‘Ruim 20.000 extra mensen nodig voor klimaatdoelen’
Wil Nederland de klimaatdoelen halen, dan zijn grofweg 23.000 tot 28.000 extra werknemers nodig om te werken aan de energietransitie. Dat komt naar voren uit onderzoek dat de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) liet doen door onderzoeksbureau Ecorys. De organisatie stelt dat het aantal mensen met een technische beroepsopleiding echter afneemt en pleit daarom voor meer investeringen in omscholing en onderwijs.
Volgens de NVDE hebben scholieren die kiezen voor MBO-techniek ‘feitelijk een baangarantie’ en neemt de vraag naar dergelijk geschoolde mensen toe. Daar staat tegenover dat er tot 2030 ongeveer 24.000 minder MBO-techniekstudenten zullen zijn en ook de HBO-techniekopleidingen het aantal scholieren ziet afnemen, aldus de vereniging.
„Om de energietransitie te doen slagen, is naast klimaatbeleid dus ook actief arbeidsmarktbeleid noodzakelijk”, stelt de organisatie. „Er zijn tienduizenden vakmensen nodig. Deze mensen moeten met hun kennis en kunde de energietransitie uiteindelijk in de praktijk gaan brengen.”
De NVDE pleit er daarom onder meer voor het collegegeld voor MBO-techniek af te schaffen, meisjes die voor die richting kiezen een extra bonus te geven en MBO’ers bij afstuderen een titel te geven. Ook zou er een omscholingsfonds moeten komen voor mensen die „hun baan verliezen in de oude energievoorziening of nu bijvoorbeeld werkloos worden door corona”.