Week van de vulkanen
Het lijkt wel de week van de vulkanen. De Italiaanse Etna staat al bijna een maand in de belangstelling. En overal ter wereld lijken meer vulkanen actief te worden.
Bijvoorbeeld in IJsland. Daar hadden afgelopen tijd ongewoon veel aardbevingen plaats. Het IJslandse meteorologische instituut telde er 17.000 ten zuidwesten van de hoofdstad Reykjavik. Ze kunnen de voorbode zijn van krachtige vulkaanuitbarstingen, vermoedt Porvaldur Pórdarson, hoogleraar vulkanologie van de universiteit van IJsland.
„Het is erg ongebruikelijk dat we de aarde een hele week lang 24 uur per dag voelen trillen”, laat Audur Alfa Ólafsdóttir uit Reykjavik weten aan de Amerikaanse omroep CNN. „Je voelt je bijzonder klein en krachteloos onder zulk natuurgeweld.”
Aardbevingen zijn feitelijk niet anders dan schoksgewijze verplaatsingen van tektonische aardplaten. Onder IJsland bewegen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse Plaat uit elkaar. Op het breukvlak zijn vulkanen ontstaan.
Ook rond de Grote Oceaan ligt ook zo’n vulkanische regio, de zogeheten Pacifische Ring van vuur. Tal van platen botsen er op elkaar, duiken onder of schuiven langs elkaar. Van alle 452 vulkanen zijn er zo’n 128 actief en gelden er 65 als gevaarlijk.
Dan is er nog de Grote Afrikaanse Slenk. Die loopt van Libanon tot Mozambique. Er komen eveneens veel actieve vulkanen voor, zoals de Kilimanjaro en Mount Kenia.