Burgemeesters hekelen bekladden verkiezingsposters
Verscheidene burgemeesters hekelen maandag dat op diverse plekken in Nederland verkiezingsposters zijn beklad en beplakt. „Dat gebeurt op een onsmakelijke manier, soms zelfs aan het walgelijke toe”, zegt burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem bij het Veiligheidsberaad in Utrecht. Hij doelt op posters waar „lijsttrekkers een hitlersnorretje krijgen”.
Ook in de regio Eindhoven gebeurt dit „overal”, zegt burgemeester John Jorritsma. Hij denkt dat er „verveling, irritatie en gedoe” achter schuilt. „Wij moeten het niet groter maken dan het is.” Jack Mikkers van Den Bosch denkt hier anders over. Hij vindt dat „mensen die zich beschikbaar stellen voor het publieke ambt niet op die manier beschadigd mogen worden. Dat is niet goed.”
Sharon Dijksma van Utrecht is bang dat het vandalisme niet helemaal is te voorkomen. „Wij proberen dat, maar wij hebben niet bij elk verkiezingsbord een agent staan.” Toch is volgens haar Rotterdamse collega Ahmed Aboutaleb in zijn stad „een enkeling” aangehouden voor het vernielen van aanplakborden. „Van de posters blijf je af”, waarschuwt hij.
In het beraad komen de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s bijeen. Zij vergaderen al bijna een jaar vrijwel wekelijks over het coronabeleid.
Over versoepelingen zijn de burgemeesters niet eensgezind. Dijksma bijvoorbeeld wil het liefst dat het hoger onderwijs als eerste meer ruimte krijgt, Marcouch wil prioriteit geven aan het buiten kunnen sporten en verscheidene burgemeesters zijn voor het vrijgeven van de bezoekregeling. Volgens Paul Depla van Breda is dat „je slechts een iemand thuis mag ontvangen het grootste offer dat mensen moeten brengen”. „Stellen kunnen niet samen op visite bij hun ouders.” Zij steunen de maatregel wel aangezien de meeste besmettingen thuis plaatsvinden, concluderen deskundigen als RIVM-baas Jaap van Dissel.
De burgemeesters hebben begrip voor de winkeliers die naar de rechter zijn gestapt, maar zij vinden hun daad niet verstandig omdat de besmettingscijfers nog geen aanleiding geven om te versoepelen. Ze vinden het beter om onderling in gesprek te blijven, dan voor de gang naar de rechter te kiezen. „Rechtszaken zorgen niet voor de beste oplossingen”, aldus Depla. Bovendien betwijfelt Aboutaleb of het aan de rechter is om heropening af te dwingen. Hij vindt dat de rechter dan op de verkeerde stoel gaat zitten. „Maar het is aan de rechter zelf of die vindt dat hij een oordeel moet vellen.”
„Wij moeten stapje voor stapje de maatregelen versoepelen. De vaccins gaan hierbij een cruciale variabele worden. De enige echte oplossing voor de crisis is namelijk een vaccin”, zegt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen en tevens voorzitter van het beraad. Hij pleit voor meer perspectief. „Wij snakken er allemaal naar dat er meer mogelijk is, maar met hoge besmettingscijfers en een mutatievariant is het nu niet verstandig om binnen veel open te doen.”