Wetenschap & techniek

App berekent risico besmetting met Covid-19 in kerken en andere ruimten

De Britse Aerosol Society lanceerde vrijdag de gratis app airborne.cam, waarmee kan worden berekend welk risico op besmetting met Covid-19 mensen lopen in bijvoorbeeld een kerk. In slecht geventileerde, droge ruimten met veel mensen die geen mondkapje dragen, blijkt het coronavirus zich het snelste te verspreiden.

22 January 2021 10:10
beeld ANP, Vincent Jannink
beeld ANP, Vincent Jannink

Onderzoekers van Cambridge University en Imperial College London publiceerden de resultaten met de rekentool eerder deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the Royal Society A.

Wiskundige modellen vormen de basis van de gratis online app airborne.cam. Beheerders van ruimten kunnen daarmee inzichtelijk maken hoe ventilatie, het dragen van mondkapjes en de bezetting van de ruimte het risico op besmetting met Covid-19 beïnvloeden. Een grafiek laat direct het effect van een maatregel op het besmettingsrisico zien. Beheerders kunnen inzichtelijk maken welke maatregelen het besmettingsrisico het snelste laten dalen.

Mondkapje

Wanneer twee mensen zonder mondkapje in een slecht geventileerde ruimte langdurig praten, blijkt het virus zich sneller te verspreiden dan door een korte hoest of kuch. Tijdens spreken ademen mensen kleinere druppeltjes of aerosolen uit die zich gemakkelijk door een kamer verspreiden. Als ze geen mondkapje –hoe simpel ook– dragen, verspreiden de aerosolen zich binnen enkele seconden al over twee meter.

„Deze kleine druppeltjes kunnen zich bovendien ophopen in ruimten, maar hun aantal daalt drastisch bij adequate ventilatie”, stelt hoofdauteur Pedro de Oliveira van Cambridge University. Intussen gaat het onderzoek naar de aerosolen onverminderd door, zegt De Oliveira’s collega Epaminondas Mastorakos. „De app zal voordurend worden geüpdatet met de nieuwste onderzoeksresultaten.”

In Nederland is al eerder de website eerstehulpbijventilatie.nl gelanceerd. Deze is simpeler in gebruik dan airborne.cam. Maar met de nieuwe Britse app is veel nauwkeuriger te modelleren welke gevolgen bepaalde maatregelen hebben op het besmettingsrisico dat iemand loopt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer