Kabinet steekt miljarden in onderwijs voor wegwerken achterstand
Het demissionaire kabinet steekt de komende jaren miljarden in het onderwijs om achterstanden weg te werken die zijn ontstaan door de coronacrisis. Het zou gaan om 8,5 miljard euro in de komende 2,5 jaar, melden ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf.
Een groot deel van het geld (6 miljard) zou naar het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs gaan. Basisscholen krijgen gemiddeld 180.000 euro, voor middelbare scholen is dit 1,3 miljoen, zeggen ingewijden. Verder hoeven studenten maar de helft van hun collegegeld te betalen.
Het kabinet heeft eerder al honderden miljoenen vrijgemaakt om leerachterstanden weg te werken. Minister Arie Slob, die belast is met het basis- en voortgezet onderwijs, maakte vrijdag nog bekend 37 miljoen euro extra vrij te maken voor begeleiding van eindexamenleerlingen.
Vanwege het coronavirus is het basis- en voortgezet onderwijs al twee keer gesloten. Voor eindexamenleerlingen en studenten die praktijklessen volgen, gelden momenteel wel uitzonderingen.
In het mbo en hoger onderwijs wordt al veel langer geen fysiek les meer gegeven. Digitaal onderwijs is daarvoor in de plaats gekomen, maar dat is voor veel leerlingen en studenten onvoldoende.
De nieuwe plannen worden woensdagmiddag bekendgemaakt door Slob en minister Ingrid van Engelshoven, die belast is met het mbo en hoger onderwijs.