Binnenland

„Dit is intolerantie van toleranten”

„Intolerantie van toleranten.” Dat is het oordeel van SGP-fractievoorzitter Van der Vlies over het vertrek van kandidaat-eurocommissaris Buttiglione. Ook de staatkundig gereformeerde voorman ontmoet in de Tweede Kamer weerstand tegen zijn ethische standpunten.

5 November 2004 11:46Gewijzigd op 14 November 2020 01:50
Van der Vlies: „Je bent die je bent en je gaat voor wat je wilt\\\\\\\\\\\\\\\”\\\\\\\\\\\\\\\'.
Van der Vlies: „Je bent die je bent en je gaat voor wat je wilt\\\\\\\\\\\\\\\”\\\\\\\\\\\\\\\'.

„Ik ben ronduit verontwaardigd dat het Europees Parlement de behoudend rooms-katholieke Italiaanse kandidaat voor de Europese Commissie niet accepteert. Buttiglione heeft bijbelse opvattingen over homoseksualiteit en over de positie van de vrouw. Dit riekt naar discriminatie wegens geloofsovertuiging”, aldus Van der Vlies.

„Buttiglione heeft duidelijk gezegd dat zijn opvattingen privé zijn en dat hij daar geen politieke consequenties aan verbindt. Dat zou voor europarlementariërs voldoende moeten zijn. Ik vind dat iemand als Buttiglione niet bij voorbaat in de ban mag worden gedaan. Gelukkig wordt dat niet alleen door christelijke partijen ingezien. Ook de huidige Nederlandse eurocommissaris, de VVD’er Bolkestein, heeft het opgenomen voor de Italiaan. Als Buttiglione niet kan als eurocommissaris, dan kan in ons land een christelijk politicus die tegen abortus en euthanasie is, ook geen minister worden.”

Van der Vlies is het niet helemaal eens met het feit dat Buttiglione een onderscheid maakt tussen zijn privé-opvatting en zijn politiek functioneren. „Ik kan daar voor mezelf geen schot tussen plaatsen. Je bent die je bent en je gaat voor wat je wilt. Je gaat de politiek in om je visie te verwezenlijken in beleid.

Een zeker onderscheid tussen privé en politiek is er wel. De SGP aanvaardt het huidige politieke bestel als werkruimte. Mijn ideaal ligt op vele punten elders.”

Het steekt Van der Vlies dat juist de Nederlandse GroenLinks-europarlementariër Buitenweg de aanval op Buttiglione leidde. „Ik dacht dat juist Nederlanders goed weten om te gaan met afwijkende standpunten en minderheden. De tolerantie lijkt omgeslagen in het tegendeel. Iemand die van de heersende politiek correcte mening afwijkt, wordt niet getolereerd en is onverdraagzaam. Het debat hierover is volop actueel na de moord op Theo van Gogh.”

Net als Buttiglione heeft Van der Vlies ervaring met het verwoorden van standpunten die niet worden gedeeld door de meerderheid. „Ik heb dat laatst nog ervaren tijdens het debat waarin de kwestie van het homojongerenmagazine Expreszo ter sprake kwam. Op grond van de Bijbel heb ik gezegd waar het op staat, maar dan op zo’n manier dat het anderen hopelijk bereikt. Dat is de inzet, hoe moeilijk de praktijk ook is. Ik wil anderen niet direct afstoten, want dan ontstaat er geen discussie”, aldus Van der Vlies.

„Ik kan niet anders zeggen dan dat mijn collega-politici tot nu toe de mening van de SGP-fractie voluit respecteren. Ook in de persoonlijke omgang gaan ze respectvol met mij om.

Maar ik ervaar wel weerstand. Alle belemmeringen voor homoseksualiteit uit de weg ruimen is een van de speerpunten van deze moderne tijd. Een ieder zich daartegen verzet, is een buitenbeentje. Ik lees soms verbaasdheid en ergernis van de gezichten. Dan denk ik: Wanneer komt het omslagpunt dat collega-politici het bijbels geluid niet meer willen horen?

We leven in een tijd waarin de tolerantie afneemt. Ik zal er niet van staan te kijken wanneer orthodoxe christenen op enig moment onder het juk door moeten van niet-gelovigen. Anderzijds heeft de Hoge Raad duidelijk uitgesproken dat er ruimte is voor een zorgvuldige vertolking van bijbels gefundeerde standpunten over de positie van de vrouw en over homoseksualiteit. Bij alle zorg die er is, mogen we daar dankbaar voor zijn.”

Dit is het vierde deel in een korte serie over de mate waarin het uiten van bijbelse opvattingen over onder meer homoseksualiteit in de westerse wereld nog wordt getolereerd. Zaterdag het laatste deel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer