Amalia-top
Prinses Amalia is nog geen jaar oud, of straten, gebouwen, scholen en afdelingen van ziekenhuizen dragen haar naam.
Op Koninginnedag werd er in het hoge noorden een speciaal gecomponeerd lied ten gehore gebracht ter ere van Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria. En zo is er nog veel meer. Wat mogelijk nog niet iedereen weet, is dat er sinds deze zomer ook een Amalia-bergtop bestaat. Vorig jaar december maakte de gemeente Scuol in het Zwitserse kanton Graubünden kenbaar een tot dan toe naamloze bergtop te vernoemen naar de jongste telg van het Nederlandse koningshuis. Het ging om een 2918 meter hoge top. Het idee kwam niet helemaal uit de lucht vallen, want tussen het Nederlandse vorstenhuis en Graubünden bestaan al jarenlange banden. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima begonnen er hun huwelijksreis in de sneeuw van St.-Moritz. De gemeente Scuol wilde met het benoemen van de Piz Amalia haar sympathie voor het prinselijke paar tonen. „Een berg is bestendig en solide, dat is onze leidraad in de relatie tot onze Nederlandse gasten”, zei burgemeester Jon Domenic Parolini van Scuol destijds.
Aan de vooravond van de doop van prinses Amalia is op vrijdag 4 juni de daartoe bestemde berg in de Zwitserse gemeente Scuol officieel ’gekroond’ tot Piz Amalia. Voor de officiële naamgeving beklommen de burgemeester van Scuol en de Nederlandse ambassadeur in Zwitserland de 2918 meter hoge top. Op de top werd geproost met Oranjebitter. Daarna volgde de officiële naamgeving door de burgemeester van Scuol. Op de Piz Amalia is voor een zogenaamd Gipfelbuch gezorgd, waarin ieder die de top heeft bereikt een persoonlijke boodschap aan prinses Amalia kan schrijven. Tegelijkertijd is een plaquette geplaatst.
Er wordt hard gewerkt aan een bewegwijzering van de wandelroute naar de top. Oranjeliefhebbers, vooral de sportieve, hebben dan beslist een nieuw pelgrimsoord. De top staat al ingetekend op de nieuwste editie van de Wanderkarte Unterengadin/Val Müstair. Daarmee zal de Piz Amalia een begrip worden. De Zwitsers doen er veel moeite voor om bekendheid aan de Piz Amalia te geven. Zo heeft het toerismebureau van Scuol en omgeving een informatieblad gemaakt met allerlei wetenswaardigheden over de bergtop. In het blad staan ook tips voor wandelingen.
Niet iedereen zal overigens de puf en de conditie hebben om helemaal naar boven te lopen. Voor hen is er een alternatief. Zij kunnen vanuit het plaatsje S-charl wandelen tot aan het uitkijkpunt Tamangur Dadora, 800 meter onder de top gelegen, aan de rand van natuurgebied Tamangur, dat een vorstelijk uitzicht op de Piz Amalia biedt. Van S-charl tot aan het uitkijkpunt is het twee uur lopen, inclusief 317 meter stijgen. Wandelaars zien dan de Piz Amalia „beschut als een baby” liggen, tussen de Piz Astras (2980 meter) en de Piz Mezdi (2883 meter).
Op de verjaardag van Amalia, 7 december, zal de top in de sneeuw liggen, verwacht Ingrid Klaassen, pr-manager van Zwitserland Toerisme. „Een wandeling naar de top is meer een zomeraangelegenheid. Dat zie je ook aan de foto’s. De gemeente Scuol (c.q. de burgemeester) is wel van plan jaarlijks een gelukwens/presentje (iets van de regio) te sturen ter gelegenheid van de verjaardag van de prinses.”