Buitenland

Libanese Hezbollah krijgt last van overmoed

De Libanese Hezbollah lijkt overmoediger te worden. De beweging leeft in de veronderstelling dat de nieuwe Amerikaanse president haar niet zal aanpakken.

Martin Janssen
24 February 2021 15:26
Leden van de Libanese Hezbollahbeweging paraderen in Riyaq, in het grensgebied met Syrië. beeld AFP
Leden van de Libanese Hezbollahbeweging paraderen in Riyaq, in het grensgebied met Syrië. beeld AFP

Een bewijs van die overmoed is de recente moord op de 59-jarige Libanese journalist Lokman Slim.

Slim, zelf een sjiitische moslim, werd algemeen beschouwd als een luis in de pels van de sjiitische organisatie Hezbollah die hij vaak fel bekritiseerde. Slim werd dood aangetroffen ten zuiden van Beiroet en zijn zus Rasha sprak toen duidelijke taal. Volgens haar was „moorden de enige taal die onze tegenstanders kennen. We weten wie de regio controleert waar mijn broer werd vermoord.”

Moed kon Slim bepaald niet worden ontzegd. Zijn kantoor bevond zich in de zuidelijke wijk Dahiyeh van Beiroet die bekend staat als bolwerk van Hezbollah.

Van Slim was bekend dat hij zich bezighield met een aantal dossiers die vooral bij Hezbollah gevoelig lagen, waaronder de verwoestende explosie in de haven van Beiroet vorig jaar.

Hanin Ghaddar, verbonden aan het Amerikaanse Washington Institute, schildert een ontluisterend beeld van haar leven in Libanon voordat ze besloot te vertrekken. Critici van Hezbollah „voelen altijd de schaduwen die hen volgen. Ze moeten constant over hun schouder kijken en iedere keer dat ze hun huis verlaten hun auto inspecteren. Om zeker te zijn dat er geen bom onder is bevestigd.” Dit was ook het leven van Slim.

Boodschap

In verband met de moord op Slim wijzen vele beschuldigende vingers naar Hezbollah. Het was gemakkelijk geweest om zijn dood te ensceneren als een verkeersongeval, maar er werd gekozen voor een andere opzet. Dit werd algemeen geïnterpreteerd als een boodschap van Hezbollah aan interne tegenstanders én aan de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden.

In 2013 zag de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama af van een aanval op Syrië nadat hier chemische wapens waren ingezet. Later liet Obama zich tijdens een interview ontvallen dat hiertoe besloten was om Iran niet te ontstemmen. Washington was immers al in het geheim met Teheran aan het onderhandelen over een nucleair akkoord.

In het Midden-Oosten leeft de verwachting dat Biden een gelijksoortig beleid zal voeren. Dit maakt bondgenoten van Iran, waaronder Hezbollah, overmoedig. Ze verwachten weinig Amerikaanse reacties omdat het verbeteren van de relaties met Teheran opnieuw een Amerikaanse prioriteit is geworden.

Dat laatste strookt met het jaarlijkse rapport van het Israëlische Directoraat Militaire Inlichtingen. Hierin wordt geconstateerd dat Hezbollah sinds de zomer van 2020 agressiever is geworden. Het Israëlische leger voorziet voor het lopende jaar een „beperkte oorlog” tussen Hezbollah en Israël. Hezbollah zou tot een aanval op Israël kunnen besluiten om de onderhandelingspositie van Iran met de VS te versterken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer