Opinie

Welbeschouwd: Stemadviezen voor 17 maart

Het is rustig in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. De meeste partijen voeren een bescheiden campagne. Er zijn nu belangrijkere dingen te doen dan het land doorkruisen om stemmen te winnen. Maar de verkiezingen gaan door. De kiezer moet wel een keuze bepalen. Er staan de komende jaren belangrijke onderwerpen op de agenda: onderwijsvrijheid, verruiming abortuswetgeving, ruimte voor opvattingen rond huwelijk en gezin. Ik zeg niet op welke partij u moet stemmen. Ik geef slechts vijf adviezen om u te helpen.

Drs. W. de Kloe
8 March 2021 17:53
„Voor een goed functioneren van de democratie is het belangrijk dat kiezers daadwerkelijk hun stem uitbrengen.” beeld ANP, Sem van der Wal
„Voor een goed functioneren van de democratie is het belangrijk dat kiezers daadwerkelijk hun stem uitbrengen.” beeld ANP, Sem van der Wal

Advies 1: Ga stemmen. We leven in een democratie, de op één na beste staatsvorm. Voor een goed functioneren daarvan is het belangrijk dat kiezers daadwerkelijk hun stem uitbrengen. Niet stemmen is verantwoordelijkheid afschuiven en wantrouwen in het openbaar bestuur uitspreken. Een christen kan zich dat niet permitteren. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid waar dat gevraagd wordt en brengt respect op voor de overheid.

Advies 2: Stem weloverwogen. Je kunt de uitslag van een stemwijzer gebruiken als stemadvies. Maar stemwijzers zijn manipulatief. Ze brengen slechts een selectie van opvattingen van partijen voor het voetlicht. De keuze van wat wel of niet meetelt, is niet neutraal, maar gekleurd door de opvattingen van degene die de stemwijzer maakte. Een beetje kiezer laat dat niet gebeuren. Die spiegelt eigen opvattingen aan het brede spectrum van politieke partijen en komt zo tot een onafhankelijke keuze, die als het goed is ook een zekere bestendigheid heeft.

Advies 3: Vermijd populisme. Populistische partijen hebben per definitie iets pragmatisch. Ze spelen in op het onbehagen van het moment. Ze verwoorden de stem van het volk zonder respect te tonen voor de weerbarstige werkelijkheid. Daardoor knabbelen ze steeds aan de geloofwaardigheid en het gezag van de overheid. Een christen gaat hier niet in mee. Hij gaat uit van haar integriteit, zolang het tegendeel niet bewezen is, en beoordeelt haar beleid met zorg.

Advies 4: Kies principieel in plaats van pragmatisch. Zowel politici als burgers maken zich druk om veel zaken. Voor een christen geldt echter: zoek eerst het Koninkrijk van God. In de tijd waarin wij leven, staat het publiekelijk navolgen van Jezus Christus meer en meer onder druk. Daarom heeft een christenstem altijd iets van een getuigenis. Ook in het stemhokje wordt beleden dat wij hier geen blijvende stad hebben, maar op zoek zijn naar de toekomende. Daarom zal een christen per definitie stemmen op een partij die christelijke waarden uitdraagt en christelijke vrijheid claimt. Een pragmatische stem om een verkeerde meerderheid te voorkomen, is dan ook een foute stem.

Advies 5: Wees ontspannen. Idealiter gaat elke burger stemmen vanuit de overtuiging dat zijn stem het verschil kan maken. Daarom verdient het stemmen een goede voorbereiding, mag het ook gerust een gebedszaak zijn. Maar de christenkiezer beseft tegelijk met de Spreukendichter dat het lot weliswaar in de schoot geworpen wordt, maar dat het beleid daarvan van God is. Dat geeft ontspanning: Ik doe mijn plicht door verantwoord mijn stem uit te brengen. Maar Hij regeert. Het zal hoe dan ook gaan zoals Hij wil. En het loopt Hem nooit uit de hand.

Vijf adviezen die u helpen om te stemmen. Als u ze goed gebruikt, blijven er weinig partijen over. Eerlijk gezegd weet ik er maar één. Daar stem ik al 46 jaar op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer