Egyptische moslim mag helpen bij bouw kerk
Egypte staat sinds kort moslims toe om bij te dragen aan de bouw of het herstel van kerken. Het besluit roept echter weerstand op. „Christendom is godslastering.”
De Egyptische grootmoefti Shawki Allam sprak aan het begin van het jaar een fatwa (religieuze uitspraak) uit die moslims toestaat „te werken of deel te nemen aan de bouw van kerken, in ruil voor een salaris.”
Hulp bij de bouw van een kerk was lange tijd erg controversieel onder Egyptische moslims. Volgens sommige islamitische geleerden is dat hetzelfde als helpen bij een zonde, omdat het anderen in staat stelt een andere God dan Allah te aanbidden.
Het besluit van de Egyptische grootmoefti viel dan ook niet bij iedereen in goede aarde. „Christendom is godslastering en godslastering is de grootste zonde van allemaal in de ogen van Allah”, stelde de Egyptenaar Mohammad Fouad op sociale media. „Hoe kan ik ze helpen een kerk te bouwen, gratis of tegen betaling?”
Om eraan toe te voegen: „Het is veel beter voor een moslim om in een moskee te werken. O Allah, leid ons niet tot de vernedering van het dienen van de kerken, maar schenk ons de eer om alleen onze moskeeën te dienen.”
Tolerantie
De plaatsvervangend secretaris van het Egyptische parlement, Mohamed Abul Enein, verwelkomde vorige maand echter het besluit. Hij riep moslims op om bij te dragen aan de bouw van kerken en vroeg christenen hetzelfde te doen bij moskeeën. Dit zou moeten bijdragen aan meer tolerantie tussen religieuze groepen.
Het overwegend islamitische land kent een forse christelijke minderheid, waarvan het merendeel tot de Koptisch-Orthodoxe Kerk behoort.
Momenteel staan er 44 kerken in de steigers in Egypte. Daarnaast is de restauratie gaande van 16 historische koptische kerken, blijkt uit een onlangs vrijgegeven infografiek van de regeringsraad van ministers.
Verzoenen
Onder het presidentschap van Abdul Fatah al-Sisi lijkt de situatie voor christenen te verbeteren. De Egyptische leider bezocht verschillende kerken bij diverse gelegenheden en spreekt zich publiekelijk positief uit over christenen. Ook legaliseerden de autoriteiten sinds een nieuwe kerkbouwwet in 2016 van kracht werd zo’n 1800 kerken.
Maar zelfs onder de nieuwe regeling blijven Egyptische christenen moeilijkheden ondervinden bij de bouw van een kerk. Duizenden gebedshuizen wachten nog steeds op een vergunning. Ook is de aanwezigheid van een kerk lokaal vaak een bron van geweld. Vorig jaar werden een moskee én een kerkgebouw gesloopt om spanningen tussen christenen en moslims te verminderen.
Ondanks de positieve signalen van de regeringstop, blijven christenen in de praktijk een kwetsbare groep vormen. De Egyptische staatsgodsdienst is de islam, waardoor christenen vaak als tweederangsburgers door het leven gaan. De onderliggende oorzaken van vervolging op lokaal niveau worden nauwelijks aangepakt.
Zogeheten verzoeningsbijeenkomsten, georganiseerd door de autoriteiten, zijn tekenend voor de aanpak van misstanden tegenover christenen. In plaats van dat er recht wordt gesproken, moeten christenen en moslims zich publiekelijk met elkaar verzoenen. En daarmee is de kous af.