Binnenland

Studenten Loïs en Annemijn ervaren avondklok als beperking

Studenten Loïs van Suilichem en Annemijn Vink willen na een werkdag met online colleges graag even naar buiten om te ontspannen of met vrienden af te spreken. „De enige vrije tijd die we hebben, is ’s avonds.”

Bastiaan van Soest
29 January 2021 16:00
Loïs van Suilichem. beeld RD
Loïs van Suilichem. beeld RD

Loïs en Annemijn zijn beiden eerstejaars studenten communicatie aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). De colleges vinden allemaal online plaats. Ook de projecten die de studenten doen voor opdrachtgevers gaan digitaal. Loïs: „De leraren doen echt hun best. Maar het is lastig om op afstand te studeren, zonder direct contact. Wellicht zou ik verder in mijn ontwikkeling zijn geweest als ik in Ede les had.”

Annemijn mag binnenkort naar Ede voor een presentatie. „Daar heb ik echt zin in, zelfs al is het alleen maar voor een toets.” De terugreis van Ede naar Werkendam is lang. De studente denkt niet thuis te zijn voor 21.00 uur. „Voor de zekerheid neem ik een ontheffing mee. Die geldt ook voor studenten die een toets hebben.”

Slapen

Annemijn twijfelt of de avondklok nuttig zal zijn. „Als het echt bewezen is dat het helpt, dan is het prima. Nu zie ik het vooral als minder vrijheid. Jongeren zijn nog steeds in groepjes buiten.” Ook Loïs vraagt zich of de avondklok effectief zal zijn. „Mensen worden zich er wel van bewust dat er echt wat aan de hand is. Maar dit vind ik een erg grote maatregel. Niemand weet of het echt werkt.” Zowel Loïs als Annemijn hoort dat studenten elkaar toch opzoeken en dan bij elkaar blijven slapen om toch zo een avond samen door te brengen.

Facetimen

Beide hbo-studenten zien er naar uit de avonden weer helemaal te kunnen gebruiken. Annemijn: „De enige vrije tijd die je als student hebt, is de avond. Dan wil ik er wel even goed uit zijn, om te wandelen of af te spreken met vrienden. Nu moet alles overdag, als de studie al je aandacht vraagt.”

Zorg dat je als student je sociale contacten goed bijhoudt, adviseert Loïs. „Ondanks de avondklok is het belangrijk om contact met mensen te houden. Bellen, facetimen of toch maar overdag afspreken.”

Dit is het slot van een vierdelige serie over de invloed van de avondklok.

Meer over
Avondklok

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer