Studie: zonneparken kunnen ook biodiversiteit verbeteren
Als ontwikkelaars van zonneparken echt „groen” bezig willen zijn, kunnen ze nog een hoop verbeteren op het gebied van biodiversiteit. Momenteel wordt aan de soortenrijkdom onder en tussen de zonnepanelen nog maar weinig aandacht besteed, constateren onderzoekers van de universiteit van Wageningen. Van de 25 zonneparken die ze onder de loep legden, werden er slechts drie beheerd op een manier die optimaal is voor de biodiversiteit.
„Ontwikkelaars van zonneparken profileren zich al snel als groen en goed voor de biodiversiteit. Maar die biodiversiteit komt niet vanzelf”, zegt ecoloog Friso van der Zee van de universiteit. Hij wijst erop dat de komende jaren een steeds groter oppervlak in Nederland bedekt zal worden met zonnepanelen. „In dit dichtbevolkte land kunnen we ons, zeker gezien het grote verlies aan biodiversiteit, niet veroorloven om slimme functiecombinaties te negeren.” Duurzame energie en biodiversiteit zouden hand in hand moeten gaan, vindt hij.
Een van de bevindingen is dat de soortenrijkdom toeneemt als tussen de ‘tafels’ waar de zonnepanelen op liggen meer ruimte wordt gelaten. Een meter of twee tussen de rijen kan al veel schelen. Onder de zonnepanelen, waar minder zonlicht doordringt, groeien minder planten dan tussen de opstellingen. Een ander groot probleem voor de biodiversiteit is vaak dat de bodem onder zonneparken is bemest. Ze worden vaak aangelegd op voormalige landbouwgrond. Veel soorten doen het niet goed op een bemeste ondergrond. Vaak groeit er niet veel meer dan gras en brandnetels. Als regelmatig wordt gemaaid en het maaisel wordt afgevoerd, kan de voedselrijkdom in de bodem verminderen. Na verloop van tijd krijgen andere plantensoorten dan een kans.
De universiteit deed het onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Volgens de onderzoekers zijn de uitkomsten ook belangrijk voor gemeenten. Zij zijn verantwoordelijk voor de vergunningen en kunnen natuureisen stellen.