Tijd voor iets anders via je scherm: waterverven
Waterverven was tot tien jaar geleden vooral iets voor gepensioneerden die een nieuwe hobby zochten. Een decennium later is dat heel anders: aquarelleren is hip. „Echt iedereen kan het leren”, zegt illustrator Marion Cremers. En zij kan het weten. Via haar onlinecursus heeft ze al honderden mensen geïnspireerd: van acht tot tachtig.
Waterverven heb ik nog nooit gedaan, een cursus met de basisbeginselen is welkom. Ik log in op studiocremers.nl, daar staat de basiscursus waterverven voor me klaar. Na aanschaf zijn alle video’s nog een jaar lang terug te kijken. Ik hoef dus geen haast te maken.
Cremers gooit na een ziekte het roer van haar leven om. Ze zegt haar kantoorbaan vaarwel en start als ondernemer: „De workshops die ik sinds twee jaar geef, waren bijna altijd uitverkocht en dat vond ik jammer, want ik wil graag zo veel mogelijk mensen bereiken met het maken van een waterverfillustratie. Begin vorig jaar bedacht ik dat het ook online kan. In maart heb ik daarom een week lang een huisje gehuurd om een basiscursus waterverven te maken en op te nemen. In die week dat ik in het vakantiehuisje zat, werd de eerste lockdown afgekondigd”, vertelt Cremers.
De horeca moest plotseling zijn deuren sluiten en daarmee miste Cremers een locatie –ze koos vaak voor koffietentjes na sluitingstijd– om workshops te geven. Zo moest ze gedwongen overstappen van fysiek instructie geven naar online doceren. Een weg die Cremers net ingeslagen was met de opname van haar cursus.
Bijkomen
„Als ik eerlijk ben, had ik verwacht dat ik het contact met klanten veel meer zou missen. Maar ik merk dat het nu ook heel normaal is om online contact te hebben met mensen. Ze sturen me een mail, benaderen me via Instagram of welk digitaal kanaal dan ook. Zo zie ik veel foto’s van wat er gemaakt wordt naar aanleiding van mijn cursus. Ik vind dit nu eigenlijk een heel leuke kant van mijn bedrijf”, zegt Cremers.
„Offline had ik vaak maximaal vijftien mensen bij een workshop. Bij hoge uitzondering waren dat er weleens twintig, maar dat is al te veel. Nu bereik ik veel meer mensen en hoef ik de instructie maar één keer op te nemen. Daarbij geef je op zo’n cursusavond veel energie, ik moest daar vaak wel een dag van bijkomen. Dat mis ik echt niet. Dus als de situatie het weer toelaat, vind ik het leuk om af en toe een cursus te geven maar dan meer exclusief. Ik stop niet meer met mijn onlinecursussen; dit is echt the best of both worlds – het beste van beide werelden.”
In module één –de cursus bevat er vier– geeft Cremers uitleg over materialen. Penselen heb ik in huis, maar papier en verf moet ik nog aanschaffen. Het HEMA-waterverfpaletje van onze dochter blijkt nogal onder de maat: er is veel water nodig om wat kleur op het papier te krijgen. Daarom investeer ik in een professioneler setje verf en schaf ik via internet aquarelpapier aan.
Cremers waarschuwt voor te goedkoop: „Dat papier heeft een soort plastic laagje, het water blijft erop liggen. Bij goed papier lopen de kleuren mooi in elkaar over en zijn ze echt intens. Papier is superbelangrijk en verf ook. Zit je nu met een goedkoop setje? Helemaal niet erg, ga lekker aan de slag. Maar mocht het niet lukken, bedenk dan dat het ook aan je papier, verf of penselen kan liggen.”
De illustrator geeft heldere uitleg en vanaf module twee mag je zelf aan de slag. Want een nieuwe techniek leren, lukt vooral door het veel zelf te doen. Het is heerlijk om eens achter een scherm te zitten en iets ontspannends te doen: penseel natmaken, kleurtje kiezen en vierkantjes schilderen. Van donker naar licht, door de kwast in het water te dopen en daarmee steeds wat verf –pigment– uit de kwast te halen en meteen weer een vierkantje te maken. Niet te veel nadenken maar luisteren naar de prettige en gezellige stem van Cremers.
Ik ben dom geweest en heb gekozen voor een basispapiertje. Ik neem via Instagram contact op met Cremers en zij zegt wat ik al vermoed: dít is exact de papiersoort waarvoor ze waarschuwde. De verf vloeit niet lekker in het papier en dat trekt al snel krom als ik te veel water gebruik. Maar ik moet vooral doorgaan, is haar advies.
Accenten
Module drie geeft nog wat tips om eventuele foutjes te herstellen. Maar ik wil vooral door naar module vier, de laatste van de cursus. Alle geleerde technieken komen daar samen in een illustratie: een cactus. Cremers: „Ik heb niet gekozen voor een cactus omdat ik die zo geweldig vind, maar omdat alle technieken hierin zo goed samenkomen. Van nat op droog schilderen, accenten aanbrengen tot kleuren laten doorlopen.”
Ik schuif mijn oefenvelletjes aan de kant en pak een nieuw vel papier. Vanaf mijn scherm klinkt het: „Ik maak een groene cactus, maar misschien kies jij wel voor roze. Ik moedig creativiteit aan, alles kan, dus schilder lekker mee in de kleur die jij wilt.” Dat laat ik me geen twee keer zeggen, ik kies voor m’n lievelingskleur en maak dus een gele cactus. Uit de losse pols zet ik net als mijn cursusleider een cactus op. Gele bollen, waarbij ik meteen wat schaduw en accenten aanbrengen. De kleur vloeit over het papier en ik pas toe wat ik in de voorgaande modules, die ik de avonden hiervoor deed, leerde. En het blijkt dat je over waterverf meer controle hebt dan ik had gedacht. Hier en daar wat aanpassen door met een doekje te deppen, de kwast iets natter of droger te maken en ik ben in m’n nopjes met de opzet. Door lijnen, bloemetjes en stekeltjes toe te voegen lijkt het een heuse cactus te worden. Een gele weliswaar, maar toch.
Beperkt budget
Cremers zit niet stil; onlangs lanceerde ze cursus nummer twee. Daarin leer je dieren schilderen. En het plan voor een volgende ligt ook al klaar: bloemen aquarelleren. Vanwege corona biedt ze haar cursussen aan voor een lagere prijs. „Nu kosten ze 18 en 16 euro in plaats van de geplande 45. Ik merk dat ik zo nog meer mensen de mogelijkheid geef om dit te leren; ook zij die een beperkter budget hebben. Eerst dacht ik deze speciale prijs te hanteren zolang corona zou duren, maar we zijn nu bijna een jaar verder. Ik laat het nu zo. De basiscursus is inmiddels meer dan 1700 keer verkocht. Ik adverteer alleen via Instagram en Facebook. Dat is het mooie van online: ik maak het één keer en kan het oneindig delen. Offline zou ik met deze lage prijs de kosten er nooit uit halen.”
Als mijn gele cactus klaar is en de cursus afgerond voel ik een dipje. Het was zo heerlijk om bezig te zijn dat ik overweeg om deel twee ook te gaan volgen. Ik wil hier meer van leren.
Cremers roept mensen op hun resultaat te delen op sociale media. Behalve dat ze daarmee haar bereik vergroot en mogelijk meer klanten krijgt, geeft het haar ook veel plezier. „Ik krijg dagelijks zo veel leuke berichtjes. Mensen die hun creativiteit ontdekken of klanten die zeggen dat ze nooit hadden gedacht dit te kunnen. En waar ik offline meestal mensen tussen de 25 en 60 jaar ontmoet, ontvang ik nu ook geregeld fotootjes van twee, drie kinderen die met elkaar een middagje aan de keukentafel de cursus volgen. Mensen kunnen zich niet voorstellen hoe dankbaar en blij ik dan ben.”
Wie vooral voor school, werk en kerk achter een scherm verkeert, doet er goed aan eens iets anders te doen achter z’n laptop: schilder een cactus.