Palestijnse zelfmoordaanslag op markt in Tel Aviv
Een 16–jarige Palestijnse zelfmoordactivist heeft zich maandagochtend opgeblazen op de drukbezochte Carmel–markt in Tel Aviv. Hij sleurde drie Israëliërs mee de dood in en er vielen 32 gewonden. De ontploffing van de vijf kilo explosieven die de dader bij zich droeg richtte grote ravage aan in een zuivelwinkel en een groentekraam ernaast.
Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een radicale splinter van de PLO van Yasser Arafat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De dader heet volgens het PFLP Eli Amer Alfar en is afkomstig uit het vluchtelingenkamp Askar, bij Nablus op de Westoever. Hij is de jongste Palestijn die een zelfmoordaanslag heeft gepleegd.
Het is de 116de zelfmoordaanslag sinds in 2000 het geweld tussen Israël en de Palestijnen uitbrak. Bij elkaar hebben de aanslagen aan 493 Israëliërs het leven gekost.
De Palestijnse leider Yasser Arafat veroordeelde de aanslag vanaf zijn ziekbed in Frankrijk. Hij riep alle Palestijnse facties op te beloven Israëlische burgers geen kwaad te berokkenen en vroeg van Sharon een zelfde toezegging ten aanzien van Palestijnse burgers, zei Arafats woordvoerder Nabil Abu Rdeneh.
Ook de Palestijnse premier Ahmed Qureia veroordeelde de aanslag. Hij zei dat die de Palestijnse zaak geen goede dienst bewijst en dat hij daarom iedereen oproept burgers met rust te laten.
In verband met de ziekte van Arafat heeft de Israëlische regering gezegd haar strijd tegen het Palestijnse extremisme op een lager pitje te zetten opdat de situatie in de Palestijnse gebieden, waar Arafat geen duidelijke opvolgers heeft aangewezen en zijn vervangers dus draagvlak missen, niet escaleert. Na de aanslag liet premier Ariel Sharon echter weten zijn ‘oorlog tegen het terrorisme’ niet te staken tot er veranderingen worden doorgevoerd in het Palestijnse bestuur en dit stopt met zijn ‘opruiing en terreur’.
Sharon zei ook dat het vertrek van Arafat hem niet zal afbrengen van zijn unilaterale plan om de Gazastrook te verlaten en de nederzettingen daar te ontmantelen. Hij sloot echter nieuwe onderhandelingen met een opvolger van Arafat niet uit. ‘Als er een ander, serieus Palestijns leiderschap wordt gevormd om de terroristische infrastructuur te ontmantelen, zullen wij de onderhandelingen hernieuwen op basis van de routekaart (voor vrede) en mogelijk zal dat worden geco(rdineerd met het terugtrekkingsplan (uit Gaza)’, aldus Sharon. ‘Tot nu toe is er niets veranderd, dus geen aanleiding om het plan te wijzigen.’