Binnenland
Advocaat wil proefproces over avondklokboete

De Rotterdamse advocaat Frank van Ardenne stuurt aan op een proefproces over de boete van 95 euro voor het overtreden van de avondklok. Namens een cliënt, „een twintiger uit de gemeente Haarlemmermeer”, vraagt hij of het Openbaar Ministerie Noord-Holland hier werk van wil maken.

ANP
De politie heeft intussen tienduizenden boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de avondklok. beeld ANP, Bart Maat
De politie heeft intussen tienduizenden boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de avondklok. beeld ANP, Bart Maat

Aanleiding is de gang van zaken rond de juridische basis onder de avondklok. „De Raad van State heeft de wet bekritiseerd, daarna kwam de rechter met haar uitspraak, en nu komt het kabinet ineens met een nieuwe spoedwet. Deze drietrapsraket biedt voldoende bouwstenen om aan te tonen dat de legitieme basis onder de avondklok niet deugt. Dus moet de strafrechter er nog eens goed naar kijken.”

Dinsdag besloot de rechtbank de avondklok per direct op te heffen. Dezelfde avond werd dat vonnis opgeschort, totdat de kwestie in hoger beroep verder inhoudelijk is behandeld. Dat is momenteel aan de gang. Donderdag ging de Tweede Kamer al akkoord met de nieuwe spoedwet, de Eerste Kamer volgt waarschijnlijk vrijdag.

De politie heeft intussen tienduizenden boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de avondklok. Eerder deze week liet het parket-generaal van het OM al weten de uitspraak van de rechter te zullen bestuderen met het oog op de al uitgedeelde geldstraffen. Advocaat Michael Ruperti vindt dat minister Grapperhaus (Justitie) de boetes moet kwijtschelden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer