Erfgoed voor de wereld: het zinken dak of het stokbroodje
Toen de Napolitaanse pizza het in 2017 tot Werelderfgoed schopte, kwamen de Franse bakkers in actie. Dan toch zeker ook de baguette! En zo begonnen ze een lobby voor vermelding van Frans stokbrood op de immateriële erfgoedlijst. President Emmanuel Macron schaarde zich in 2018 hoogstpersoonlijk achter het initiatief. „De hele wereld kijkt met afgunst naar ons stokbrood”, verklaarde hij.
Maar er zijn in Frankrijk meer kapers op de kust voor een plekje op de lijst en de Franse minister van Cultuur kiest er jaarlijks maar één uit om voor te dragen. Dus zodoende wacht het beroemde brood nog altijd op vermelding. Het goede nieuws is dat de baguette dit jaar op de Franse shortlist is beland, samen met de zinken daken van Parijs en het wijnfeest Biou van Arbois, dat de druivenoogst inluidt.
De zinkdekkers wijzen erop dat ze een unieke expertise beheersen en dat ‘hun’ daken de Parijse skyline in hoge mate kleuren. De daken stonden ook vorig jaar al op de shortlist, maar moesten het toen afleggen tegen de yole, een typische boot uit Martinique.
Wat het wordt, moet minister Roselyne Bachelot half maart uitmaken. De zinkdekkers hebben in de bakkers in ieder geval belangrijke tegenstrevers. Niet voor niets is het stokbrood in Frankrijk al sinds 1993 wettelijk beschermd. Geen maaltijd zonder baguette in Frankrijk. Je ziet er op de foto’s de knapperigheid vanaf.