Binnenland

Ic-verpleegkundige Anita Lagendijk hoopt dat avondklok effect heeft

De avondklok kan helpen om de instroom van patiënten op de intensive-cares terug te dringen, denkt ic-verpleegkundige Anita Lagendijk. „Ik begrijp wel dat mensen buiten het ziekenhuis niet altijd doorhebben hoe erg het is.”

Bastiaan van Soest
28 January 2021 19:55
Anita Lagendijk, ic-verpleegkundige in Rotterdam. beeld RD
Anita Lagendijk, ic-verpleegkundige in Rotterdam. beeld RD

De ic-verpleegkundige heeft deze week drie nachtdiensten in het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam. Sinds de coronacrisis begon, werkt Lagendijk twee tot drie diensten per week in het Zuid-Hollandse ziekenhuis. Ze is verantwoordelijk voor de zorg voor ernstig zieken met het virus. „De meeste patiënten liggen in coma en worden door ons verzorgd. Denk aan alle medische zorg, maar ook aan wassen, tandenpoetsen en in de gaten houden of ze voldoende voeding krijgen.”

In het Ikazia is de ic-afdeling vol. Als er een overplaatsing is naar een andere ziekenhuis, wordt het bed dat beschikbaar komt gelijk weer ingenomen door een andere patiënt. Lagendijk ziet het aantal opnames weer stijgen. „Dat is de piek van de kerstdagen en de jaarwisseling. Die patiënten schuiven nu van de verpleegafdeling door naar ic. Het zijn heftige en drukke weken.”

Lagendijk hoopt dat de avondklok effect heeft. „We hebben geen cijfers die aangeven of het echt werkt. Maar de regering probeert alles te doen om de cijfers zo snel mogelijk naar beneden krijgen. Ik begrijp wel dat mensen buiten het ziekenhuis niet altijd doorhebben hoe erg de crisis is.”

Niet iedereen heeft begrip voor de maatregel. Rond het Rotterdamse ziekenhuis zijn er al een paar avonden rellen geweest. „Je hoeft het niet eens te zijn met deze maatregel, maar communiceer dat dan op een nette manier, zonder de boel te vernielen. Het is fijn als we gewoon veilig naar ons werk kunnen en na afloop van een dienst weer naar huis.”

Psalm 23

Christenen hebben een roeping in deze samenleving. „Kortgeleden kwam ik bij een patiënt die ’s nachts bang en onrustig was. Na enige doorvragen gaf hij aan bang te zijn voor God als hij zou overlijden. Ik heb hem gevraagd of hij geloofde en ik hem mocht voorlezen uit de Bijbel. Hij knikte en vroeg mij Psalm 23 voor te lezen. Met mijn mondmasker dicht bij zijn oor las ik die nacht zachtjes deze psalm. Dat vind ik mooi om te doen.”

Serie
Na 21.00 uur
Dit is het derde deel in een serie over de invloed van de avondklok. Vrijdag deel 4

Meer over
Avondklok

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer