Guinee lanceert vaccinatiecampagne tegen ebola
Het West-Afrikaanse land Guinee, waar de autoriteiten medio februari een epidemie van het ebolavirus uitriepen, is dinsdag begonnen met het vaccineren van burgers tegen de zeer dodelijke ziekte. De autoriteiten hopen de huidige uitbraak binnen zes weken in te dammen.
Het land meldde op 13 februari dat er een nieuwe uitbraak van het ebolavirus was vastgesteld. Bij de laatste grote epidemie in West-Afrika, tussen 2013 tot 2016, eiste het ebolavirus in Guinee, Sierra Leone en Liberia meer dan 11.000 levens.
De recentste uitbraak van het zeer besmettelijke virus was in het zuidoosten van Guinee en heeft zeker vijf sterfgevallen veroorzaakt. Er zijn echter sinds een week geen nieuwe gevallen meer gemeld.
Het ebolavirus veroorzaakt hoge koorts, en in de ergste gevallen onophoudelijke interne bloedingen. De ziekte kan worden overgedragen via lichaamsvloeistoffen. Wie met patiënten samenleeft of voor hen zorgt loopt het hoogste besmettingsrisico.
Zorgpersoneel is dinsdag begonnen met inenten in de plaats Gouecke, in het zuidoosten. Maandag kwamen er meer dan 11.000 vaccindoses aan in Guinee. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO meldde dinsdag dat die nog eens 8000 doses naar het getroffen land stuurt.
Ook in de Democratische Republiek Congo is sinds deze maand weer sprake van een ebola-uitbraak. Daar werden zondag nog eens twee dodelijke slachtoffers gemeld, waarmee het officiële dodental van de huidige uitbraak daar op vier komt.