Politiek

„Eenverdiener goed af bij CU en SGP”

Het Centraal Planbureau (CPB) rekende de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen door. SGP-Kamerlid Chris Stoffer en nummer 5 op de kandidatenlijst van de ChristenUnie Pieter Grinwis geven een toelichting.

2 March 2021 11:57
SGP-Kamerlid Chris Stoffer. beeld ANP, Bart Maat
SGP-Kamerlid Chris Stoffer. beeld ANP, Bart Maat

Stoffer: Rekening niet doorschuiven

Hoe vond u dat de doorrekening van het SGP-verkiezingsprogramma door het CPB uitpakte?

Stoffer: „De berekeningen van het CPB laten zien dat de SGP zich met name onderscheidt op het gebied van degelijke overheidsfinanciën. Wij zijn de enige partij die ervoor zorgt dat de staatsschuld in 2060 afneemt.

Andere partijen kiezen voor een hogere staatsschuld op de lange termijn. Wij willen de rekening niet neerleggen bij toekomstige generaties. Dat betekent keuzes maken.”

Voor de jaren 2021 tot 2025 noteert het CPB een begrotingstekort van een 0,5 procent. Moeten er op korte termijn maatregelen worden genomen om de tientallen miljarden te compenseren die de overheid heeft uitgegeven om bedrijven overeind te houden?

„Laten we oppassen om niet direct de rem erop te zetten zodra de coronacrisis voorbij is. Daarmee zouden we de boel kapot kunnen bezuinigen.

In eerdere jaren is er zuinig beleid gevoerd waardoor in de coronacrisis deze uitgaven kunnen worden gedaan. Het midden- en kleinbedrijf (mkb) moet op dit moment juist gestimuleerd worden, zodat het de klappen van de coronacrisis te boven komt.”

De SGP introduceert belastingtechnisch een splitsingsstelsel waardoor de eenverdiener beter af is. Hoe gaat de eenverdiener er daarmee op vooruit?

„Door deze belastingwijziging kunnen huishoudens het verdiende inkomen fiscaal gunstig over beide partners verdelen. Het maakt dan niet meer uit of iemand een- of tweeverdiener is.

De kloof tussen een- en tweeverdieners wordt met deze ingreep niet helemaal gedicht, maar loopt wel fors terug. Nu is de belastingwetgeving er te veel op gericht om iedereen de arbeidsmarkt op te jagen. Wij willen niet dat bijvoorbeeld vrijwilligerswerk fiscaal wordt afgestraft.”

Zijn u nog bepaalde punten uit de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s van andere partijen opgevallen?

„Ik vind het ontzettend jammer dat de VVD en het CDA ervoor kiezen om de staatsschuld fiks op te laten lopen. Daarmee maken deze partijen misschien nu een mooie sier, maar uiteindelijk betalen toekomstige generaties daar de rekening van.

Waar ik ook best van ben geschrokken is de enorme lastenverzwaring –42 miljard euro− voor het bedrijfsleven die de PvdA voorstelt. Het mkb is de ruggengraat van de samenleving. Daarom hebben wij de lasten voor het mkb verlicht ten koste van de multinationals.”

16847386.JPG
Pieter Grinwis, nummer vijf op de CU-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. beeld ANP, Phil Nijhuis

Grinwis: Ambitieus, realistisch en sociaal

Hoe vond u dat de doorrekening van het CU-verkiezingsprogramma uitpakte?

Grinwis: „Conform verwachting. De ChristenUnie laat zien dat het mogelijk is om ambitieus, realistisch en sociaal te zijn zonder dat de rekening naar de kinderen gaat.

Het waardevolle aan deze berekeningen van het CPB is dat mooie woorden concreet moeten worden. De lonen moeten omhoog, maar met hoeveel dan? Het toeslagenstelsel moet anders, maar hoe dan? Het betekent keuzes maken, er is niet oneindig veel geld.”

Dicht de CU door de maatregelen in het verkiezingsprogramma het gat tussen een- en tweeverdiener?

„De ongelijke behandeling van huishoudens steekt ons als een graat in de keel. Daar is het toeslagendrama bijgekomen. Wij schaffen daarom de toeslagen en bepaalde belastingkortingen en aftrekposten af waardoor het belastingstelsel veel minder complex wordt. Daarvoor in de plaats verhogen wij het minimumloon en voeren we een belastingkorting in die afhangt van de omvang van het huishouden. Een extra kind betekent meer belastingkorting.

Daarmee verdwijnt ongeveer de kloof tussen een- en twee verdieners. Uit de doorrekening blijkt dat wij het meest doen voor de eenverdiener van alle partijen, terwijl veel partijen zoals de VVD de kloof nog groter willen maken.”

U stelt een verhoging van de lasten voor bedrijven voor van ruim 11 miljard. Bent u niet bang voor de keerzijde van die lastenverzwaring, bijvoorbeeld dat bedrijven minder investeringen zullen doorvoeren of het vestigingsklimaat verslechtert?

„Belangrijk is dat de ChristenUnie niet de winstbelasting wil verhogen. Wij verbreden de grondslag van belastingheffing zodat een bedrijf 25 procent belasting betaalt als het 25 procent belasting moet betalen en dat niet kan ontlopen.

Wij nemen geen generieke maatregelen die Nederland als vestigingsland veel minder interessant maken. Voor een goed vestigingsklimaat zijn ook goede voorzieningen en een goede infrastructuur van belang. Daar wil de ChristenUnie juist in investeren.”

Welke dingen vielen u op uit de doorrekening van andere partijen?

„Ik ben geschrokken van een partij als de VVD. Zij gaan ouderwets door op de doodlopende weg van het steeds verder vergroten van belastingverschillen tussen huishoudens. Dat zorgt misschien voor meer banen en economische groei, maar het belastingstelsel wordt daardoor steeds onrechtvaardiger.”

Meer over
Eenverdieners

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer