Binnenland

Minister ziet ‘doorbraak’ op top over gevolgen klimaatverandering

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is tot nog toe zeer tevreden over het verloop van de top over aanpassing op een veranderend klimaat, waarvan zij de gastvrouw is. Ze sprak na de officiële openingssessie van de zogeheten Climate Adaptation Summit (CAS) al van een „internationale doorbraak”. Meer dan dertig wereldleiders hebben beloofd meer werk te zullen maken van zogeheten klimaatadaptatie.

ANP
25 January 2021 17:57Gewijzigd op 26 January 2021 09:32
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). beeld ANP, Sem van der Wal
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). beeld ANP, Sem van der Wal

„China en de Verenigde Staten staan voor het eerst in jaren zij aan zij” als het gaat om klimaatverandering, stelde de minister tevreden vast. De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry nam op de top het eerste belangrijke internationale optreden van de regering van Joe Biden voor zijn rekening. China werd op hoog niveau vertegenwoordigd door vicepremier Hang Zheng.

Vanwege de coronapandemie wordt de top geheel online gehouden. De opkomst is er niet minder om. Aan de openingssessie leverden naast Kerry en Zheng tal van regeringsleiders een bijdrage, onder wie de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, eurocommissaris Frans Timmermans, de Britse premier Boris Johnson, zijn Canadese ambtgenoot Justin Trudeau en de Indonesische president Joko Widodo.

De deelnemers zijn het eens over het feit dat een snellere aanpassing aan klimaatverandering noodzakelijk is. Ze hebben een ‘actie-agenda’ afgesproken waarin doelen worden bijgehouden. Onder meer Merkel en Macron deden toezeggingen om de komende jaren honderden miljoenen euro’s extra uit te geven aan adaptatie. Zo willen ze de weerbaarheid tegen een stijgende zeespiegel, droogte en extreem weer vergroten.

Ook voormalig VN-chef Ban Ki-moon, covoorzitter van het Global Center on Adaptation (GCA), is blij dat de Amerikanen weer meedoen. Hij hoopt dat dit leidt tot meer samenwerking om de „existentiële crisis” van klimaatverandering aan te pakken.

Het geld dat nodig is om de wereld beter te wapenen tegen de gevolgen van opwarming, kan volgens diverse sprekers worden gehaald uit steunfondsen die overheden vanwege de coronapandemie in het leven hebben geroepen. Directeur Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ziet het vrijkomen van zo veel overheidsgeld als „een kans die zich maar eens in de eeuw voordoet”. Ze pleit voor investeringen in klimaatbestendigheid en vergroening. Die zijn volgens haar goed voor de planeet, goed voor onze gezondheid en leveren miljoenen banen op. Het IMF zelf gaat in economische rapporten nadrukkelijk rekening houden met klimaatbestendigheid.

Burgemeesters van wereldsteden hielden een eigen bijeenkomst over „groen herstel”. Wereldwijd gaan duizend steden samen optrekken om zich beter en sneller aan te passen op een warmer klimaat. „We moeten onze manier van leven en onze economieën aanpassen aan nieuwe, extremere omstandigheden”, zei burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer