Binnenland

Burgemeesters: avondklok moet weinig uitzonderingen hebben

Als er een avondklok moet komen, dan moet die strak zijn geregeld met slechts een beperkt aantal uitzonderingen. Dat hebben de burgemeesters van het Veiligheidsberaad dinsdagavond tegen minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) gezegd.

ANP
19 January 2021 22:16Gewijzigd op 19 January 2021 22:34

„Het moet een duidelijke, goed uitvoerbare maatregel zijn”, zei voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad na afloop van het overleg. De burgemeesters hebben nog altijd „behoorlijk” wat vragen over de uitvoerbaarheid en de vorm van een avondklok.

Bruls zei niet of de burgemeesters voor of tegen de avondklok hebben geadviseerd. Woensdag beslist het kabinet of die er gaat komen. „Er zijn burgemeesters die er meer in zien en anderen die er minder in zien.”

Het kabinet neemt volgens de voorzitter van de veiligheidsregio’s een „serieuze poging” om de avondklok goed te beargumenteren. De burgemeesters vinden het vooral belangrijk dat de maatregel goed uit te leggen is aan de samenleving. Anders wordt het lastig voor mensen om die te accepteren en daarmee moeilijker om te handhaven.

Grapperhaus noemde het na afloop een goed gesprek. „Ik denk dat we met elkaar tot dezelfde vaststellingen en conclusies komen.” Ook is opnieuw over de handhaving gesproken. Dat is een zorgpunt van de burgemeesters.

Voorafgaand aan het Veiligheidsberaad lieten veel burgemeesters weten in principe niet afwijzend tegenover een avondklok te staan. Ze wilden vooral van de minister meer horen over het nut en de noodzaak van de „heel heftige maatregel”.

„Als het kabinet laat zien dat de avondklok ons kan helpen sneller door dit proces heen te komen, dan ben ik voor”, zei burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. Zijn collega Annemarie Penn-te Strake van Maastricht is voor een „stevige aanpak”.

Maar er klonken ook twijfels. Wouter Kolff van Dordrecht wil niks uitsluiten, maar na tien maanden met veel beperkende maatregelen vindt hij dat je „niet zomaar mensen binnen moet opsluiten”. „Dit is een maatregel waar je u tegen zegt.” Pieter Broertjes van Hilversum noemde de avondklok „disproportioneel”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer