Statiegeld voor inleveren oude kleding
Oude kleding inleveren bij een automaat en een bon voor statiegeld ervoor terugkrijgen. De eerste automaat staat sinds kort bij een filiaal van Albert Heijn aan het Raadhuisplein in Krimpen aan den IJssel.
Drop & Loop, ofwel inleveren voor hergebruik heet het concept. Het is bedacht door Carlijn Oosthoek en Suzan de Vries. Per jaar wordt 150 miljoen kilo kleding weggegooid of verbrand. Volgens de dames is dat niet nodig. Van wat zij verzamelen wordt 50 procent hergebruikt en 50 procent gerecycled. Circulair verwerken is immers ”in”.
Het Leger des Heils heeft toch ook kledingcontainers?
„Ons concept kan goed naast dat van het Leger bestaan. Met dit verschil: een deel van de door hen ingezamelde kleding wordt hergebruikt of gerecycled, maar de rest wordt verbrand. In hun containers wordt ook vaak restafval gedumpt. Van de 50 procent die wij verzamelen gaat niets de verbrandingsoven in.”
Waarom hebben jullie ervoor gekozen een kledingautomaat bij Albert Heijn neer te zetten?
„Dat is gemakkelijk voor de klant. In de winkel kom je dagelijks of zeker elke week. Lege flessen lever je in bij de flessenautomaat, ernaast staat nu ook de kledingautomaat. Voor lege flessen krijg je een per inleverbeurt een statiegeldbon, en nu ook voor de ingeleverde kleding. Die kortingsbon van 50 cent wordt verrekend bij de kassa. Dat is toch mooi meegenomen.”
Is de Albert Heijn in Krimpen blij met zo’n extra automaat in de winkel?
„Dit filiaal wordt gemanaged door Dave de Block. Hij was meteen blij dat we hem benaderden. Volgens hem is Albert Heijn de duurzaamste supermarkt van Nederland. Deze in Krimpen is de eerste. Op 10 maart de volgende in Amsterdam. Daarna volgen Utrecht, Almelo en Arnhem.”
Hoe werkt deze kledingautomaat?
„De automaat herkent de kleding, weegt die en laat ze in de container zakken. Om de dag wordt de kleding eruit gehaald en opgeslagen. Als je een lege petfles erin zou gooien weigert de automaat dat. Dat geldt ook voor een zwaar voorwerp, zoals een baksteen.”
Moet de kleding heel zijn?
„Dat hoeft niet. Kleding met vlekken en gaatjes mag ook in de automaat. Probleem is dat mensen hun goede kleding soms aan een goed doel schenken, terwijl kapotte kleding al snel in de vuilnisbak verdwijnt. Wij sorteren die op hergebruik of recyclen. Als het kledingstuk nog gedragen kan worden, krijgt het een tweede leven. Van de rest wordt nieuwe garen gesponnen, waarmee stoffen worden geproduceerd. Van die stoffen wordt weer nieuwe kleding of andere duurzame producten gemaakt.”
In de schijnwerpers: rubriek voor opmerkelijk regionaal nieuws