Kremlin: Deal over verlenging kernwapenverdrag
Rusland en de Verenigde Staten hebben volgens het Kremlin overeenstemming bereikt over het verlengen van het zogenoemde Nieuwe START-verdrag, dat gaat over nucleaire wapenbeheersing en binnenkort afloopt.
De Amerikaanse president Joe Biden en zijn Russische collega Vladimir Poetin bespraken de verlenging dinsdag telefonisch.
Het was het eerste telefoongesprek tussen beide leiders. Volgens het Kremlin kwam het contact er nadat was besloten stappen te nemen om het verdrag te verlengen. Zowel Poetin als Biden wil een voortzetting van vijf jaar. Het is niet bekend of is besloten tot wanneer het akkoord van kracht blijft.
Het START-verdrag werd in 2010 ondertekend en liep tot volgende maand. De overeenkomst beperkt het aantal strategische kernkoppen, -raketten en -bommenwerpers dat Rusland en de Verenigde Staten mogen hebben.
In het gesprek met Poetin uitte Biden zijn zorgen over de vergiftiging vorig jaar van de gearresteerde Russische oppositieleider Navalni. Ook sprak hij zijn steun uit voor Oekraïne wegens de aanhoudende Russische agressie, aldus een woordvoerder van het Witte Huis. Biden en Poetin zouden ook gesproken hebben over de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen in 2016.
Poetin sprak de hoop uit dat de relatie tussen Moskou en Washington meer normaal wordt.
Biden belde dinsdagmiddag ook met secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg. Ze bespraken de grote uitdagingen voor de organisatie. Biden liet weten graag te willen samenwerken.
Strafhof
De Amerikaanse regering gaat de sancties tegen het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag „grondig evalueren”, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag. Bidens voorganger Donald Trump stelde sancties in tegen het ICC omdat de aanklager van het strafhof onderzoek deed naar eventuele Amerikaanse oorlogsmisdaden in Afghanistan.
Biden maakte dinsdag ook nieuwe concrete stappen bekend om de rassenongelijkheid en het racisme in de Verenigde Staten te bestrijden. Hij beval via decreten onder andere dat de Amerikaanse overheid minder gebruik gaat maken van particuliere gevangenissen en dat er actie wordt ondernomen tegen discriminatie op de woningmarkt.