Economie

„Woningbouw trekt na dip in 2021 weer aan”

Na de klap van corona is de werkgelegenheid in de bouw in 2020 weer behoorlijk aangetrokken. Dit jaar zal de productie van nieuwe woningen en de werkgelegenheid onder druk staan, maar voor de vier jaar daarna heeft de sector een sterk groeiperspectief.

29 January 2021 19:07
beeld ANP, Siese Veenstra
beeld ANP, Siese Veenstra

Dat zei Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) vrijdagmiddag bij de presentatie van het nieuwe rapport met de vooruitzichten voor de bouw. De bouw heeft zich goed staande weten te houden in de coronacrisis, aldus Van Hoek. „Alles overziende is 2020 een jaar geweest van krimp, maar aanzienlijk minder dan we in april dachten en vreesden.” Zo daalde de bouwproductie met 1,5 procent.

Volgens het EIB hebben renovatiebedrijven geprofiteerd vorig jaar doordat consumenten geen geld konden spenderen aan vakanties en horeca door de strikte maatregelen om het coronavirus tegen te gaan. Het gespaarde geld ging veelal naar een verbouwing.

Dit jaar zullen er minder nieuwe huizen worden gebouwd; het EIB voorspelt een daling van 3,5 procent. Maar na deze dip zal de productie in de jaren 2022 tot 2025 weer stevig aantrekken.

Dan zal er ook weer veel personeel nodig zijn, aldus Van Hoek. „We hebben nog steeds goed gevulde orderportefeuilles in de bouw. Zelfs als je rekening houdt met stikstofproblemen, kom je toch uit op groeicijfers.” Zo zal de productie volgens in 2022 groeien met 4 procent.

Dat er nieuwe huizen bijkomen, is van belang omdat de woningmarkt een nijpend tekort heeft aan huizen. Met name starters hebben het nakijken doordat woningen onbetaalbaar aan het worden zijn. Bij de voorspellingen hield het EIB nog wel een slag om de arm omdat de coronacrisis veel onzekerheid geeft. Van Hoek: „De vraag is of er misschien bezuinigingsrondes vanuit de overheid komen.”

Huurmarkt

In een paneldebat vrijdagmiddag kruisden vier politici van CDA, VVD, GroenLinks en PvdA de degens over waar die nieuwe woningen dan moeten komen en of de huurmarkt meer gereguleerd moet worden. VVD’er Daniel Koerhuis en Julius Terpstra van het CDA pleitten voor bouwen in de polder. Koerhuis: „Flevoland is een van de provincies die wel graag wil bouwen.”

Paul Smeulders, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, noemde het opkopen van huizen door beleggers als het probleem voor jongeren die een huis willen kopen. „Starters worden overboden door een belegger. Er moet een zelfbewoningsplicht komen.” Van zo’n verplichting, waarbij de eigenaar het huis moet bewonen, zijn ook het CDA en de PvdA voorstander.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer