CGK-synode uitstellen, of toch niet?
Mogen vrouwen in de ambten dienen? Die vraag hangt nog boven de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Maar mede door de coronacrisis gaan er stemmen op om een besluit uit te stellen.
Op de digitale synodetafel lag donderdag een voorstel van ds. D. J. T. Hoogenboom (Utrecht-West) om zo snel mogelijk een punt achter de landelijke vergadering te zetten. Door de tweede en een mogelijke derde besmettingsgolf lijkt het niet mogelijk om fysiek te vergaderen over het dossier vrouw en ambt. Een commissie zou de gesprekken verder moeten voeren en verslag doen op de ingelaste generale synode van 2022.
Gebedsdag
Het moderamen (synodebestuur) had de komende maanden voorzichtig met potlood al een paar vergaderdata in de agenda gezet. De synodeleden zouden er in twee sessies van twee dagen –op 20 en 21 april en 8 en 9 juni– uit moeten komen. „In de kerken wordt met spanning naar besluitvorming op deze punten uitgekeken”, zegt het moderamen in een toelichting „En ook bínnen de synode wordt op deze punten de verscheidenheid in de eenheid het diepst gevoeld.”
Daarnaast wil het bestuur op maandag 19 april een speciale dag van bezinning en gebed houden om de „eenheid in de verscheidenheid te beleven en te versterken.”
Pittige discussie
De rapporten over vrouw en ambt en kerkelijke eenheid zullen dan ook naar verwachting een pittige discussie opleveren. De commissies die zich vorig jaar over deze onderwerpen hebben gebogen, is het niet gelukt om met eensluidende voorstellen te komen. De synode zal zich opnieuw moeten buigen over zogenoemde meerderheids- en minderheidsrapporten.
De zogeheten commissie 7, die een rapport over vrouwelijke ambtsdragers schreef, is verdeeld. Vijf leden willen dat de synode het besluit over vrouw en ambt uit 1998, waarvan de onderbouwing volgens hen „op sommige punten sterker had gekund”, nog eens onderstreept. Toen werd gesteld dat „uit het geheel van de Heilige Schrift duidelijk wordt dat het onderwijzen en geestelijk leidinggeven aan de gemeente aan de man en niet aan de vrouw toekomt.”
De meerderheid van de commissie vindt dus dat er in de CGK geen plaats is voor vrouwelijke ambtsdragers, zolang de kerken daarvoor gezamenlijk op grond van de Schrift geen ruimte zien.
Twee commissieleden kiezen een andere lijn. Ze vragen de synode uit te spreken dat „de ambten opengesteld kunnen worden voor zusters” en dat dit „met de kennis van nu niet onschriftuurlijk is.”
*Geestelijke wijsheid
De synodeleden leken donderdag een beetje overvallen door het voorstel van ds. Hoogenboom om het gesprek over deze rapporten pas volgend jaar –of nog later– te voeren. Ouderling A. Kok (Veenendaal) vindt dat de synode nu moet doorpakken. „Onze kerken wachten op een antwoord.”
Ds. M. A. Kempeneers: „We hebben afgesproken dat gedurende de synode de pauzeknop ingedrukt staat: er mogen geen vrouwelijke ambtsdragers worden benoemd. Toch is de christelijke gereformeerde kerk in Deventer van plan dat dit voorjaar te doen. Wat moet een classis daarmee?” De predikant uit Katwijk aan Zee wil de bespreking dan ook niet uitstellen.
Maar het plan van ds. Hoogenboom, gesteund door ds. D. Brienen en ds. J. Oosterbroek, kreeg ook bijval. Ds. G. J. H. Vogel (Dordrecht-Zuid) vindt het juist van „geestelijke wijsheid” getuigen om „met het oog op de gemeenten” nog geen besluit te nemen.
Grens
Ds. Hoogenboom wil een misverstand wegnemen: hij gaat hem niet in de eerste plaats om de coronacrisis. „De kerken wachten inderdaad op een antwoord en we zijn geroepen die te geven. Maar we zijn twee jaar verder. Nu we de komende maanden toch niet kunnen vergaderen, kunnen we beter onze pen, ons toetsenbord, neerleggen en onze steden en dorpen ingaan. Zou het niet kunnen zijn dat de kerken wachten op het Woord? „O land, land, land, hoor des Heeren woord”, staat er in Jeremia. We moeten een afweging maken.”
Het moderamen wil de synode óók spoedig afsluiten, zegt preses (voorzitter) ds. J. G. Schenau (Nunspeet). Maar dan wel na een ‘fysieke’ bespreking van de rapporten over eenheid en vrouw en ambt. „Zou het onverhoopt niet mogelijk blijken om kort na de zomer de synode van 2019 te sluiten, dan bereikt naar de mening van het moderamen de duur van de synode de grens van het acceptabele.”
Na een korte peiling onder de synodeleden werd besloten dat het moderamen op korte termijn bijeenkomt en met een voorstel komt. Dat betekent dat de landelijke vergadering binnenkort nog een keer digitaal zal vergaderen.
Offervaardigheid
De generale synode boog zich donderdag ook nog over een rapport van de commissie offervaardigheid. De Christelijke Gereformeerde Kerken willen de offervaardigheid van kerkleden vergroten. Een gezin zou minstens 6 procent van het netto-inkomen aan de kerk kunnen geven.
De synode ging akkoord met die „startnorm.” Kerkenraden worden opgeroepen te komen tot een „samenhangend beleid” over offervaardigheid. Op aangeven van ds. A. van der Zwan (Dordrecht-Centrum) worden ze ook gewezen op het „geestelijk karakter van de dienst der offeranden.”