Werelddag: Hoe onzekerder de tijd, hoe dichter bij God”
In een arme wijk in een grote stad in Colombia, waar drugsbendes actief zijn, staat de kleurrijke school Dios es Amor. José Luis leerde hier Christus kennen, vertelde hij tijdens de Werelddag 2021 van hulporganisatie Woord en Daad.
De bijeenkomst van de christelijke hulporganisatie was vooraf opgenomen en werd digitaal uitgezonden. Kijkers konden de Werelddag-Box bestellen met informatie over het evenement. Zaterdagavond konden ze via de chat foto’s en opmerkingen insturen.
Voorafgaand zong Tenira Sturm: ”Heere God, wij komen tot U in een bange, donk’re tijd. Heel de wereld is verslagen en wij voeren allen strijd”, een door jongeren geschreven lied over corona. Hiermee had ook het thema van de avond te maken: ”De kracht van verbinding”.
Rina Molenaar, directeur-bestuurder van Woord en Daad, vertelde dat ze het afgelopen jaar de wereld niet over kon reizen, maar dat ze wereldwijd digitaal met velen verbonden was geweest en dat haar gedachten vaak teruggingen naar vroegere ontmoetingen.
Een daarvan was met een weduwe in Burkina Faso in 2014 die niet wist of ze het zou overleven als ze malaria zou krijgen, waarna ze haar kinderen alleen zou moeten achterlaten. „Maar ik besef dat mijn leven in Gods hand is”, zei ze. Molenaar: „Die weduwe leerde een les in overgave, te midden van het kwetsbare leven. Waar halen wij de zekerheid vandaan met al dat nieuws over corona?”
Drugsbende
Een andere ontmoeting was met Gloria, directeur van de ”God is Liefde”-school in een sloppenwijk in Colombia. Molenaar haalde woorden van haar uit 2016 aan: „Hoe onzekerder de tijd is, hoe dichter we bij God leven.”
Een van de leerlingen van die school was Jonathan, zo vertelde Molenaar. Zijn vader ging weg toen hij klein was, zijn moeder raakte aan de drank. Jonathan sloot zich op 12-jarige leeftijd aan bij een drugsbende, tot hij een keer naar de kerk ging en daar diep geraakt werd. Na de dienst vertelde hij de leider van de bende dat hij ermee stopte. Toen was hij zijn leven niet meer zeker. Overal in de wijk had de bende foto’s van hem opgehangen om hem op te sporen. Jonathan wist weg te komen en kon studeren. Hij heeft geen spijt gehad van zijn radicale keuze. Hij is nu afgestudeerd, vertelde Molenaar.
José Luis vertelde dat hij op de ”God is Liefde”-school in Cartagena de werkelijke waarden van het leven leerde kennen. „Dankzij de leerkrachten heb ik Christus leren kennen, de beste gebeurtenis in mijn leven.” Hij is nu professioneel violist.
Missy Christie, directeur van partnerorganisatie Conviventia in Colombia, zei dat de coronacrisis voor Colombianen een zware slag is. Colombianen in nood hingen rode vlaggen uit ramen en deuren. De rode vlag werd een nationaal symbool voor de honger.
Ze vertelde over het uitdelen van voedselpakketten aan mensen die niets meer hadden en voor wie het een wonder was dat ze eten kregen. In deze tijd van lockdown is verbinding belangrijker dan ooit, stelde ze. „Het sterkt ons in deze moeilijke tijd.”
Tyfoons
Kate uit de Filipijnen vertelde dat haar land vorig jaar niet alleen door corona werd getroffen, maar ook door tyfoons en doordat een vulkaan asregens uitstootte. „Ze herinneren me eraan dat ik geen controle heb over mijn leven. Ik mag alles overgeven aan God. God is de enige bron van kracht en vertrouwen.”
Tijdens de bijeenkomst werd bekendgemaakt dat Woord en Daad een podcast gaat verzorgen, met als eerste spreker Sander van Duijn uit Peru.