

Het gerechtshof in Den Haag wees vorige week vrijdag nog alle bezwaren af die Viruswaarheid had aangevoerd tegen de vaccinatiecampagne van de overheid. De actiegroep eiste rectificatie omdat de Staat de Nederlandse burger op een „onjuiste en onvolledige en daardoor onrechtmatige” manier zou informeren over de coronavaccinaties. Volgens de rechter staat het de overheid echter vrij om vaccinatie te bevorderen en in de informatiecampagne de voordelen van vaccinatie te benadrukken. „De Staat onderschrijft daarbij zonder voorbehoud de vrije, eigen keuze van burgers om zich al dan niet te laten vaccineren”, aldus de rechtbank.

In de zaak tegen het ECDC draait het om onderzoek naar de zogeheten PCR-testen, die internationaal gelden als de gouden standaard om vast te stellen of iemand is besmet met het coronavirus. Viruswaarheid beweert dat een onderzoek naar het gebruik van PCR-testen dat is gepubliceerd op Eurosurveillance, een wetenschappelijk platform van ECDC, niet deugt. „Ook medeauteurs Marion Koopmans en Christian Drosten ontvangen een dagvaarding”, kondigt Viruswaarheid aan.

Viruswaarheid heeft al meerdere rechtszaken gevoerd tegen coronamaatregelen van de Staat, het RIVM en gemeenten. In de meeste gevallen wezen rechters de eisen af. Succes had de groep met een kort geding tegen de avondklok. De rechter bepaalde in eerste aanleg dat de juridische onderbouwing voor die maatregel niet deugde. In hoger beroep kreeg de Staat echter alsnog gelijk van het gerechtshof. Viruswaarheid ging in cassatie bij de Hoge Raad. Het kabinet heeft in de tussentijd spoedwetgeving door het parlement geloodst om de avondklok in stand te houden met goedkeuring van de Eerste- en Tweede Kamer.

Jurist Jeroen Pols van Viruswaarheid vergeleek tijdens een persconferentie van de actiegroep het coronabeleid met „een permanente noodtoestand, een staat van beleg”. Hij betwistte nog eens het nut van de coronamaatregelen, verweet het kabinet dat het „gefaald heeft” en wees op diverse nadelen van de maatregelen, bijvoorbeeld dat mensen minder kunnen sporten en veel jongeren psychische problemen hebben. Pols stelde dat de koning een interim-regering van „deskundigen” moet aanstellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer