live
Binnenland

Opnieuw problemen met ICT-systeem van de GGD

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 2 maart in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok. Volg in dit liveblog het coronanieuws.

9 February 2021 07:19

Advertentie

Zorgen bij OMT-leden over verkiezingen

Deskundigen uit het Outbreak Management Team (OMT) maken zich zorgen over het risico van het houden van verkiezingen midden in een mogelijke derde coronagolf.

Het kabinet heeft het OMT nog niet om advies gevraagd over of en hoe de verkiezingen kunnen doorgaan, maar verschillende leden vinden dat het OMT de potentiële gevolgen ervan moet bespreken en doorrekenen, blijkt uit een rondgang van NRC. „Het heeft gewoon risico’s, die moet je becijferen”, zegt arts-microbioloog en OMT-lid Jan Kluytmans.

Het kabinet heeft tot nu toe, gesteund door de Tweede Kamer, steeds gezegd dat de verkiezingen op 15, 16 en 17 maart met de nodige voorzorgsmaatregelen kunnen doorgaan. Vorige week pleitte een aantal burgemeesters in NRC wel voor uitstel.

De prognoses voor half maart zijn nu nog wel erg onzeker, zegt arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten. „Krijg je dan een piek, dan is dat een heel slecht moment om veel mensen bij elkaar te brengen, zoals bij verkiezingen. Het gaat om de vraag: welk epidemiologisch risico ben je bereid te nemen?”

Athene rest van de maand in aangescherpte lockdown

Athene gaat vanaf donderdag in een aangescherpte lockdown in een poging de toename van het aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen. In de Griekse hoofdstad en de regio eromheen woont ongeveer de helft van de 11 miljoen Grieken.

Niet-essentiële winkels en scholen kunnen in ieder geval tot het einde van de maand niet open, zei premier Mitsotakis in een tv-toespraak na crisisberaad met ministers en gezondheidsexperts. In gebieden met veel infecties, waaronder Athene, gold al een avondklok vanaf 21.00 uur. Maar de druk op ziekenhuizen bleef toenemen.

ANP-427835160.jpg
Bemondkapte mensen bij een vleesmarkt in Athene, Griekenland. beeld AFP, Angelos Tzortzinis

Dinsdag werden 1526 nieuwe besmettingen gemeld, ruim dubbel zoveel als een dag eerder. De helft kwam uit Athene en de regio eromheen. De maatregelen kunnen de komende twee maanden versoepeld al naar gelang de cijfers verbeteren, aldus de premier. „We weten dat het vanaf april veel beter wordt”, verwees hij naar het vaccinatieprogramma.

Eind januari draaide de Griekse regering al een besluit terug om winkels, kappers, schoonheidssalons en garages weer open te laten gaan, waarmee de eerder versoepelde lockdown weer werd aangescherpt. Restaurants, waar alleen mag worden afgehaald, hebben voor woensdag protestacties aangekondigd.

In Griekenland zijn sinds het begin van de pandemie ruim 166.000 besmettingen vastgesteld, in verhouding minder dan de meeste andere Europese landen. Ook het aantal coronadoden, ruim 6000, is relatief laag. Het land heeft inmiddels ruim 400.000 mensen gevaccineerd.

Opnieuw problemen met ICT-systeem van de GGD

Er zijn opnieuw problemen met het ICT-systeem van de GGD. Dat meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Er zou „geen sprake zijn van een onveilige situatie”.

Het gaat om de beveiliging van coronatest.nl, de site waarop mensen een testafspraak kunnen maken of een uitslag van een coronatest kunnen vinden. Om in te loggen op de site is een DigiD nodig. Daarvoor gelden bepaalde beveiligingseisen. Volgens toezichthouder Logius voldoet de GGD op zes punten niet aan die eisen.

Inmiddels heeft de GGD op vier punten de problemen aangepakt maar „op twee punten is de gestelde termijn niet behaald”, schrijft de bewindsman. De GGD overlegt nu met de toezichthouder over de termijn waarop ook aan de laatste twee eisen moet worden voldaan.

Onlangs kwam de GGD nog in opspraak door datadiefstal. Er zijn hiervoor al meerdere mensen opgepakt. Ze worden verdacht van de verkoop van persoonsgegevens uit de systemen die de GGD gebruikt voor de coronatesten.

Privégegevens van tienduizenden Nederlanders, waaronder medische gegevens, belandden op straat doordat veel GGD-medewerkers hier toegang tot hadden. Dat werd onthuld door RTL Nieuws. Het probleem was al langer bekend bij de GGD.

Volgens de NOS voldeed de GGD al niet aan een aantal beveiligingseisen sinds de lancering van de site coronatest.nl in augustus. In drie gevallen ging het om problemen van de categorie ‘hoog risico’ en drie keer werden de deadlines om aan de eisen te voldoen niet gehaald, aldus de NOS die vertrouwelijke stukken over de problemen heeft ingezien.

Het is een nieuwe tegenvaller voor De Jonge. Hij moest eerder in de Tweede Kamer door het stof vanwege de datadiefstal. Hij kreeg toen van veel partijen scherpe kritiek. De Jonge moest toen erkennen dat er onvoldoende aandacht is geweest voor dataveiligheid.

WHO-team: Oorsprong corona mogelijk buiten Wuhan

De uitbraak van het coronavirus eind 2019 is nog altijd in nevelen gehuld. Het WHO-team dat in Wuhan onderzoek heeft gedaan naar het coronavirus, sluit niet uit dat het virus buiten deze miljoenenstad of zelfs buiten China als eerste opdook. Vier vragen.

Meer dan 3 miljoen coronabesmettingen in Spanje

Spanje is de grens van 3 miljoen coronabesmettingen gepasseerd. De gezondheidsautoriteiten in het land stelden het afgelopen etmaal 16.402 nieuwe gevallen vast.

De coronapandemie heeft Spanje zwaar getroffen. Van de EU-landen heeft alleen Frankrijk meer besmettingen gerapporteerd. In het Verenigd Koninkrijk zijn het er al bijna 4 miljoen.

Het dodental door Covid-19 ligt in Spanje op ruim 62.000, volgens gegevens van de Johns Hopkins University. In Duitsland zijn het er iets meer. In het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk zijn veel meer slachtoffers gevallen.

Marine grijpt in na nieuwe coronabesmettingen

De marine scherpt de coronamaatregelen aan nadat eind vorige week vier oorlogsschepen waren teruggekeerd met besmettingen onder de opvarenden. Bemanningsleden van schepen die verder dan 24 uur van de marinehaven in Den Helder opereren, gaan alleen in een „COVID-vrije bubbel” aan boord. Ze moeten tien dagen voor vertrek op een „gecontroleerde locatie” in quarantaine, waarna een test volgt. Zonder negatieve uitslag komen ze niet aan boord.

Voor schepen die dichter bij huis blijven, vinden screeningen plaats voor vertrek. Als bemanningsleden op zee verkouden worden of andere coronaklachten hebben, keert het schip direct terug naar de haven en worden de bemanningsleden getest.

De oude maatregelen die de marine hanteerde, zijn niet meer toereikend, concludeert de plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten na de uitbraken aan boord van de schepen. Op dit moment zijn „enkele tientallen” bemanningsleden besmet. „Niemand is ernstig ziek”, meldt Defensie. „Het is nog niet duidelijk welk effect de besmettingen hebben op het verdere vaarprogramma van de marine.”

Verkeer afgelopen zondag het rustigst sinds begin coronacrisis

Op de weg was het afgelopen zondag uitzonderlijk rustig, zelfs vergeleken met de stilste dagen van de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP), dat hiervoor de bewegingen van 10.000 Nederlanders van 16 jaar of ouder bijhoudt met een app.

Nederlanders waren zondag gemiddeld nog geen vijf minuten onderweg met de auto. Dat is het laagste punt in een jaar, dat zich vanwege de coronacrisis al kenmerkt door stille wegen. Alleen de laatste zondag van maart - middenin de intelligente lockdown - komt hier nog enigszins in de buurt. Toen waren mensen tien minuten met de auto onderweg, nog steeds dubbel zo lang. Mensen stapten ook amper op de fiets, gemiddeld anderhalve minuut per persoon.

Wandelen in de sneeuw deden Nederlanders wel, gemiddeld 20 minuten. Daarmee is het de op vijf na populairste wandeldag in een jaar tijd. Onderzoeker Tineke School van het NVP ziet dat „veel mensen naar buiten zijn gegaan, maar daar niet heel lang zijn gebleven.” Tussen 14.00 uur en 15.00 uur waren de meeste mensen op de been.

Kamer steunt verlenging avondklok, maar vraagt om perspectief

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt de verlenging van de avondklok, die het kabinet maandag bekendmaakte. Wel vragen verschillende partijen zich af wat er voor nodig is om de maatregel weer af te schaffen.

De avondklok zou woensdag aflopen maar het kabinet besloot hem te verlengen tot 2 maart. Wel is er op 23 februari een ‘weegmoment’ waarop wordt gekeken of de maatregel nog nodig is.

Van de coalitiepartijen twijfelde D66 het langst over de maatregel en Kamerlid Maarten Groothuizen wil van de regering weten waar er op 23 februari precies naar wordt gekeken. „Wanneer is er aanleiding om af te schalen? Hoe toetst het kabinet de criteria?”, vroeg hij dinsdag in een debat in de Kamer. Ook Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie vraagt zich af „wat er precies nodig is om te beoordelen of de avondklok nog langer nodig is”.

Ook de SP, GroenLinks en de Partij van de Arbeid steunen de verlenging omdat het risico op fors meer coronabesmettingen in hun ogen anders te groot is. Net als Groothuizen en Van der Graaf is SP’er Maarten Hijink benieuwd welke criteria het kabinet hanteert. „Hoe voorkomen we dat we nog maanden met deze maatregel blijven zitten?”

PVV-leider Geert Wilders is en blijft fel tegen de avondklok. „Er is nul bewijs dat de avondklok werkt” om het aantal besmettingen terug te dringen, vindt hij. Ook de Partij voor de Dieren, SGP en DENK zijn tegen verlenging van de avondklok.

Kamer eist steun voor kleinere ondernemers

Het kabinet moet steun regelen voor kleine ondernemers. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft een voorstel aangenomen van de PvdA om ook de vaste lasten van kleine kappers, schoonheidsspecialisten en buurtwinkels te vergoeden.

Bij de meest recente uitbreiding van het steunpakket kondigde het kabinet al aan dat ondernemers tegemoetkoming van de vaste lasten kunnen aanvragen als ze per kwartaal zeker 3000 euro aan vaste lasten hebben. Dit zijn kosten als de huur, verzekeringen en het internetabonnement. De Kamer wil dat ook ondernemers die per drie maanden 1500 euro aan vaste lasten betalen, voor de tegemoetkoming in aanmerking komen.

Minister Bas van ’t Wout (Economische Zaken) zei al welwillend te staan tegenover het voorstel, maar waarschuwde wel voor mogelijke uitvoeringsproblemen. De organisaties die dit soort regelingen uitvoeren, zijn door de corona-steunpakketten al zwaar belast.

Advertentie

Koning Willem-Alexander bedankt RIVM voor ‘gigantische inzet’

Koning Willem-Alexander is dinsdagmiddag tijdens verschillende bezoeken bijgepraat over het coronavaccinatieprogramma. De koning begon in Houten, waar zich een XL-vaccinatielocatie bevindt. Hij ging vervolgens langs bij het zogenoemde coronabedrijf van de GGD in Rijnsweerd en het RIVM in Bilthoven. Bij elke stop kreeg de koning uitleg over verschillende onderdelen van het prikprogramma.

Aan het einde van zijn rondgang sprak Willem-Alexander aan iedereen die betrokken is bij het RIVM zijn dank uit voor hun „gigantische inzet” onder vaak moeilijke omstandigheden. Dankzij het vaccin is er licht aan het einde van de tunnel, aldus de koning, maar de RIVM’ers moeten de weg bereiden en zorgen dat obstakels uit de weg worden geruimd. Namens een groot deel van Nederland was hij dan ook „ongelofelijk trots” op hun werk.

Het drieënhalf uur durende bezoek begon bij de XL-vaccinatielocatie in een royaal bemeten congrescentrum in Houten. Dat functioneert met maar liefst 24 ‘priklijnen’, waar - indien er voldoende vaccins zijn - capaciteit is voor het inenten van drieduizend mensen per dag. De koning sprak zowel met mensen die vaccineren, als met GGD-medewerkers die daarvoor worden opgeleid. In Houten is voor hen ook een trainingscentrum.

ANP-428070034.jpg
Koning Willem-Alexander in gesprek over het coronavaccinatieprogramma. beeld ANP, Patrick van Katwijk

Warm gevoel
In Rijnsweerd ging Willem-Alexander aansluitend naar het zogenoemde coronabedrijf van de GGD regio Utrecht. Dat is vorig jaar april ingericht en biedt inmiddels werk aan meer dan tweeduizend mensen, die onder meer afkomstig zijn uit bedrijfstakken die vanwege de coronapandemie stilstaan: horeca, cultuurwereld en evenementenbranche. „Het geeft een warm gevoel dat de koning zo’n belangstelling toont voor dit werk”, aldus directeur Jaap Donker van de Utrechtse GGD. Hij heeft inmiddels de ‘grootste’ start-up van de regio, maar hij verzekerde de koning dat deze start-up erop is gericht zichzelf weer onnodig te maken.

Het werkbezoek werd afgesloten bij het RIVM in Bilthoven met een rondleiding over het Logistiek Coördinatiecentrum COVID-vaccinatie (LCC). Aansluitend nam Willem-Alexander deel aan videogesprekken waarin onder meer de vaccinatiestrategie, de samenwerking met de GGD en de opschaling van het vaccinatieprogramma werden besproken.

UWV verwacht veel steunaanvragen vanwege verlenging lockdown

Vanwege de verlengde lockdown verwacht uitkeringsinstantie UWV opnieuw veel aanvragen als volgende week het vierde loket opent voor coronasteun. Volgens UWV-bestuurder Janet Helder duurt de lockdown nu al bijna twee maanden en heeft deze een grote impact op werkgevers, zeker in de horeca en de detailhandel. „We verwachten daarom dat het maandag meteen weer druk wordt.”

Maandag 15 februari kunnen werkgevers vanaf 09.00 uur voor de vierde keer terecht voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden januari tot en met maart 2021. Om in aanmerking te komen moeten werkgevers minimaal 20 procent omzetverlies kunnen aantonen over een periode van drie maanden.

Het kabinet verhoogde de maximale tegemoetkoming van 80 naar 85 procent van de loonkosten, bij volledig omzetverlies. Het UWV waarschuwt door deze aanpassing wel voor vertraging in de uitbetaling van de voorschotten van een aantal dagen, maar zegt er alles aan te doen om de vertraging te beperken. De overige voorwaarden voor steun zijn hetzelfde gebleven, zoals een daling van de loonsom. Deze mag met 10 procent dalen zonder dat het gevolgen heeft voor de tegemoetkoming.

Na de aankondiging van de lockdown in december en de opening van het loket voor de derde periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) registreerde het UWV duizenden aanvragen. Aanvragen voor de vierde periode van de NOW-regeling kunnen worden ingediend tot en met zondag 14 maart 2021.

Het UWV is intussen ook begonnen met het narekenen van de definitieve steun over de periode maart, april en mei 2020. Daarvoor zijn de eerste beschikkingen voor zowel nabetalingen als terugvorderingen verstuurd. Het UWV zegt ruime betalingsregelingen te hebben opgetuigd en te kijken naar de persoonlijke situaties van ondernemers, zeker als zij nu door de tweede lockdown gedwongen zijn te sluiten.

Ruim een half miljoen mensen gevaccineerd tegen corona

Iets meer dan een half miljoen mensen in Nederland hebben tot nu toe een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Het gaat om 504.736 mensen. Dat zijn er bijna 177.000 meer dan een week eerder, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat het vaccinatieprogramma leidt.

Van de gevaccineerden hebben 66.409 mensen ook al de tweede dosis gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zijn tegen het virus.

De grootste groep die tot nu toe is gevaccineerd, bestaat uit verpleeghuismedewerkers en thuiswonende 80-plussers. Van deze groep zijn 294.633 mensen gevaccineerd, van wie 26.409 een tweede dosis hebben gekregen. Bovendien zijn 151.584 bewoners van grotere verpleeghuizen en zorginstellingen ingeënt. Verder zijn 40.000 mensen uit de coronazorg gevaccineerd. Het gaat om verpleegkundigen en artsen op de intensive care, spoedeisende hulp en corona-vleugels, en om ambulancepersoneel. Tot slot hebben 13.600 huisartsen en 4919 bewoners van kleinschalige woonvormen een vaccin gekregen.

De meesten hebben tot nu toe het vaccin van Pfizer en BioNTech gekregen. Dat middel, Comirnaty genaamd, is aan 486.217 mensen toegediend. De overige 18.519 mensen kregen het vaccin van Moderna. Het coronavaccin van AstraZeneca wordt over een paar dagen voor het eerst geïnjecteerd.

Boekenweek 2021 verplaatst naar de zomer

De Boekenweek 2021 wordt in verband met corona verplaatst naar de zomer. Dat heeft de CPNB, organisator van de Boekenweek, dinsdagmiddag bekendgemaakt.

Britse variant verspreidt zich minder snel

Het aantal nieuwe coronagevallen blijft voorlopig dalen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen week 24.668 meldingen van positieve tests, 14 procent minder dan de week ervoor. Het instituut laat in het midden in hoeverre dat komt door de sluiting van teststraten vanwege het winterweer. Het is dan ook niet duidelijk hoe het cijfer zou zijn uitgevallen als de teststraten open hadden kunnen blijven.

ANP-427988379.jpg
Door de sneeuw en de kou ging deze teststraat in Rotterdam afgelopen zondag niet open. beeld ANP, Pieter Stam de Jonge

Naar verhouding gaat het steeds vaker om de Britse variant, maar die versie van het virus verspreidt zich wel minder snel dan voorheen. Het zogeheten reproductiegetal van de Britse variant is gedaald van 1,28 naar 1,13. Dat betekent dat honderd mensen met de Britse variant gemiddeld 113 anderen aansteken. Het reproductiegetal van de oude varianten zakte van 0,86 naar 0,80. Daarmee daalde het reproductiegetal van de totale uitbraak van 0,97 naar 0,91. „De extra maatregelen van de afgelopen maanden hebben hun vruchten afgeworpen”, concludeert het RIVM.

Door de sluiting van de teststraten op zondag, en deels ook op maandag en dinsdag, konden minder mensen zich laten testen op het coronavirus. De locaties hebben in de afgelopen week iets meer dan 195.000 mensen getest, van wie 10,7 procent het virus onder de leden bleek te hebben. De week ervoor waren ruim 208.000 tests afgenomen en testte 11,4 procent daarvan positief.

Niet in elke regio daalde het aantal nieuwe gevallen. In Friesland en in Gooi en Vechtstreek steeg het aantal positieve tests en in Brabant-Noord, Noord-Holland Noord, Utrecht en Drenthe bleven de aantallen min of meer gelijk. Het aantal positieve tests daalde wel in alle leeftijdsgroepen.

RIVM meldt 1779 besmettingen, cijfer vertekend door sluiting

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn tussen maandag- en dinsdagochtend 1779 meldingen binnengekomen over positieve coronatesten. Het instituut liet eerder al weten dat de cijfers tot en met woensdag een vertekend beeld geven, omdat zondag de teststraten in het hele land dicht waren vanwege het barre winterweer. Maandag bleven er ook nog een aantal gesloten.

webgraphic9.jpg
beeld RD

De GGD’en moesten zondag ongeveer 20.000 afspraken afzeggen. Die worden verplaatst naar andere dagen. Aan de andere kant is het denkbaar dat sommige mensen ook nu nog niet naar de teststraat gaan vanwege kou, sneeuw en gladheid.

Het RIVM noteerde maandag 2273 nieuwe gevallen. Dat aantal kwam dus uitsluitend uit resultaten van coronatesten die voor zondag waren afgenomen. Laboratoria waren zondag wel gewoon open om de afgenomen monsters te analyseren.

Bij het gezondheidsinstituut zijn 85 meldingen van aan corona gerelateerde sterfgevallen binnengekomen. Van alle gemeenten noteerde Amsterdam de meeste positieve testresultaten: 99. In Rotterdam waren het er 52, in Eindhoven 47, in Tilburg 46 en in Den Haag 36.

Franse non van 116 overleeft coronabesmetting

De voor zover bekend oudste persoon in Europa heeft een besmetting met het coronavirus overleefd. De Franse non André viert deze week haar 117e verjaardag, lieten haar verzorgers weten.

De non die eigenlijk Lucile Randon heet, sloot zich in 1944 aan bij een katholieke orde. Op 16 januari werd ze positief getest op het coronavirus in haar verzorgingshuis in Toulon. Ze ging in isolatie, maar vertoonde geen ziektesymptomen.

„Nee, ik was niet bang omdat ik niet bang was om te sterven”, zei ze op de Franse tv. Ze zou naar eigen zeggen gelukkig zijn als ze kan worden herenigd met „haar grote broer, grootvader en grootmoeder”.

Het tehuis waar ze verblijft, Sainte Catherine Labouré, beschouwt de blinde vrouw als genezen, zegt een woordvoerder. „Ze heeft veel geluk gehad. Ze is heel kalm en kijkt ernaar uit om donderdag haar 117e verjaardag te vieren.” Op het feestje zijn vanwege de besmettingsrisico’s minder medebewoners aanwezig dan in eerdere jaren.

Zuster André is volgens een ranglijst de op een na oudste persoon op aarde. De oudste is Kane Tanaka uit Japan, die op 2 januari 118 is geworden.

Liegende reiziger uit risicogebied riskeert 10 jaar cel in VK

Internationale reizigers die in het Verenigd Koninkrijk niet opgeven dat ze in risicogebieden zijn geweest, riskeren een gevangenisstraf van tien jaar. Dat zei de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock in de aanloop naar de invoering van een strenger inreisbeleid wegens de coronacrisis.

De celstraf kan worden opgelegd aan reizigers die bij aankomst op een formulier liegen over hun bezoek aan een land op de zogeheten rode lijst. Daar staan onder meer Zuid-Afrika en Zimbabwe op. Reizigers kunnen ook een boete krijgen als ze weigeren een verplichte coronatest te ondergaan.

„Ik bied geen excuses aan voor de strengheid van deze maatregelen”, zei de minister in het parlement. „We hebben als land te maken met een van de grootste gevaren voor onze volksgezondheid in de geschiedenis.”

De Britse autoriteiten proberen met dergelijke maatregelen de verspreiding tegen te gaan van nieuwe varianten van het coronavirus. Die worden gezien als besmettelijker. Reizigers moeten vanaf komende maandag na aankomst in Engeland ook verplicht in quarantaine in een hotel. Daarvoor moeten ze ongerekend bijna 2000 euro per persoon betalen.

De regering zegt dat 4600 hotelkamers beschikbaar zijn voor internationale reizigers. Bij de hotels is ook beveiliging aanwezig.

Beelden van brandstichters teststraat Urk in Opsporing Verzocht

De politie deelt dinsdagavond beelden van de brandstichters van de coronateststraat in Urk. Op de beelden in Opsporing Verzocht zijn twee daders te zien, kondigt de politie aan.

De teststraat bij het haventerrein werd zaterdagavond 23 januari in brand gestoken. Tientallen mensen gingen in Urk de straat op uit protest tegen de avondklok, die op die avond voor het eerst gold in de strijd tegen het coronavirus. Ze reden in ongeveer honderd auto’s luid toeterend over het haventerrein.

Maandag 1 februari werd een 21-jarige man uit Emmeloord aangehouden voor betrokkenheid bij de brandstichting. Hij kwam twee dagen later weer op vrije voeten. Hij blijft wel verdachte in de zaak, aldus de politie in Flevoland.

De gemeente, de GGD, justitie en politie spraken schande van de vernieling. Na de ongeregeldheden zetten jongeren in Urk een actie op touw om geld in te zamelen voor een nieuwe teststraat. Het streefbedrag van 10.000 euro was binnen enkele dagen binnen.

WHO-team: Markt Wuhan mogelijk niet bron uitbraak coronavirus

De uitbraak van het coronavirus is mogelijk niet begonnen bij de voedselmarkt in de Chinese stad Wuhan. Dat zeggen de voorzitters van het onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in China tijdens een persconferentie. Er was in de miljoenenstad al sprake van een bredere uitbraak en het is nog niet vast te stellen waar die begon.

ANP-428066215.jpg
Onderzoekers Peter Ben Embarek en Marion Koopmans in overleg tijdens de persconferentie. beeld AFP, Hector Retamal

Zowel op een aantal markten als daarbuiten waren er besmettingen met het coronavirus, zegt de Chinese onderzoeker Liang Wannian. Volgens hem is het virus voor december 2019 niet vastgesteld in Wuhan, zo zei hij ook.

Verder is het onwaarschijnlijk dat het coronavirus in een lab is ontstaan, aldus onderzoeker Peter Ben Embarek. Het virus is waarschijnlijk overgesprongen van dier op mens. Van welke diersoort het virus afkomstig is, moet ook nog nader worden onderzocht. Het zou kunnen gaan om meerdere soorten.

Leraren verdeeld over doorgaan centrale examens

Minder dan de helft (45 procent) van de leraren wil dat de centrale eindexamens dit jaar doorgaan op de manier die onderwijsminister Arie Slob in december heeft afgekondigd, komt naar voren uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond onder 7500 leden.

Ongeveer 30 procent van de docenten wil juist dat er geen eindexamens worden gehouden, dus dat leerlingen slagen of zakken op basis van de schoolexamens. En zo’n 25 procent wil dat er alleen examens worden afgenomen in de kernvakken, al dan niet aangevuld met een profielvak.

Commercieel coronalab moet onmiddellijk dicht

De commerciële coronatester PCRtestNederland mag voorlopig niet meer vaststellen of mensen het coronavirus onder de leden hebben. Het lab moet per direct dicht, op bevel van de toezichthouder, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Het is de eerste keer dat de inspectie zo’n straf oplegt. De zestien teststraten van het bedrijf mogen wel openblijven.

De IGJ controleerde het lab vorige week en constateerde „acute en ernstige risico’s”. Zo was het lab niet geschikt voor het vaststellen van testuitslagen. PCRtestNederland kon niet bewijzen dat de medewerkers goed opgeleid waren voor het werk.

Gevaccineerde Duitse ouderen toch besmet

Veertien ouderen in een verpleegtehuis in het Duitse Belm, nabij Osnabrück, zijn ondanks vaccinatie met het Pfizer-vaccin besmet geraakt met de Britse variant van het coronavirus. De autoriteiten maken zich grote zorgen, meldde de publieke omroep NDR maandag. Federaal minister van Volksgezondheid Jens Spahn benadrukte dat er verschillende verklaringen mogelijk zijn. De bewoners kunnen het virus al hebben opgelopen voordat ze de tweede en laatste prik ontvingen. Desondanks valt besmetting na vaccinatie niet uit te sluiten.

Inspectie bezorgd over amateuristisch transport vaccins

De gezondheidsinspectie maakt zich zorgen over coronavaccins die soms op amateuristische wijze worden vervoerd. Daardoor zijn de vaccins mogelijk niet meer bruikbaar. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) wil nu strengere vervoerseisen.

Het AD bracht dinsdag naar buiten dat coronavaccins niet altijd even professioneel worden vervoerd, na onderzoek van verschillende video’s waarop het transport is vastgelegd. Op beelden is bijvoorbeeld te zien hoe een plaatselijke krokettenleverancier een zorginstelling helpt bij het vervoer van het Pfizer/BioNTech-vaccin waarbij het uiterst belangrijk is dat het goed gekoeld blijft. Sommige vaccins bleken dusdanig door elkaar geschud dat ze moesten worden vernietigd.

Liveblog maandag

In het liveblog van maandag onder andere aandacht voor het verlengen van de avondklok.

Vakbond vindt heropening basisscholen onverantwoord

Vakbond Leraren in Actie (LIA) is niet blij met het besluit van het kabinet om basisscholen en het speciaal (basis)onderwijs weer volledig te heropenen. „Dat is niet veilig, niet verantwoord en niet aanvaardbaar”, aldus de bond in een open brief aan minister Arie Slob van Onderwijs.

Een groot aantal basisscholen en ook kinderopvanglocaties ging maandag weer open, nadat ze half december de deuren hadden gesloten voor fysiek onderwijs wegens het coronavirus.

Ruim 13.000 huisartsen gevaccineerd met Moderna

De ziekenhuizen hebben tot nu toe 13.600 huisartsen en medewerkers van huisartsenposten gevaccineerd. Ze hebben een eerste vaccin van Moderna gekregen. Dat meldt het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Vorige week is volgens het LNAZ de tweede lichting vaccins aangeleverd. Zaterdag zijn de ziekenhuizen ‘s avonds doorgegaan met vaccineren vanwege de voorspelde code rood op zondag vanwege de zware sneeuwval. Daardoor zijn de geplande vaccinaties voor het weekend vrijwel allemaal gezet, aldus het netwerk.

Weekcijfers RIVM vertekend door sluiten teststraten om winterweer

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dinsdag hoeveel nieuwe coronagevallen in de afgelopen week zijn geregistreerd. Het aantal zal lager liggen dan dat van vorige week, maar dat komt vooral doordat de teststraten zondag dicht waren vanwege het winterweer. Op maandag waren veel locaties weer open, maar het is niet bekend hoeveel mensen vanwege de sneeuw hebben besloten toch maar niet naar een teststraat te gaan. Daardoor is het moeilijk om aan de hand van de weekcijfers vast te stellen hoe de uitbraak in Nederland ervoor staat.

Het RIVM meldde vorige week dat het 28.628 meldingen van positieve tests had gekregen in de zeven dagen ervoor. Voor het eerst sinds begin oktober bleef het weekcijfer onder de 30.000. Het was de zesde week op rij waarin het aantal positieve tests daalde. Die daling komt door de coronamaatregelen van half december, maar het cijfer had nog lager kunnen zijn als de Britse variant er niet was geweest, aldus het RIVM.

Nieuw liveblog

De redactie start een nieuw liveblog. Het vorige is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer