Groen & duurzaamheid

„Verkiezingsprogramma SGP niet groen genoeg”

Veel SGP’ers denken hetzelfde over het klimaat als FVD’ers en PVV’ers. Schokkend, vindt dr. Machiel Blok (71) uit Zeist. „Met de Bijbel in de hand hebben we een zoveel rijkere visie op de schepping.”

2 February 2021 16:46
SGP-kamerlid Chris Stoffer (l.) deze week in actie tijdens een verkiezingsdebat over de verduurzaming van de industrie. beeld VNCI
SGP-kamerlid Chris Stoffer (l.) deze week in actie tijdens een verkiezingsdebat over de verduurzaming van de industrie. beeld VNCI

Volgens het onderzoek van I&O Research van vorige week maakt 69 procent van de Nederlanders zich veel of enige zorgen over klimaatverandering. SGP’ers scoren een stuk lager (32 procent), net als PVV’ers (40 procent) en FVD’ers (23 procent).

Daarnaast wil iets meer dan de helft van de Nederlanders dat een volgend kabinet (veel) meer doet om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Ook hierbij liggen SGP’ers (20 procent) op een lijn met PVV’ers en FVD’ers (respectievelijk 21 en 15 procent).

16742411.JPG
Machiel Blok. beeld RD

Blok vindt het schokkend dat SGP’ers over klimaat ongeveer hetzelfde denken als PVV’ers en FVD’ers. „Er zijn toch veel signalen dat het niet goed gaat? Slechts één voorbeeld: het KNMI noteerde in 2020 meer klimaatrecords dan ooit.”

De gepensioneerde biochemicus was jarenlang onderzoekscoördinator rond diervoeding bij de Wageningen University. Vorig jaar zwaaide Blok af als fractie-assistent van de gecombineerde ChristenUnie/SGP-fractie in Zeist. Op dit moment is hij secretaris van de plaatselijke afdeling.

Roeping

Dat een christen niet bezorgd hoeft te zijn voor de toekomst –ook niet met het oog op klimaatverandering–, is volgens Blok maar het halve verhaal. „De wetenschap dat God deze wereld bestuurt, bevrijdt van een krampachtige houding alsof wij klimaatverandering zelf moeten aanpakken. Gelukkig ligt alles in Zijn hand. Tegelijk kunnen en mogen we Gods voorzienigheid en Zijn wijs beleid niet wegstrepen of uitspelen tegen de menselijke roeping en verantwoordelijkheid.”

Het verkiezingsprogramma van de SGP is niet groen genoeg. Ook het vorige niet, stelt Blok. „Duurzaamheid en de klimaatproblematiek krijgen veel te weinig prioriteit. Zeker als je de urgentie ervan beseft. Dat zou moeten uitmonden in een duidelijke agenda met concrete streefdoelen.”

Volgens de SGP’er moet zijn partij zich herbezinnen op haar beleid over milieu, klimaat, verkeer en landbouw. „Dus op alle thema’s waar rentmeesterschap over de schepping niet een facet maar hét uitgangspunt behoort te zijn. Wat mij betreft met als basis de verklaring van Calvijn bij Genesis 2:15, waar hij schrijft dat we de aarde goed of nog beter moeten achterlaten. Net zoals abortus zonde is tegen Gods gebod, geldt ook hier: wie roofbouw pleegt op de schepping, zondigt tegen de Heere.”

Bezinning is blijvend nodig, erkent SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer in een reactie. Hij wijst erop dat die ook plaatsheeft. Zo schreef het wetenschappelijk instituut een energienota. „Ook zie je dat het klimaat bij veel afdelingen op de agenda staat. Verder organiseerden we in aanloop naar het schrijven van het verkiezingsprogramma een sessie met energie-experts. Zo houden we elkaar scherp. En dat is een goede zaak. Want het gaat wel ergens over: Gods schepping, onze leefomgeving en onze naaste ver weg.”

SGP’ers zijn niet over een kam te scheren met PVV’ers en FVD’ers, benadrukt Stoffer. Uit hetzelfde I&O-onderzoek blijkt namelijk dat 24 procent van de SGP’ers wil dat er na de verkiezingen minder gedaan wordt aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Dat ligt flink lager dan bij FVD’ers (65 procent) en PVV’ers (41 procent), maar wel weer hoger dan andere partijen, zoals VVD en CDA (beiden 8 procent).

De SGP heeft een duidelijk eigen verhaal, stelt Stoffer. „We zijn geen PVV én geen GroenLinks. We kiezen voor een zorgvuldige aanpak. Ik moet onwillekeurig denken aan de gelijkenis van de wijze en de dwaze bouwer. De laatste ging sneller, maar kwam wel in de problemen omdat hij het niet zorgvuldig aanpakte.”

Volgens Blok zouden SGP’ers hun eigen beginselprogramma moeten raadplegen. In artikel 2 stelt de SGP zich ten doel „de beginselen van Gods Woord op staatkundig terrein tot meerdere erkenning te brengen in den lande.” Blok: „Ik lees daarin dat dit geldt voor alle terreinen van het leven. Ook waar het ons persoonlijk raakt en ingaat tegen onze verlangens naar welvaart. Doelen stellen vanuit een christelijke visie betekent dat we bereid moeten zijn om een stuk van onze welvaart op te geven.”

De blinde vlek bij sommige SGP’ers voor het klimaat hangt samen met de manier waarop zij in de maatschappij staan, denkt Blok. „Of beter gezegd: niet staan. De houding is: „Ik doe mijn eigen ding en voel geen verantwoordelijkheid voor samenleving en overheid.” Wat volgens hem ook meespeelt is dat de milieuproblematiek vanuit linkse hoek op de agenda is gezet. „Veelal vanuit een optimistisch maakbaarheidsideaal. Veel SGP’ers hebben daar zo’n grote afkeer van dat ze er niet meer over willen nadenken. Laten we juist uitgaan van de rijke Bijbelse visie op de schepping en de toekomst daarvan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer