Merkel: lockdown duurt geen dag langer dan nodig
De Duitse bondskanselier Merkel heeft de Bondsdag verzekerd dat de lockdownmaatregelen geen dag langer duren dan nodig. Ze ligt onder vuur omdat ze volgens haar critici alles in het werk stelt om de lockdown zo lang mogelijk te laten duren. In het jongste overleg met de deelstaatpremiers slaagde ze er woensdag niet in de beperkingen van de economische activiteiten, het onderwijs en de bewegingsvrijheid te verlengen tot 14 maart. Uiteindelijk is 7 maart als streefdatum genoemd voor een begin van versoepelingen. Maar Merkel wist de premiers wel te overtuigen van de noodzaak dat er per week niet meer dan 35 besmettingen per 100.000 inwoners mogen zijn om te versoepelen.
Deze weekindex van de besmettingen daalt al sinds half januari gestaag. Maar Merkel voert het gevaar van nieuwe varianten van het virus aan als voornaamste argument en waarschuwde de Bondsdag dat er een derde golf van het coronavirus dreigt. De premier van Rijnland-Palts, de sociaaldemocrate Malu Dreyer, klaagde na het overleg van woensdag dat de bondskanselier totaal niet wenst te praten over wat voor versoepelingen dan ook. „En de mensen zijn kapot” door de coronamaatregelen, aldus Dreyer. Volgens Wolfgang Kubicki van de oppositiepartij FDP „schendt Merkel de grondrechten openlijk” .
Vicefractievoorzitter Kubicki haalde fel uit naar wat hij de willekeur noemde. Voor kappers wordt bijvoorbeeld een uitzondering gemaakt en die mogen eerder open, maar andere ondernemingen niet. Volgens Kubicki is dat in strijd met logica en rechtsgelijkheid en lijkt op een enorme „werkverschaffing voor advocaten”. Ook is er in het Duitse parlement veel kritiek te horen op het besluit dat de deelstaten zelf mogen bepalen wanneer kinderdagverblijven en lagere scholen in fasen weer opengaan. Merkel en de deelstaatpremiers hebben woensdag afgesproken dat deelstaten dat zelf mogen uitzoeken.
Noordrijn-Westfalen, dat aan ons land grenst, heeft donderdag meteen aangekondigd daar 22 februari mee te beginnen. Het besluit dat iedereen met de heropening van het onderwijs zijn gang kan gaan, leidt volgens lerarenverenigingen tot een chaos in het Duitse onderwijs.