Consument

Recept: curry met flespompoen en zoete aardappel

Ook in de keuken is het middel soms erger dan de kwaal. Wie weleens experimenteert met pompoen weet dat deze kleurrijke groente van zichzelf nogal flauw smaakt. Als je daar niets aan doet, kan een gerecht ronduit wee uitpakken. Maar al te kwistig met kruiden en specerijen strooien is ook een risico. Vooral met chilipeper is het oppassen geblazen. Als je daar te royaal mee bent, haken disgenoten die niet van heet houden na één hap af. Weeïgheid is geen aanbeveling, maar een te gepeperd gerecht is ook niet de bedoeling.

geertje@rd.nl
23 January 2021 14:56
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

Deze curry is gebaseerd op een recept van de Britse kookboekenschrijver Nigella Lawson. Zij gebruikt voor de kruidenpasta twee tot drie verse chilipepers. Maar ze waarschuwt ook voor de risico’s van te veel pit. Koken met chilipepers heeft altijd iets van Russische roulette, zegt ze.

De pitjes verwijderen neemt een deel van de heetheid weg. Bezuinigen op de hoeveelheid pepers is ook een optie. Ik beperkte me tot krap een halve theelepel gedroogde chilivlokken en vond het resultaat peperig genoeg.

Misschien is het zelfs een idee om deze smaakmaker helemaal weg te laten, bijvoorbeeld als er kinderen aan tafel zitten. Wee zal het gerecht er niet door worden. Deze stoofschotel is door de combinatie van gember, kokosmelk en tomatenblokjes sowieso al heel vol van smaak: geurig, hartig en zoet. En ook nog eens prachtig van kleur.

Ingrediënten (voor 4-6 personen): 1 ui, 50 g verse gember, 2 tenen knoflook, 1 tl kurkumapoeder, 1 tl korianderpoeder, 0,5 tl kaneel, 1 tl (zee)zout, verse of gedroogde chilipeper naar smaak, 2 el olie, 400 ml kokosmelk, 3,5 dl groentebouillon, 400 g tomatenblokjes, 1 kg flespompoen (geschild gewicht), 500 g zoete aardappel (geschild gewicht).

Bereiding

Maak eerst de currypasta. Pel daarvoor de ui en snijd hem in grove stukken. Schil de gember en snijd hem in plakken. Pel de knoflooktenen en halveer ze. Verwijder, als er verse chilipeper wordt gebruikt, het steeltje en eventueel de zaadjes. Pureer ui, gember, knoflook, kurkumapoeder, korianderpoeder, kaneel, zout en chilipeper met een staafmixer tot een pasta.

Schil de flespompoen en de zoete aardappel. Verwijder de zaden van de pompoen. Snijd het vruchtvlees van flespompoen en zoete aardappel in grote dobbelstenen.

Verhit de olie in een ruime braadpan. Bak de kruidenpasta hierin ongeveer 1 minuut, al roerend. Giet er een scheutje kokosmelk bij en roer alles los. Laat het mengsel 1 minuut borrelen. Voeg de rest van de kokosmelk, de bouillon, de tomatenblokjes en de blokjes pompoen en zoete aardappel toe.

Roer alles goed door en breng de curry aan de kook. Draai het vuur laag en leg een deksel op de pan. Laat de curry zachtjes koken tot de blokjes pompoen en zoete aardappel gaar zijn maar nog wel beet hebben. Dit kan 40-45 minuten duren, maar in mijn geval waren ze al na 30 minuten goed. Draai de warmtebron uit en laat de curry voor het serveren 10 minuten staan.

Bestrooi de curry naar wens met fijngehakte koriander of platte peterselie. Zet eventueel schijfjes limoen of citroen op tafel voor een fris accent. Eet er bijvoorbeeld rijst bij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer