Buitenland

Letland stuurt andere eurocommissaris

Kandidaat–eurocommissaris Ingrida Udre is vervangen door oud–minister Andris Piebalgs. De regering van Letland heeft daartoe dinsdag besloten.

ANP/AFP/RTR
2 November 2004 15:53Gewijzigd op 14 November 2020 01:49

Udre (45) had veel kritiek gekregen van het Europees Parlement. Socialisten en christen–democraten vonden Udre te vaag over mogelijke illegale financiering in haar verleden als partijvoorzitter. Bovendien toonde Udre zich voorheen erg sceptisch over de Europese eenwording.

Aankomend voorzitter Barroso van de Europese Commissie had Letland gevraagd om een andere kandidaat, meldde een Letse regeringswoordvoerder dinsdag. De nieuwe kandidaat was minister van Onderwijs en Financiën vlak nadat Letland zich had afgescheiden van de Sowjet–Unie. Piebalgs is voormalig Lets ambassadeur bij de Europese Unie. Momenteel werkt hij voor de huidige Europese Commissaris van Letland, Sandra Kalniete.

De Baltische staat zou in de oorspronkelijke verdeling de Europees Commissaris voor Douane en Belasting leveren. Momenteel is dat een van de taken van de Nederlander Bolkestein.

Zaterdag trok de Italiaanse kandidaat Rocco Buttiglione (Justitie) zich reeds terug. Na zijn omstreden uitspraken over homo’s en vrouwen achtte het parlement hem ongeschikt om discriminatie te bestrijden. Vooral door de aanwezigheid van Buttiglione dreigde het Europees Parlement woensdag de nieuwe Europese Commissie af te keuren. Aankomend voorzitter Barroso trok daarop zijn voorstel in. Momenteel wijzigt hij zijn team, zodat het parlement daar wellicht half november wel mee kan instemmen.

Andere bekritiseerde kandidaten zijn de Hongaarse socialist Lazlo Kovacs (Energie), de Deense liberale Mariann Fischer–Boel (Landbouw) en de Nederlandse VVD’ster Neelie Kroes (Concurrentie). Bij Kroes vreest het parlement belangenverstrengeling door haar vele voormalige functies. Ze heeft gezegd niet te beslissen over haar oud–werkgevers. Dat leverde haar de bijnaam ’parttime–eurocommissaris’ op.

Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) kan dinsdag niet zeggen of Barroso ook een brief heeft gestuurd aan de Nederlandse regering. Premier Balkenende wil niet reageren op tussenstappen in de procedure, aldus de zegsman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer