Slim toilet dat op de gezondheid let
Toiletfabrikanten grijpen de huidige aandacht voor hygiëne en gezondheid met beide handen aan. De nieuwste toiletten zijn niet alleen zelfreinigend en maken met douches en föhns elk handcontact overbodig, maar houden ook de gezondheid in de gaten.
Een belangrijke speler op de wereldmarkt voor badkamers en toiletten is de Amerikaanse firma Toto. Vorige maand tijdens CES21, de grootste technologiebeurs ter wereld, presenteerde de fabrikant het Wellnesstoilet. Deze wc-pot bevat niet alleen alle gemakken, maar doet ook een gezondheidscheck.
Een toilet is daar volgens de ontwerpers uitermate geschikt voor. Je hebt op een toilet immers altijd huidcontact. Met een bril vol hypergevoelige sensoren krijgt het apparaat zomaar een indruk van het welbevinden van de persoon die eropzit, bijvoorbeeld door de hartslag in rust te meten. De ontlasting en de urine die in de pot achterblijven, bevat helemaal een schat aan informatie. Een app op de smartphone houdt de geïnteresseerde leek op de hoogte van zijn gezondheid en kan de informatie desnoods doorsturen naar de arts.
Mooi dat dit allemaal kan, zullen veel Nederlanders zeggen, maar zitten we hier op te wachten? De meeste mensen spoelen nadat ze op de wc hebben gezeten het liefst zo snel mogelijk door. Tegelijkertijd weet iedereen dat ontlasting en urine een schat aan informatie bieden over onze gezondheid. Niet voor niets brengen we bij klachten een potje poep of plas naar de dokter voor laboratoriumonderzoek.
Toto is niet de enige die brood ziet in een slim toilet. Vorig jaar presenteerde de onderzoeksgroep van arts en radioloog Sanjiv Gambhir van Stanford University er ook al een. De waslijst aan aandoeningen die het apparaat kan opsporen bij mensen die er alleen maar even op gaan zitten en hun behoefte doen, is indrukwekkend. Dan gaat het niet alleen over allerlei stofwisselingsziekten en ontstekingen, maar ook over lastig te diagnosticeren aandoeningen zoals kanker.
Het smarttoilet is een gewoon toilet, benadrukt Gambhir. Daarnaast zit het tjokvol sensoren, bewegingsmeters, camera’s en zelfs staafjes voor het doen van sneltests. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om binnen korte tijd de hoeveelheid eiwit en glucose en de aanwezigheid van rode bloedcellen in urine te detecteren.
Gambhir is zich goed bewust dat lang niet iedereen hem serieus neemt, maar maakt zich daar allang niet meer druk om. Zorgen heeft hij eerder over de wijze waarop hij valse uitslagen kan voorkomen als een toilet door meerdere personen wordt gebruikt. Minstens zo belangrijk voor hem is het waarborgen van de privacy. Het is niet de bedoeling dat Jan en alleman er met persoonlijke informatie vandoor kan gaan.
In theorie kan iedereen een smarttoilet in zijn huis laten installeren en desnoods leefstijl- en voedingsadviezen krijgen. Gambhir ziet in eerste instantie vooral meerwaarde voor gebruik in ziekenhuizen en verpleeghuizen en als hulpmiddel bij ouderenzorg.